Як отримати медичну допомогу сімейного лікаря, терапевта чи педіатра у воєнний час: роз’яснення НСЗУ

Під час воєнного стану кожен українець може потрапити до лікаря, незалежно від місця перебування та укладеної декларації

Як отримати медичну допомогу сімейного лікаря, терапевта чи педіатра у воєнний час: роз’яснення НСЗУ

Точкою входу до більшості медичних послуг є сімейний лікар. Тож, якщо маєте змогу, тримайте зв’язок з вашим сімейним лікарем, навіть якщо переїхали до іншого населеного пункту.

Алгоритм дій ЛКК та МСЕК під час воєнного стану

Лікар може допомогти навіть дистанційно:

У разі відсутності технічної можливості оформлювати електронні направлення та рецепти, лікар випише їх у паперовій формі.

NB!На період дії воєнного стану паперовий рецепт на «Доступні ліки» від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету сімейний лікар може виписувати пацієнту навіть без декларації.

Пацієнтам, які тимчасово проживають в іншому населеному пункті в Україні і потребують медичної допомоги, радять звернутись до найближчого медичного закладу, який надає первинну медичну допомогу. Дізнатися номер телефону та адресу такого закладу первинки можна за номером контакт-центру НСЗУ — 16-77 у робочі дні з 9 до 18.00. З міркувань безпеки дашборди на сайті НСЗУ нині відключені.

NB! Укладати нову декларацію не потрібно.

Під час воєнних дій лікарі первинної медичної допомоги мають вести облік переміщених пацієнтів за спеціально визначеною формою.

У лікаря певинки можна отримати послуги:

  • динамічне спостереження за станом здоров'я, діагностика та лікування захворювань, консультації щодо здорового способу життя
  • базові тести та аналізи (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, рівень глюкози у крові, загальний аналіз холестерину, тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, COVID-19, тропонін)
  • направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження
  • паліативна допомога
  • рецепти на «Доступні ліки», а також інсулін, якщо це повторний рецепт
  • щеплення відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень

У НСЗУ наголошуюють, що під час воєнних дій важливо зробити щеплення проти правця. Це інфекційне захворювання може розвинутися через травмування шкіри та поранення, ризик яких зростає в умовах воєнного стану. Дорослим потрібна ревакцинація кожні 10 років. Тож перевірте дату останнього щеплення у себе та своїх рідних та за потреби зробіть щеплення. Це безплатно.

Раніше МОЗ пояснило, як біженцям і переселенцям отримати дані про щеплення.


За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Друзі, у цей тяжкий час ми хочемо бути для вас корисними, тому продовжуємо працювати! Редакції експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» і журналів «Управління закладом охорони здоров’я» та «Довідник головної медичної сестри» надають для вас знижку 50% на свої продукти на 6 місяців.

Замовте продукт в інтернет-магазині або зателефонуйте 0 800 212 012 (дзвінки безплатні).

Вистоїмо. Перемога близько!

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді