У 2022 році бюджет Програми медичних гарантій зросте на 34 млрд грн

UA RU
Про це експерти НСЗУ розповіли на пресконференції «Програма медичних гарантій—2022. Плюс 34 млрд — що це дасть пацієнту?»

Огляд змін у медичному законодавстві за 2021 рік: вебінар

НСЗУ почала розробляти Програму медичних гарантій (ПМГ) на 2022 рік. Бюджет ПМГ на наступний рік планують збільшити на 34 млрд грн — до 157, 5 млрд грн. Тобто пацієнти зможуть отримати ще більше безплатних послуг.

У 2022 році бюджет Програми медичних гарантій зросте на 34 млрд грн

⚡ Зміни в ліцензуванні діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин

У 2022 році планують підвищити тарифи на лікування онкологічних хвороб:

  • радіологічне лікування — на 16,5 тис. грн — до 53 тис. грн
  • лікування пацієнта з онкогематологічними захворюваннями — на 23 тис. грн — до 77 тис. грн
  • хіміотерапевтичне лікування — з 38 тис. грн до 135 тис. грн за лікування дітей

НСЗУ фокусуватиметься на ранньому виявленні онкологічних захворювань. Пріоритетними залишатимуться пакети медичних послуг з ендоскопічних досліджень та мамографії в групі підвищеного ризику.

Також зростуть тарифи, зокрема, на медичну допомогу:

  • при пологах — з 10 до 15 тис. грн
  • у складних неонатальних випадках — на 19 тис. грн, максимальний тариф — 162 тис. грн за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам

Особливу увагу приділятимуть охороні материнства та дитинства. Пріоритетними будуть пакети медичних послуг щодо надання допомоги при вагітності, пологах та допомоги новонародженим, які народилися хворими чи захворіли.

✅✅✅ Заява про отримання ліцензії на наркотичні лікарські засоби: приклад оформлення

Планують додатково підвищити вимоги для закладів, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу дітям і збільшити тариф для таких закладів на 30% у порівнянні зі звичайним тарифом стаціонарної допомоги.

«Зважаючи на рівні смертності, пріоритетними залишатимуться послуги з надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, зокрема лікування інсульту та інфаркту, до надання яких висуватимуться підвищені вимоги, а оплата відбуватиметься за підвищеним тарифом», — наголосила у своєму виступі заступниця Голови НСЗУ Анна Фенчак.

Вона анонсувала запровадження стаціонарозамінних форм лікування. Для цього деталізують медичні послуги, які пацієнт може отримувати амбулаторно, а також введуть новий пакет «Хірургія одного дня».
У 2022 році планують підвищити на 135 гривень капітаційну ставку лікарям, які надають первинну медичну допомогу. Щодо медичної допомоги пацієнтам з COVID-19, то визначеним закладам запропонують укласти договір за пакетом готовності до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру. Завдяки цьому пакету вдасться забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів і забезпечити необхідну інфекційну готовність країни. За пацієнтів, які пройдуть лікування коронавірусної хвороби, додатково сплачуватимуть за терапевтичним пакетом.

Програму реімбурсації лікарських засобів розширять препаратами для лікування окремих неврологічних захворювань — хвороба Альцгеймера та Паркінсона; а також лікування хвороб органів дихання — хронічне обструктивне захворювання легень.

Заступниця Голови НСЗУ Тетяна Бойко підкреслила, що поліпшення надання медичної допомоги залежить від управлінська спроможності керівників та власників медзакладів.

«Основна частина фінансування лікарням надходить відповідно до договору з НСЗУ. В середньому понад 66% — це надходження Програми медичних гарантій. Проте за місцевим самоврядуванням залишається обов’язок утримувати заклад, оплачувати комунальні послуги, підтримувати матеріальну базу. Натомість ми бачимо, що підтримка з боку органів місцевого самоврядування є дуже неоднорідною. В середньому по Україні допомога від місцевих органів влади становить 14% від усіх доходів медзакладів», — сказала Бойко.


Вона наголосила, що органи місцевого самоврядування є власниками медзакладів, тобто мають повноваження:

  • реорганізовувати чи перепрофільовувати заклад
  • наймати на роботу його керівника
  • робити капітальні інвестиції — ремонтувати, оснащувати обладнанням
  • приймати програми розвитку певних медичних напрямів та захочення працівників

Експерти підсумували, що в межах Програми медгарантій—2021 первинці, центрам екстреної медичної допомоги, поліклінікам та спеціалізованим лікарням НСЗУ виплатила вже понад 51 млрд грн. З 1 квітня медичні заклади, які надавали та надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, отримали майже 5 млрд грн. За вакцинацію від COVID-19 НСЗУ виплатила 270 млн грн.

Раніше МОЗ пояснило, як лікар може допомогти пацієнту отримати COVID-сертифікат.

За інформацією НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62478

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді