Для перетину державного кордону відтепер достатньо результатів експрес-тесту на COVID-19

UA RU
Щоб припинити самоізоляцію у зв’язку з перетинанням державного кордону, відтепер не обов’язково здавати ПЛР-тест на COVID-19. Достатньо мати негативний експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2. ЦГЗ розповів, що при цьому мають зробити заклади охорони здоров’я

Як надавати допомогу пацієнтам з COVID-19: дайджест змін

Самоізоляцію чи обсервацію людини у зв’язку з перетинанням державного кордону можна припинити автоматично через мобільний додаток електронного сервісу «Вдома». Для цього потрібно мати негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який проведено після перетину державного кордону.

✅✅✅ Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

Завершити самоізоляцію допоможе експрес-тест: ЦГЗ закликає заклади скористатися новими можливостями

Це правило не поширюється лише на осіб, які прибули з Російської Федерації й Республіки Індія та перебували на їх території більше ніж 7 днів протягом останніх 14 днів.

Відповідні зміни передбачає постанова КМУ від 28.07.2021 № 787. Нею КМУ змінив постанову «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236.

ЦГЗ наголосив: адаптуватися до цих змін та скористатися новими можливостями можуть всі суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на провадження медичної практики та здійснюють тестування на визначення антигену SARS-CoV-2 із використанням швидких тестів.

Для цього МОЗ направило лист на структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрації. Вони мають підготувати перелік закладів охорони здоров’я, які здійснюють тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тестом.

«Усі зацікавлені заклади охорони здоров’я можуть звернутися до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та надати копію ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики», — кажуть у ЦГЗ.

Лабораторії, які здійснюють тестування на COVID-19 методом ПЛР, подають додатково:

  • копію свідоцтва про атестацію лабораторії (якщо атестувалися до 31.12.2015) або копію свідоцтва про сертифікацію лабораторії (якщо сертифікувалися після зазначеної дати)
  • протокол підтвердження зразків перших п’яти позитивних випадків та перших десяти негативних, які відповідають визначенню випадку COVID-19, для тестування з використанням методів ПЛР відповідно до пункту 4 Стандарту 1 «Організація протиепідемічних заходів та медичної допомоги в осередку інфікування SARS-CoV-2», затвердженого наказом МОЗ «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)» від 28.03.2020 № 72

Нагадаємо, місцева влада перевірить, чи готові заклади до нової хвилі COVID-19.

За матеріалами сайту ЦГЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4881

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді