У 2024 році медичні огляди проходитимуть по-новому: ЦГЗ розповів про зміни

Найбільше зміни торкнулися переліку необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів

У 2024 році медичні огляди будуть проводити по-новому: ЦГЗ розповів про зміни

01.10.2024 набере чинності наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 23 липня 2002 року № 280» від 08.11.2023 № 1925. Документ оновив вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій. Про зміни, які на нас чекають, розповів Центр громадського здоров'я (ЦГЗ). 

Атестація медиків в умовах війни

ЦГЗ повідомило:

«Насамперед зміни торкнуться переліків виробництв, професій та організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені не вакциновані особи або особи, хворі на визначені інфекційні хвороби».

Зміни також токнулися переліку інфекційних хвороб, носійство або захворювання на які є підставою для недопуску до виконання професійних обов’язків. Документ розширили інфекційними хворобами, що можуть викликати надзвичайні ситуації в системі громадського здоров’я, а натомість виключили такі, що не передаються від людини до людини.

Найбільших змін зазнав перелік необхідних обстежень для проведення обов’язкових медичних оглядів. Документ доповнили:

До необхідних лікарів-спеціалістів додали лікаря-психіатра.

Флюорографія або рентгенологічне обстеження органів грудної клітини проводитиметься виключно за наявності факторів ризику наявності у працівника туберкульозної інфекції – після проходження анкетування.

Бактеріологічні дослідження (так звані «кишкова група» і «мазок на стафілокок») стануть обов’язковими лише для працівників, які безпосередньо пов’язані з виготовленням та реалізацією продуктів харчування.

Якщо робота працівника передбачає ризик інфікуватися при виконанні професійних обов’язків та/або інфікувати інших і проти зазначених інфекційних хвороб існує вакцинація, такий працівник не допускатиметься до роботи без щеплень.

Нагадаємо, перелічені зміни наберуть чинності 01.10.2024.

Раніше МОЗ затвердило новий порядок медичних оглядів дітей.

За матеріалами ЦГЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Посттравматичний стресовий розлад: симптоми та лікування

Із кожним днем війни зростає кількість людей, які відчувають на собі її наслідки. Що таке посттравматичний стресовий розлад — розповідаємо в статті. Скачайте протокол лікування ПТСР та використовуйте в роботі
29158

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді