Замісна підтримувальна терапія: з 1 вересня розпочнеться пілотний проєкт для мобільних амбулаторій на Дніпропетровщині

UA RU
Мобільні амбулаторії видаватимуть препарати для замісної підтримувальної та антиретровірусної терапії, тестуватимуть на соціально небезпечні захворювання та консультуватимуть пацієнтів

 

Обіг підконтрольних речовин за новим законодавством

На громадське обговорення КМУ запропонував проєкт постанови «Про реалізацію пілотного проекту «Проведення замісної підтримувальної терапії мобільними амбулаторіями». Ним планує затвердити Порядок та умови реалізації відповідного проєкту.

Із 1 вересня мобільні амбулаторії на Дніпропетровщині візьмуть участь у пілотному проєкті з проведення ЗПТ

✅✅✅ План роботи комісії з інфекційного контролю за туберкульозом: зразок

Пілотний проєкт триватиме на території Дніпропетровської області 16 місяців — із 1 вересня 2021-го до 31 грудня 2022 року. Його учасниками стануть два заклади охорони здоров’я:

  • КП «Обласний медичний психіатричний центр з лікування залежностей зі стаціонаром» Дніпропетровської обласної ради»
  • КП «Криворізька багатопрофільна лікарня з надання психіатричної допомоги» Дніпропетровської обласної ради»

Завдяки проєкту постанови КМУ планує забезпечити безперервний доступ до лікування із використанням наркотичних засобів для замісної підтримувальної терапії (далі — ЗПТ) осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, які мають обмежений територіальний доступ до закладів охорони здоров’я, що надають ЗПТ.

Нині послугу ЗПТ передбачає програма державних гарантій медичного обслуговування населення. Проте в окремих регіонах та районах країни пацієнти вимушені долати великі відстані для того, щоб отримувати лікування, наголошують автори документа. Це призводить до низької прихильності до нього, переривання лікування тощо.

До того ж деякі пацієнти мають проблеми з пересуванням або обмежені фінансові ресурси, для того щоб оплатити транспорт до закладу. А під час карантину вони не могли дістатися до закладу через повністю чи частково зупинене транспортне сполучення.

Один зі способів розширити доступ пацієнтів до лікування — проводити ЗПТ на базі мобільних амбулаторій. Мобільні амбулаторії надаватимуть такі послуги:

  • видаватимуть — препарати для ЗПТ, тестування на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити В та С, скринінг на туберкульоз, лікарські засоби для антиретровірусної терапії
  • консультуватимуть (із розповсюдженням інформаційних матеріалів, презервативів тощо)
  • переадресовуватимуть в інші заклади та організації за потреби

Автори документа вважають, що залучення мобільних амбулаторій дасть змогу підвищити доступність послуг та збільшити кількість пацієнтів ЗПТ. Ці заходи, своєю чергою, матимуть такі результати:

  • протидіятимуть наркозлочинності, криміногенності, епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань (туберкульоз, вірусні гепатити)
  • сприятиме ресоціалізації пацієнтів, їх працевлаштуванню
  • зрештою послабить економічний тягар для держави, оскільки значно зменшуються державні витрати на боротьбу із наркозлочинністю, утримання в установах виконання покарань, видатки на лікування тощо

 

Нагадаємо, із 1 жовтня вартість інсулінів відшкодовуватиме НСЗУ та зміняться категорії пацієнтів, які зможуть їх отримати.

За інформацією сайту МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді