МОЗ затвердило порядок знищення та утилізації гуманітарних ліків і медвиробів

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Набрав чинності порядок знищення та утилізації гуманітарних ліків, медвиробів тощо. Процедури проводитиме уповноважена МОЗ юрособа

МОЗ затвердило порядок знищення та утилізації гуманітарних ліків і медвиробів

09.02.2024 набрав чинності Порядок знищення та утилізації товарів (предметів) гуманітарної допомоги юридичними особами, уповноваженими Міністерством охорони здоров’я України на отримання лікарських засобів, медичних виробів, витратних матеріалів, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту та інших товарів, необхідних для належного забезпечення сфери охорони здоров’я в умовах воєнного стану, затверджений наказом МОЗ від 15.01.2024 № 73 (далі — Порядок).

Сім принципів ефективного менеджменту для керівника ЗОЗ

Порядок поширюється на лікарські засоби, медичні вироби, витратні матеріали, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту та інші товари, необхідні для належного забезпечення сфери охорони здоров’я в умовах воєнного стану, які надійшли як гуманітарна допомога. І не поширюється на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори.

Порядок зобов’язує юридичну особу, уповноважену МОЗ на отримання перерахованих товарів, створити постійну або тимчасову робочу групу для визначення неякісних або непридатних до споживання товарів, що потребують видалення, та проводити їх видалення.

Нові норми допоможуть контролювати якість гуманітарних товарів, які отримують ЗОЗ, і знімуть із них навантаження, пов’язане зі знищенням та утилізацією непридатних ліків і медвиробів. Адже Порядок зобов’язує юридичну особу, уповноважену МОЗ на отримання перерахованих товарів, створити постійну або тимчасову робочу групу для визначення неякісних або непридатних до споживання товарів, що потребують видалення, та видаляти їх.

Також стало відомо, що Уряд планує змінити порядок розслідування нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді