Неконтрольоване вживання антибіотиків: у ЦГЗ пояснили, як говорити з пацієнтами про шкоду цього

Як говорити з пацієнтами про шкоду через неконтрольоване вживання антибіотиків

photo_2022-09-22_10-54-46.jpg

Багато антибіотиків пацієнти використовують без потреби, наприклад, при застуді або грипі, або застосовують їх неправильно: приймають не той антибіотик, не в тому дозуванні, не дотримуються тривалості прийому. Усе це загрожує втратою корисності цих важливих препаратів. У Центрі громадського здоров'я розповіли, чому важливо пояснювати пацієнтам, у чому проблема, і чому слово «антибіотикорезистентність» — не просто лякалка, а справжня загроза для людства.

Електронні рецепти на антибіотики

Отже, поради для лікарів від ЦГЗ наступні:

1. Насамперед розкажіть про ризики антибіотикорезистентності для здоров’я людей.

Щоразу, коли пацієнт приймає антибіотики, — це може сприяти розвитку стійкості бактерій до них. Розкажіть про проблему простими словами: стійкість до антибіотиків виникає тоді, коли бактерії більше не реагують на ті, які призначені для їхнього знищення, а постійно знаходять нові способи та шляхи уникнути дії антибіотиків. Це означає, що бактерії не гинуть і продовжують розмножуватись, а людина не може одужати.

Інфекційні хвороби, що спричинені стійкими до антибіотиків бактеріями, дуже важко, а інколи неможливо лікувати. У багатьох випадках стійкі до антибіотиків інфекції вимагають тривалого перебування в лікарні, додаткових візитів до лікаря і використання дороговартісних, а нерідко й токсичних альтернативних методів лікування.

2. Поясніть, що проблема стійкості до антибіотиків стосується кожного.

Стійкість до антибіотиків може вразити будь-яку людину на будь-якому етапі її життя, коли їй буде потрібна медична допомога. Ще вищі ризики мають люди з ослабленим імунітетом, які більш сприйнятливі до інфекційних хвороб і потребують частого і тривалого застосування цих препаратів.

Наприклад, будь-яке оперативне втручання несе вищий ризик інфікуватися. Якщо антибіотики стануть недієвими, будь-яка хірургічна процедура або маніпуляція наражатиме пацієнта на високі ризики для його здоров’я, а інколи й життя.

3. Коли призначаєте антибіотики своїм пацієнтам, нагадуйте правила відповідального прийому цих препаратів:

  • вживати антибіотики лише за призначенням лікаря;
  • лікуватися антибіотиками саме стільки часу, скільки призначив лікар, і не переривати лікування самостійно;
  • чітко дотримуватися дозування, кратності й часу прийому, як про те скаже лікар;
  • не використовувати самовільно антибіотики з упаковки, яка залишилася після курсу лікування; не ділитися цими ліками з іншими та не радити їх приймати;
  • повідомляти лікарю про всі побічні ефекти або якщо прописані ліки не полегшують симптоми захворювання.

Нагадуйте пацієнтам про важливість профілактики хвороб: вакцинація, гігієна рук, етикет кашлю і чхання, залишатися вдома, якщо захворіли, та вчасно звертатися до лікаря.

За матеріалами "Експертус Медзаклад"

Вища школа безперервного професійного розвитку: оберіть навчальну програму

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді