МОЗ затвердило порядок надання і перелік психосоціальних послуг

МОЗ запроваджує також стандарти надання психологічної допомоги, психотерапії і психосоціальних послуг та психодіагностики

МОЗ визначило перелік із 20 психосоціальних послуг і порядок їх надання і встановило перелік із понад 400 валідних методів психологічної діагностики та 20 методів психотерапії з доведеною ефективністю. Зазначені норми затверджені наказом МОЗ «Про організацію надання психосоціальної допомоги населенню» від 13.12.2023 № 2118, що набрав чинності 21 лютого 2024 року (далі Наказ № 2118).  

Згідно з Наказом № 2118 заплановано приділяти увагу не лише розширенню кількості послуг і їх доступності, а й якості психосоціальної допомоги – щоб пацієнт не втрачав час і сили на неефективні методи лікування, а отримував терапію з допомогою валідних методів діагностики та психотерапії. А тому МОЗ запроваджує також стандарти надання психологічної допомоги, психотерапії і психосоціальних послуг та психодіагностики. 

Перелік психосоціальних послуг визначає безоплатні послуги пацієнтам, які потребують психосоціальної підтримки (у першу чергу ветерани, члени їх родин).

Порядок надання психосоціальної допомоги та психосоціальних послуг визначає механізм надання психосоціальної допомоги та психосоціальних послуг щодо питань психічного здоров’я, у тому числі щодо запобігання суїциду і психосоціального компонента реабілітації ветеранів війни та інших груп населення, встановлює вимоги до організації та забезпечення надання психосоціальної допомоги під час чи після надання медичної або реабілітаційної допомоги.

Наказ № 2118 передбачає надання психосоціальної допомоги на первинному, вторинному та третинному рівнях, залежно від результатів психологічної діагностики та з урахуванням життєвих обставин отримувача послугi і стану його здоров’я, психічного стану. Таку допомогу можна надавати амбулаторно або стаціонарно, а також за місцем перебування пацієнта, у тому числі із застосуванням телереабілітації. Психосоціальна допомога можна надавати індивідуально особі, а також у сімейному чи груповому вигляді.

За матеіралом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50726

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3461

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6948

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді