ІФА-тести на COVID-19: кому і для чого робити

UA RU
Пояснимо, навіщо робити ІФА-діагностику коронавірусу, як проводиться ІФА-тестування, які переваги ІФА-тестів порівняно з ПЛР та експрес-тестами

 

SARS-CoV-2: Карта контролю для керівника

 

 

Нині медичні працівники мають проводити лабораторне тестування на коронавірусну інфекцію за допомогою методів полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та імуноферментного аналізу (ІФА). Така вимога наказу МОЗ від 20.05.2020 № 1227, який вніс зміни до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом МОЗ від 28.03.2020 № 722.

ІФА — це вид аналізу, що допомагає виявити комплекс антиген-антитіло, який виробляє уражений вірусом організм. 

ІФА-тести на COVID-19: кому і для чого робити

 ✅✅✅ Эпикриз: виды, процедура заполнения, обязанности врача

 

ІФА: види

Метод ІФА-тестування здатен виявляти імуноглобуліни двох типів: 

  • M — свідчить про гострий процес захворювання
  • G — вказує, що людина перехворіла або інфікувалася вірусом та виробила антитіла до цього захворювання

NB! Єдиним видом дослідження, який дає підстави встановити діагноз «COVID-19», залишається ПЛР-тестування. 

Зверніть увагу, що у пацієнтів із початком імунної реакції організму та виділення антитіл може знизитися контагіозність (заразність) вірусу. Досвід свідчить, що протягом семи днів після появи симптомів, ПЛР-тести показували позитивний результат практично у 100% випадків. Однак такий показник знижувався тоді, коли пацієнт звертався пізніше. 

 

Кому проводитимуть ІФА-тестування

До осіб, яким можуть проводити ІФА-тестування, належать:

  • пацієнти із симптомами COVID-19
  • контактні особи
  • пацієнти із пневмонією
  • особи, що потребують планової госпіталізації та/або операції
  • працівники лабораторій, які обробляють зразки на COVID-19
  • медичний персонал, який працює з хворими на COVID-19
  • працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків секційного матеріалу
  • працівники Національної поліції, Національної гвардії та Держприкордонслужби
  • інші медичні та фармацевтичні працівники

Якщо за допомогою ІФА-тестів в особи виявлять антитіла, їй необхідно буде здати зразок для ПЛР-діагностики. З огляду на те що медики, працівники Нацгвардії та Нацполіції зобов’язані проходити діагностику регулярно, ІФА-тестування допоможе знизити навантаження на ПЛР-дослідження. Тести імуноферментного аналізу планують використовувати і під час роботи з тими пацієнтами, які мають симптоми COVID-19, але результати ПЛР-тестів для них показали негативний результат. 

✅✅✅ График уборки больницы: примеры оформления в разных помещениях

ІФА/ПРЛ: різниця

Лабораторне дослідження за допомогою ІФА-тестів потребує відповідних лабораторних умов та спеціального обладнання. Таке тестування допомагає проаналізувати сироватку крові, а не саму кров, як у випадку із експрес-тестами, і не матеріали мазків, як у випадку ПЛР. 

ІФА-тест виявляє імунну реакцію на вірус — рівень антитіл. Експрес-тести також виявляють антитіла в організмі як відповідь на антиген, проте мають низьку чутливість та специфічність порівняно з ІФА-тестами. 

ПЛР-дослідження виявляє вірус, тобто його генетичний матеріал. Це означає, що позитивний результат ІФА-тесту стане додатковою підставою провести ПЛР-дослідження. 

ІФА-тести на COVID-19: кому і для чого робити
Тетяна Тарасюкзасновник Юридичної компанії «Medcraft», Луцьк
Уявімо: медичний працівник порушує вимоги санепідрежиму, визначені зокрема і в локальному наказі по закладу. Він часто нехтує ЗІЗ та не дотримується правил, коли надягає чи знімає їх

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді