Україна повністю перейшла на електронні лікарняні: що це означає

UA RU
Із 1 жовтня всі ЗОЗ в Україні видаватимуть електронні лікарняні. Про це повідомили представники Мінцифри, МОЗ, Мінсоцполітики та ПФУ на спільному брифінгу

Перехід на е-лікарняні з 1 жовтня: вказівки для керівника

Україна повністю перейшла на електронні лікарняні: що це означає

Перехідний період до е-лікарняних почався у червні. Повноцінний запуск мав відбутися 1 вересня, але його відтермінували ще на місяць.

«Електронні лікарняні — це прозорий, зручний для пацієнта і підзвітний для лікаря процес фіксації надання медичних послуг та подальших страхових виплат. Пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину. На сьогодні уже створено більше 1,1 мільйона електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність у 2 991 закладі 47 тисячами лікарів», — сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Е-лікарняні складаються з двох частин:

  • медичний висновок
  • електронний листок непрацездатності

Медичний висновок — це документ після обстеження лікаря, що містить загальний діагноз. Лікар створює його у Реєстрі медвисновків у ЕСОЗ та завіряє електронним підписом. Пацієнт отримує про це смс-повідомлення.

Відтак за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду, де й формується електронний листок непрацездатності — документ, за яким нараховують виплати. Про це пацієнт також отримує повідомлення.

Інформацію, що міститься в медичному висновку, підписує лікар особисто електронним підписом. Тобто медпрацівник несе повну відповідальність за внесені дані.

NB! Спроба підробити е-лікарняний — наприклад, видати його людині, що не хворіла, — може призвести до позбавлення лікаря і навіть закладу медичної ліцензії. За цим стежитимуть робітники Фонду соціального страхування.

Щоб ефективно запустити е-лікарняні, Мінцифра, МОЗ, НСЗУ та представники МІС розробили декілька тренінгів та вебінарів для лікарів про те, як правильно формувати медичні висновки і листки непрацездатності в електронному форматі та працювати з ними.

Раніше у МОЗ заявили, що керівників ЗОЗ, у яких виявили підроблені документи про вакцинацію, відсторонятимуть від роботи.

За інформацією сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
136570

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
54467

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
2413

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді