Коронавірус «Дельта» поступово поширюється в Україні

UA RU
Кількість інфікованих штамом коронавірусу «Дельта» в Україні поступово зростає. Проте упродовж літа система охорони здоров’я готувалася до нової хвилі COVID-19, і вона не застане нас зненацька. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін

 Як проводити реабілітацію пацієнтів із постковідним синдромом

В Україні поступово зростає кількість випадків інфікування штамом коронавірусу «Дельта», наголосив Ігор Кузін. Якщо ще 5 серпня було підтверджено 147 випадків, то вже 20 серпня — 520. Та, за словами головного санлікаря, упродовж літа система охорони здоров’я на всіх рівнях — від представників МОЗ до керівників медзакладів спільно з міжнародними та національними партнерами — готувалася до можливих викликів нової хвилі коронавірусу.

 

В областях закупили та отримали:

  • 14 790 кисневих концентраторів
  • 161 комп’ютерний томограф
  • 148 рентген-апаратів

Спеціалізовану допомогу при COVID-19 надаватимуть 256 лікарень. Вони розподілені на заклади різних хвиль реагування. Потужність налічує майже 39 тис. ліжко-місць, із них 96% забезпечені киснем.

22–23 серпня Україна отримала від Польщі гуманітарну допомогу:

  • кисневі концентратори
  • кардіомонітори
  • пульсоксиметри
  • медичні рукавички
  • маски хірургічні тощо

Цей запас посилить уже наявний резерв обладнання та засобів індивідуального захисту, сформованих в опорних лікарнях.

Ігор Кузін запевнив: усіма необхідними витратними матеріалами для виявлення коронавірусу забезпечені й лабораторії. По всій країні сформований запас тестів на понад 2 млн досліджень та 2,3 млн експрес-тестів на визначення антигену. У вересні очікують поставку реагентів для 4 млн ПЛР-досліджень та 2,8 млн швидких тестів на визначення антигену.

Також МОЗ оновило систему відстеження контактних осіб, завдяки чому вона стала набагато оперативнішою.

У IV кварталі секвенувати лабораторні зразки у власній референс-лабораторії буде ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Діагностувати Дельта-штам методом ПЛР зможуть на рівні областей та на національному рівні.

Також медичні експерти працюють над адаптованими маршрутами, які за необхідності дадуть змогу доставляти пацієнтів до найближчих лікарень сусідніх регіонів чітким і найкоротшим шляхом.

«Зараз система охорони здоров’я готова реагувати на виклик нової хвилі COVID-19, спричиненої Дельта-штамом коронавірусу. Але пам’ятайте, що звичайні профілактичні заходи (носіння масок, миття рук, використання антисептиків, дотримання фізичної дистанції) зможуть захистити вас та ваших рідних від інфікування COVID-19, а вакцинація — убезпечить від важкого перебігу хвороби, госпіталізації чи смерті від COVID-19», — застеріг Ігор Кузін.

Нагадаємо, раніше ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати в «Дії».

 

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17486

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
60641

Акредитація закладів охорони здоров'я

З'ясуйте, що дає акредитація медичному закладу, які документи для неї потрібні. Також пригадайте особливості акредитації ЗОЗ під час війни
114271

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді