Як НСЗУ оплачуватиме медпослуги за програмою медгарантій в умовах воєнного стану

Для безперебійної роботи лікарень під час військової агресії Російської Федерації уряд прийняв зміни до Порядку реалізації програми медичних гарантій у 2022 році, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 №1440

Як НСЗУ оплачуватиме медпослуги за програмою медгарантій в умовах воєнного стану

Зміни забезпечують фінансування медзакладів у надзвичайній ситуації. ЗОЗ щомісяця отримуватимуть фіксовану суму коштів, які сплачуватиме НСЗУ. Оплата надходитиме в перших числах місяця. Зауважимо, що НСЗУ не враховуватиме фактично внесені записи в ЕСОЗ, позаяк багато закладів не мають можливості це робити.

ПТСР: діагностика та лікування

NB! На період дії воєнного стану заклади не зобов’язані подавати звіти для оплати. Усі оплати відбуватимуться на основі реєстрів, які формує і передає до органів Казначейства НСЗУ.

МОЗ наголошує, що запроваджені зміни дадуть змогу медзакладам максимально швидко отримувати кошти на рахунки. Натомість навантаження на ЗОЗ, пов’язане зі звітуванням, зменшиться. Також надавачі медпослуг отримають фінансові ресурси, що забезпечуватимуть їхню безперебійну роботу. Зміни діятимуть весь період воєнного стану на території України.

✅✅✅ Як виплачувати зарплати медикам в умовах воєнного стану

Оплата послуг ПМД

Звертаємо окрему увагу на оплату роботи надавачів первинної медичної допомоги. Щомісяця вони отримуватимуть від НСЗУ таку ж суму, яку Нацслужба нарахувала станом на 1 лютого 2022 року. Це має забезпечити максимально швидке і достатнє нарахування коштів.

Окрім того, НСЗУ готує зміни, спрямовані на більш ефективну оплату медпослуг, які надають лікарі ПМД.

Нині багато сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів працюють понаднормово. Кількість пацієнтів у багатьох лікарів у лютому збільшилась, порівняно із січнем. Тому заплановано скасувати понижувальні коефіцієнти за перевищення ліміту декларацій.

НСЗУ сплачуватиме за кожну декларацію. Водночас додаткову оплату за досягнення показників вакцинації надавачі ПМД отримуватимуть тільки після закінчення воєнного стану

Раніше МОЗ змінило систему донорства крові.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді