Підвищення кваліфікації медиків: провідні онлайн-ресурси

UA RU
Автор
керівник маркетингової групи «Медицина» Цифрового видавництва Експертус
Тримайте аналіз українського освітнього ринку і перелік провідних онлайн-ресурсів для навчання лікарів, медсестер та менеджерів у сфері охорони здоров'я

На що ми орієнтуємося, коли обираємо будь-яку річ? Насамперед оцінюємо, наскільки вона нам буде корисна, наскільки якісна і скільки коштує. Це і були головні критерії під час аналізу онлайн-ресурсів.

Однак для підвищення кваліфікації медпрацівників важливо ще набирати бали безперервного професійного розвитку. Тому ми опиралися й на цей аспект, коли складали перелік. Що з цього вийшло? Гайда читати. 

Особисте освітнє портфоліо: сервіс

Вища школа безперервного професійного розвитку

Вища школа БПР

Що це. Вища школа безпрервного професійного розвитку (БПР) — проєкт Цифрового видавництва Експертус. Це онлайн-навчання для керівників закладів охорони здоров’я та їхніх заступників, для лікарів і медичних сестер, які хочуть отримати інформацію з певної теми та підвищити кваліфікацію.

Для кого. Медичні менеджери, лікарі, головні та старші медичні сестри.

Види курсів. У Вищій школі безпрервного професійного розвитку нині доступні такі програми:

Програми розраховані на максимальну кількість балів безперервного професійного розвитку за дистанційну форму навчання.

Як це працює. Програма складається з тем, які поділяються на курси. Учасник має опрацювати тексти уроків, переглянути довідкові відео, виконати завдання для самоконтролю. Це дасть змогу перейти до наступного курсу. Якщо не вийшло з першого разу, можна ознайомитися ще раз із матеріалами та знайти помилки або просто пройти тест заново.

Коли учасник успішно склав тести до усіх тем, його чекає підсумковий тест.

Навчання групове і триває 1—2 місяці.

Інформація про проходження навчальних програм відображається в особистому кабінеті.

Ціна. Навчання платне. 

Чи видають сертифікати. Особа, яка успішно склала підсумкове тестове завдання, отримує сертифікат. Він засвідчує, що ця особа пройшла онлайн-навчання на певну кількість годин. Більшість програм Вищої школи БПР внесені до переліку заходів БПР під певним номером та є підставою для отримання балів БПР.

Переваги. Оригінальна подача інформації, наявність додаткових матеріалів до лекцій, можливість перевірити здобуті знання; наявність сертифікатів.

Недоліки. Обмежена кількість курсів, платний доступ.

Підвищення кваліфікації медиків: провідні онлайн-ресурси

Вища школа БПР

Академія НСЗУ

academy.nszu.gov.ua

Що це. Національна служба здоров’я України — центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення. Проєкт Академія НСЗУ покликаний допомогти лікарям та медичним менеджерам опанувати нововведення, пов’язані переважно з медичною реформою.

 

Для кого. Працівники сфери охорони здоров’я.

Види курсів. Онлайн-навчання.

Як це працює. Курси доступні після реєстрації на сайті Академії НСЗУ. Стартують у визначений термін.

Навчальні програми складаються з різних типів навчальних матеріалів: відео, тренажерів, посібників, навчальних тестів, відеолекцій тощо.

Автори, експерти. У кожного курсу інші. Переважно це лікарі та викладачі медичних університетів.

Ціна. Доступ до курсів безплатний.

Чи видають сертифікати. Ні.

Переваги. Практичне спрямування курсів, безплатний доступ.

Недоліки. Конкретні дати початку курсів, що може бути не завжди зручно; відсутність сертифікатів.

 NSZU.png

✅✅✅ Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Центр громадського здоров’я МОЗ України

phc.org.ua

Що це. Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України (ЦГЗ) — заклад охорони здоров’я, що відповідає за збереження і зміцнення здоров’я населення, соціально-гігієнічний моніторинг захворювань, епідеміологічний нагляд і біологічну безпеку, групову та популяційну профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями та стратегічне управління у сфері громадського здоров’я.

На своєму сайті ЦГЗ створив портал «Дистанційне навчання», де публікує тематичні курси для медпрацівників.

Для кого. Лікарі загальної практики — сімейної медицини, лікарі-терапевти, акушери, лікарі-акушери-гінекологи, середній медичний персонал та інші медпрацівники, що хочуть підвищити кваліфікацію.

Види курсів. Всі курси згруповані за категоріями:

  • ВІЛ-інфекція
  • Замісна підтримувальна терапія
  • COVID-19 та інші ГРВІ
  • Курси ВООЗ
  • Неінфекційні захворювання
  • Туберкульоз
  • Вірусні гепатити
  • Лабораторна діагностика
  • Епіднагляд
  • Інше
  • Громадське здоров'я

Як це працює. Перш ніж пройти курс, медпрацівник має на нього зараєструватися. Курси розпочинаються у визначену дату і тривають по кілька місяців.

Кожен курс складається з декількох модулів, які діляться на теми. Автори передбачили для учасників відеолекції, тести та спеціальні завдання. Також можна відвідати тематичний форум.

Автори, експерти. У кожного курсу інші. Переважно це лікарі та викладачі медичних університетів.

Ціна. Курси безплатні.

Чи видають сертифікати. Після успішного завершення курсів ЦГЗ видає сертифікат, на підставі якого нараховують бали безперервного професійного розвитку в рамках атестації лікарів.

Переваги. Вузька спеціалізація курсів (що може бути і недоліком), наявність тематичного форуму для учасників, практичні завдання, безплатне навчання, наявність сертифікатів.

Недоліки. Конкретні дати початку і завершення курсів, що може бути не завжди зручно; значна тривалість у часі.

CGZ.png

BMJ Learning

learning.bmj.com

Що це. BMJ Learning входить до BMJ Publishing Group Limited (BMJ), медичного видавничого підрозділу і дочірньої Британської медичної асоціації (БMA). BMJ знаний у світі своїм щотижневиком The BMJ (раніше відомий як «Британський медичний журнал»).

BMJ Learning пропонує сотні акредитованих рецензованих навчальних модулів у текстовому, відео- та аудіоформатах.

Для кого. Працівники сфери охорони здоров’я.

Види курсів. Творці платформи BMJ Learning опублікували вже понад 1000 клінічних і доклінічних рецензованих модулів. Усі вони засновані на новітніх доказових даних та згруповані за дванадцятьма спеціальностями:

  • кардіологія
  • дерматологія
  • цукровий діабет та ендокринологія
  • гастроентерологія
  • неврологія
  • онкологія
  • педіатрія
  • практичні навички
  • психіатрія
  • дихальна система та ЛОР-органи
  • ревматологія/опорно-руховий апарат
  • сексуальне та репродуктивне здоров’я

Основна мова на BMJ Learning — англійська. Деякі модулі перекладені російською, французькою, німецькою та іншими мовами. Тож щоб навчатися, ліпше знати мову оригіналу.

Як це працює. Після реєстрації на BMJ Learning учасник побачить власну домашню сторінку. Вона відображатиме модулі, що стосуються вказаної професії, спеціальності та місця перебування. Це пришвидшує і спрощує вибір.

Модулі охоплюють відео-, анімаційні та аудіоматеріали, а також передбачають можливість поставити запитання експерту. Учасники можуть призупинити і відновити вивчення модулів у відповідний час, залежно від робочої завантаженості.

Більшість модулів можна скласти за годину.

Автори, експерти. BMJ Group співпрацює з авторами, редакторами й експертами в галузі медицини в усьому світі.

Ціна. Доступ до багатьох модулів безплатний. BMJ Learning пропонує пройти їх як пробні, а потім уже платити за ширший доступ. 

Чи видають сертифікати. Учасник може завантажити або роздрукувати сертифікати для модулів, які проходить. Модулі на BMJ Learning акредитовані декількома організаціями, і можна обрати перелік акредитаційних організацій, що будуть вказані на сертифікаті.

Переваги. Найбільша кількість курсів, автоматизовані пропозиції підходящих модулів, перевірена інформація, сертифікати від міжнародних акредитаційних організацій.

Недоліки. Необхідність знати іноземну мову, більшість модулів платні.

 Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

Аксемедін

accemedin.com

Що це. Аксемедін розшифровується як Accelerator of Medical Information (Акселератор Медичної Інформації). Це освітня онлайн-платформа для професіоналів сфери охорони здоров’я. За мету ставить якісно та безперервно вдосконалювати професіоналізм лікаря в Україні.

Для кого. Лікарі різних спеціальностей.

Види курсів. В Аксемедіні курси різної тривалості. Вони згруповані за лікарськими спеціальностями:

  • нефрологія
  • терапія
  • педіатрія
  • загальна практика — сімейна медицина
  • гематологія тощо

Найбільше курсів на платформі знайдуть для себе лікарі первинної ланки. А от у заявлених розділах, як-от «Імунологія», «Урологія», «Лабораторна діагностика» та деяких інших, поки порожньо. Очевидно, з часом платформу розширять.

Також не зрозуміло, чому серед категорій із медичної практики є розділи «Перегляд за бонусні бали», «Платний перегляд», «Тестування та матеріали подій» тощо. Ліпше було би винести ці пункти в окремий підрозділ. Тож над рубрикатором творцям Аксемедіна явно ще треба попрацювати.

Курси згруповані за складністю: низька, середня і висока. Щоправда, коли натиснути «Висока» — знову порожньо.

За типами курси є навчальні й комерційні.

Як це працює. Основний інструмент Аксемедіна — відеолекції. Вони розділені на модулі (до 15 хв.) в межах навчальних програм. Далі іде презентація. До курсів обов’язково додають матеріали, які також ідуть як окремі одиниці та можуть бути публічні, або закриті промокодами, або платні. Також Аксемедін пропонує навчальні та екзаменаційні тести

Автори, експерти. У кожного курсу інші. Переважно це лікарі та викладачі медичних університетів.

Ціна. Курси є як безплатні, так і платні. Можна також розраховуватися бонусними балами, які учасники отримують за проходження інших курсів.

Чи видають сертифікати. Так, але за участь у деяких курсах. Уточнити цю інформацію можна на сторінці кожного курсу.

Переваги. Велика кількість курсів, оригінальна подача інформації, наявність додаткових матеріалів до лекцій, можливість навчатися безплатно й розраховуватися набраними балами, а також перевірити здобуті знання.

Недоліки. Незручний рубрикатор, висока ціна за платні курси, відсутність сертифікатів за участь у деяких курсах.

 Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

Школа сімейного лікаря

training.academy/uk/shkolalikarya

Що це. Школа сімейного лікаря — національний проєкт, створений за ініціативи Президента України в рамках реформи сільської медицини. Його мета — підготувати сімейних лікарів до успішної роботи в сільських амбулаторіях.

Для кого. Лікарі та медичні працівники сільських амбулаторій.

Види курсів. Усього в Школі сімейного лікаря відеокурси. Переважно лекції охоплюють теми, як-от:

  • новини реформи охорони здоров’я та сільської медицини
  • робота з інформаційними технологіями та eHealth
  • управління персоналом та комунікація з пацієнтами
  • юридичний супровід роботи лікаря
  • фінансовий менеджмент
  • інфекційний контроль тощо

Також на платформі можна переглянути відео, присвячені обміну досвідом як українських, так і зарубіжних практик.

Як це працює. Відеолекції в Школі сімейного лікаря тривають від 4 хвилин до майже півтори години.

Ціна. Курси безплатні.

Чи видають сертифікати. Ні.

Переваги. Вузька спрямованість на сільську медицину (що може бути й недоліком, адже не всім це цікаво), заглибленість у тему; безплатне навчання.

Недоліки. Сайт потребує актуалізації, теми лекцій застарілі; відсутність сертифікатів.

 Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

Як завоювати лояльність клієнтів і підвищити доходи КНП

ВУМ online

vumonline.ua

Що це. ВУМ (Відкритий Університет Майдану) — це освітня ініціатива, яка поширює ідеї і сприяє розвитку громадянського суспільства в Україні.

Для кого. Громадянське суспільство. Що стосується охорони здоров’я — медичні менеджери, лікарі.

Види курсів. ВУМ представляє курси для головних лікарів та практикуючих лікарів.

Як це працює. Курси неповні, доповнені тестами й інтерактивними завданнями.

Ціна. Курси безплатні.

Чи видають сертифікати. Ні.

Переваги. Широка суспільна тематика, велика кількість курсів, безплатне навчання.

Недоліки. Мало інформації для медпрацівників; відсутність сертифіката.

 Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

✅✅✅ Особисте освітнє портфоліо лікаря: бланк і правила заповнення

EdErA

ed-era.com

Що це. Творці проекту EdEra називають його студією онлайн-освіти. Вона охоплює онлайн-курси, спецпроекти, інтерактивні підручники та освітні блоги.

Для кого. Переважно для вчителів. Що стосується медицини — для лікарів та головних лікарів.

Види курсів. EdEra пропонує різні курси. Основні теми: шкільна освіта, права людини, підприємництво тощо. Лікарі та головні лікарі тут знайдуть для себе частину курсу «Основи реформи охорони здоров’я з допомогою eHealth».

Як це працює. Автори курсу обіцяють ознайомити слухачів із основами реформи системи охорони здоров’я, зокрема її переходом на нову модель фінансування та на нову електронну систему. А також пояснити, що таке центральна база даних, медичні інформаційні системи (МІС) тощо. Для цього використовують відеолекції, а також тести й інтерактивні завдання.

На сайті EdEra ви знайдете не весь курс, а лише його частину. Продовження — на навчальній платформі ВУМ. Вона наступна в нашому рейтингу.

Як показує практика, переважна більшість закладів охорони здоров’я вже приєдналися до eHealth і розібралися з функціоналом. Тому чи буде такий курс актуальним — вирішувати вам.

Ціна. Курси безплатні.

Чи видають сертифікати. Ні.

Переваги. Широка тематика, безплатне навчання.

Недоліки. Мало курсів для медпрацівників; відсутність сертифіката.

Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

Тож оберіть онлайн-ресурси, які найбільше вам підходять, і скористайтеся ними сповна. Легкого навчання!



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді