Кого залучити до надання медичної допомоги на період воєнного стану: зразки наказів

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Дізнайтеся, як можна залучити до надання медичної допомоги на період воєнного стану лікарів-інтерів, студентів, медичних працівників — іноземців. Завантажте зразки наказів та адаптуйте їх до умов свого закладу

 

Щоб покрити медичними послугами осіб, які постраждали внаслідок воєнних дій в Україні, МОЗ дозволило залучати до роботи на період дії воєнного стану:

  • іноземних медиків
  • лікарів-інтернів
  • молодших спеціалістів з медичною освітою і лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії
  • студентів медичних вишів

Відповідні рішення затверджені наказами МОЗ:

  • «Про залучення медичних працівників-іноземців до надання допомоги постраждалим в умовах воєнного стану» від 26.02.2022 № 383 (далі — Наказ № 383)
  • «Про залучення лікарів-інтернів та деяких інших осіб до виконання заходів, пов’язаних із наданням медичної допомоги особам, які постраждали під час надзвичайної ситуації, яка виникла в період воєнного стану в Україні» від 27.02.2022 № 385 (далі — Наказ № 385)

✅✅✅ Договір про надання волонтерської допомоги: зразок

Як залучити іноземців

До роботи в ЗОЗ можна залучати лікарів та інших медичних працівників — іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. Допускайте їх до роботи у добровільному порядку. Умова — наявність документів, що підтверджують відповідну освіту та професійну кваліфікацію (п. 1 Наказу № 383).

Обов'язок керівників ЗОЗ — забезпечити належні умови для ефективної організації залучення медиків-іноземців (п. 2 Наказу № 283).

NB! Надавайте інформацію про залучених до роботи медиків-іноземців до МОЗ (п. 3 Наказу № 383)

Як залучити лікарів-інтернів і медиків без вимог до атестації

Лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії залучайте за потреби, яка виникла у вашому населеному пункті. Потребу формують структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій (п. 2 Наказу № 385).

Допускайте їх:

  • до надання медичної допомоги
  • виконання інших заходів, пов’язаних з наданням медичної допомоги або інших заходів, які є необхідними для її надання

NB! Першочергово залучайте лікарів-інтернів, які проходять практичну частину підготовки (п. 3 Наказу № 385)

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, ЗОЗ — бази стажування лікарів-інтернів та заклади вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів-інтернів мають:

  • забезпечити відрядження лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів до ЗОЗ, які потребують додаткової допомоги зазначеного контингенту осіб, необхідність якої виникла у зв’язку із воєнними діями в Україні
  • забезпечити розміщення та допуск до роботи в ЗОЗ відряджених працівників (п. 4 Наказу № 385)

У ЗОЗ ознайомте залучених працівників із необхідними нормативно-правовими актами, затвердженими МОЗ і проведіть інструктаж щодо використання засобів індивідуального захисту під час надання медичної допомоги (п. 5 Наказу № 385).

Роботу залучених працівників оплачуйте відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку їх зараховано. Розмір оплати у разі виконання норми праці не може бути нижчим за мінімальну заробітну плату, встановлену на дату її нарахування (п. 6 Наказ № 385).

NB! Щотижня у четвер інформуйте МОЗ про кількість лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів, залучених до надання медичної допомоги.

Як залучити студентів

Окрім того, на період воєнного стану МОЗ дозволило залучати до надання меддопомоги на добровільних засадах здобувачів вищої освіти 4—6-го років навчання за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я». Як і іноземців, допускайте їх до роботи згідно із Законом України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI (п. 7 Наказу № 385).

Протягом цього часу заклади освіти мають забезпечити залученим студентам індивідуальних графік навчання.

Наказ про залучення лікарів-інтернів та деяких інших осіб до виконання заходів, пов’язаних із наданням медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок воєнних дій в Україні: зразок

Наказ про залучення лікарів-інтернів та деяких інших осіб до виконання заходів, пов’язаних із наданням медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок воєнних дій в Україні

Скачати

 


Наказ про залучення медичних працівників — іноземців до надання медичної допомоги постраждалим в умовах воєнного стану: зразок

Кого залучити до надання медичної допомоги на період воєнного стану: зразки наказів

Скачати

 

 

 

 



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді