Найпопулярніші запитання від медичних працівників. Червень 2024 року

Редакція експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» обрала найпопулярніші запитання експертам за червень 2024 року

Чи страхувати працівників від інфікування гепатитами

image41 

Тема

Запитання

Відповідь

Медогляди

Яку довідку видавати школярам після медичного огляду? Яким нормативно-правовим документом керуватися лікарям під час проведення щорічного профілактичного огляду школярів з 1—11 класів?

За результатами медогляду видавайте довідку за формою № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)». Позначте в ній вид медичного огляду: попередній або профілактичний.

Порядок, за яким діти проходять щорічні медичні огляди, регулює наказ МОЗ «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні» від 29.11.2002 № 434. Своєю чергою, Порядок проведення медичного огляду дітей та інших осіб для зарахування їх до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку затверджений наказом МОЗ від 25.07.2023 № 1351.

Докладніше про медогляди дітей — у роз’ясненні

Інфекційний контроль

ЗОЗ планує створити відділ інфекційного контролю. У яких документах це відобразити?

Видайте локальний наказ про створення відділу з інфекційного контролю (ВІК), розробіть положення про ВІК та обовʼязково затвердьте посадові інструкції кожного з працівників ВІК.

Перегляньте роз’яснення про створення та організацію роботи ВІК

Кошти НСЗУ

Чи може КНП, яке надає первинну медичну допомогу, забезпечувати осіб з інвалідністю підгузками за рахунок коштів, які отримує від НСЗУ?

Надавачі ПМД мають право витрачати кошти, отримані за договором із НСЗУ, згідно з фінансовим планом, який затвердив власник. У тому числі — на додаткові послуги для пацієнтів, зокрема, технічні та інші засоби або на додаткові потреби, як-от ремонт. Умова — дотримання головної вимоги договору — надання медичної допомоги в повному обсязі, визначеному порядком надання первинної медичної допомоги та самим договором, а також з дотриманням принципу ефективного та цільового використання бюджетних коштів.

Врахуйте, що забезпечення осіб з інвалідністю медичними виробами здійснюється за рахунок і в межах коштів:

  • державного бюджету (зокрема, в рамках державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення);
  • місцевих бюджетів, передбачених для цього;
  • інших не заборонених джерел фінансування.

Особа з інвалідністю безоплатно отримує медвироби, на основі одного з трьох документів:

  • ІПР, яку оформила МСЕК;
  • висновку ЛКК щодо забезпечення медичними виробами (для осіб, група інвалідності яких встановлена до 01.01.2007, — безстроково або строк дії якої не закінчився);
  • висновку ЛКК або ВЛК (для визначених категорій осіб).

Докладна відповідь — за посиланням

Чи можна з коштів НСЗУ оплачувати оренду житла?  

Так, за певних умов. Яких — підкаже експерт

Медичні кадри

Чи може директор центру ПМСД працювати лікарем ЗПСЛ в тому ж центрі?

Так, якщо обмеження не встановлені у контракті

Чи може ФОП, який має ліцензію на медичну практику за однією спеціальністю, працювати в штаті ФОП, який має ліцензію на ту саму спеціальність?

Так, особа має право працювати окремо за трудовим договором і як підприємець. У штаті така особа буде таким самим найманим праціником, як інші спеціалісти без ліцензії та відкриття ФОП.

Усі деталі за посиланням

Робочий час

Чи можуть медсестри які працюють на 1,5 ставки, мати понаднормово ще 30 год у період воєнного стану?

Так, медсестри можуть мати понаднормові години.

Нормальну тривалість робочого часу у період дії воєнного стану можна збільшити до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IXдалі — Закон № 2136). 

Якщо підприємство не належить до об’єктів критичної інфраструктури, відсутні підстави для збільшення тижневої норми робочого часу. 

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин. Якщо працівники працюють без вихідних, роботодавець не дотримує норми щодо щотижневого безперервного відпочинку. 

Ані КЗпП, ані Закон № 2136 не встановлюють вимог до тривалості робочого дня. Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою за подвійну тривалість часу роботи у попередній зміні (разом і з  часом перерви на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП). У деяких випадках законодавство дозволяє збільшити тривалість робочого дня (зміни) до 12 годин. 

Врахуйте також, що збільшена тривалість робочого дня (зміни) може призвести до перевтоми працівників і, як наслідок, нещасних випадків на виробництві. 

Якщо працівники залишались працювати надурочно, то протягом дії воєнного стану не діють граничні норми застосування надурочних робіт, зазначені в частині 1 статті 65 КЗпП (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136). Однак роботодавець зобов’язаний вести облік надурочних та оплачувати їх в подвійному розмірі (ч. 2 ст. 65ст. 106 КЗпП). Тому в табелі обліку використання робочого часу обов’язково фіксуйте кількість годин, відпрацьованих надурочно

На якій підставі можна зменшити робочий час сестрі медичній загальної практики — сімейної медицини?

КЗпП дає два способи ввести неповний робочий час з ініціативи роботодавця:

Докладну відповідь з алгоритмомо дій дивіться в консультації

Відпустки

Чи надавати відпустку лікарю-інтерну, навчання якого закінчується в липні, а договір підписаний до серпня 2024 року? 

Так, надайте відпустку.

На час проходження інтернатури з лікарем-інтерном укладають строковий трудовий договір. Тому на нього поширюються всі трудові та соціальні гарантії, які передбачає КЗпП.

Відлік робочого року для надання щорічної відпустки починають із дати укладення трудового договору. Лікар-інтерн має право на відпустку за весь час проходження інтернатури, незважаючи на те, що протягом року він деякий час навчається на кафедрі медичного вишу (ст. 74 КЗпП).

Національне законодавство встановлює тривалість щорічної основної відпустки щонайменше 24 календарних дні.

Лікарі (фармацевти/провізори)-інтерни навчаються на підставі програм підготовки в інтернатурі, розроблених спільно закладом вищої освіти та базою стажування, і навчальних планів, затверджених Вченою радою закладу вищої освіти. Примірні програми підготовки в інтернатурі розробляють групи експертів за спеціальностями та затверджує МОЗ.

Кожна програма має графік освітньої та практичної частини проходження інтернатури. Навчальний рік за програмою починається в серні, у липні за графіком лікарю-інтерну надають відпустку

Чи зобов’язаний роботодавець надати або компенсувати невикористані в період дії воєнного стану дні відпустки, які були надані без збереження, після припинення або скасування воєнного стану? 

Так, обов’язково виплачуйте компенсацію, як у мирний час, так і в період дії воєнного стану

У разі звільнення працівника в період дії воєнного стану виплатіть йому грошову компенсацію відповідно до статті 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустку). Таку норму встановлює абзац 4 частини першої статті 12 Закону № 2136.

Під час воєнного стану роботодавець може обмежувати тривалість щорічної основної відпустки, надаючи працівнику не більше ніж 24 к. дн. для відпочинку за поточний робочий рік. Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить понад 24 к. дн., надання невикористаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

А з 24.12.2023  роботодавець отримав право за власним рішенням надавати працівнику невикористані дні щорічної основної відпустки у формі відпустки без збереження заробітної плати (абз. 2 ч. 1 ст. 12 Закону № 2136). Тобто невикористані дні щорічної відпустки, які за загальними правилами підлягають оплаті, за одностороннім рішенням роботодавця замінюються відпусткою без збереження заробітної плати.

У разі надання без збереження заробітної плати невикористаної оплачуваної відпустки роботодавець має обґрунтувати своє рішення, документально підтвердити обставини, що спричинили таку необхідність.

Водночас Закон № 2136 на період воєнного стану не обмежує дію норми частини четвертої статті 24 Закону про відпустки, відповідно до якої за бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 к. дн.

Отже, працівник не позбавлений права замість відпустки без збереження зарплати на заміну частини щорічної відпустки грошовою компенсацією за умови використання ним 24 к. дн. щорічної відпустки (за робочий рік, за який надається відпустка).

А що робити, якщо працівник не був у відпустці тривалий час або використав вибірково тільки окремі дні відпусток і бажає отримати грошову компенсацію за дні невикористаних відпусток без звільнення? Зауважте, що право отримати грошову компенсацію за невикористані за декілька років дні щорічних відпусток має працівник у разі звільнення

За матеріалом Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10625

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді