Штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі до 3 років: яка відповідальність за підробку COVID-сертифікатів

UA RU
Уже понад 1,4 млн українців згенерували COVID-сертифікати. Утім, деякі люди виготовляють, продають чи купують підробку. Правоохоронні органи відкрили сотні проваджень. Про це розповіли під час спільного брифінгу Мінцифра, МОЗ і Кіберпол

Нові правила оформлення документів

За словами першого заступника Міністра цифрової трансформації України Олексія Вискуба, Мінцифри спільно з Кіберполіцією ретельно відстежують випадки підробки COVID-сертифікатів і ПЛР-тестів. А також просять одразу повідомляти поліцію про тих, хто продає такі підробні документи, щоб не наражати себе та інших на небезпеку.

✅✅✅ Міжнародне свідоцтво про вакцинацію: бланк та правила заповнення

Штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі до 3 років: яка відповідальність за підробку COVID-сертифікатів

⚡ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

«Часто шахраї обіцяють підробити сертифікати та внести дані в Дію. Це неможливо, адже Дія тільки відображає інформацію з реєстрів. У випадку із COVID-сертифікатами це дані з Електронної системи охорони здоров'я. Щоб фейковий COVID-сертифікат з’явився в Дії, лікар має взяти на себе відповідальність і внести неправдиві дані у ЕСОЗ. Це дуже легко відслідкувати, адже він підписує це своїм е-підписом», — заявив Вискуб.

Окрім того, уряд погодив ініційований МОЗ законопроєкт про кримінальну відповідальність за продаж і користування підробленими COVID-сертифікатами. Відповідальність, яка загрожуватиме українцям у разі порушень, наведена в Таблиці.

Порушення

Санкція

Свідоме використання фейків

Штраф до 34 тис. грн або до 2 років обмеження волі

Внесення неправдивих відомостей у бази даних

Штраф до 68 тис. грн або до 2 років обмеження волі і позбавлення права обіймати посаду

Виготовлення і продаж підробних документів

Штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі до 3 років


За фактами підроблення документації органи Нацполіції вже відкрили 486 кримінальних проваджень. А 85 особам оголосили про підозру. Про це повідомив голова Департаменту кіберполіції Національної поліції Олександр Гринчак.

«На сьогодні ми вже направили листи-подання до власників 15 закладів охорони здоров’я, де, можливо, відбувалась підробка медичних даних, з вимогою відсторонити від роботи керівників установ. Очікуємо на вжиття відповідних заходів. По кожному з цих випадків правоохоронними органами ведуться розслідування», — зазначила заступниця Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич.

МОЗ заохочує українців робити щеплення і застерігає від вчинків, які не лише не захищають від хвороби, але й порушують закон.

Раніше МОЗ пояснило, у яких випадках можна видавати паперовий листок непрацездатності.


За інформацією МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17455

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
60259

Акредитація закладів охорони здоров'я

З'ясуйте, що дає акредитація медичному закладу, які документи для неї потрібні. Також пригадайте особливості акредитації ЗОЗ під час війни
114010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді