Забезпечення інсулінами в Україні адмініструватиме НСЗУ: зміни відбудуться з 1 жовтня

UA RU
КМУ ухвалив постанову «Про реімбурсацію лікарських засобів за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення». Згідно з нею програму забезпечення інсулінами адмініструватиме НСЗУ. Також зміняться групи пацієнтів, які можуть отримати ці препарати

Як підтверджувати тимчасову непрацездатність із 1 вересня

Нині програма забезпечення інсулінами фінансується за субвенцією. Обсяги субвенції не достатні, щоб забезпечити щоденну потребу пацієнтів препаратами інсуліну. Тож місцеві бюджети змушені дофінансовувати програму, хоч це за законом робити й не обов’язково. Тому в деяких регіонах пацієнти не отримують потрібні їм препарати в повному обсязі та постійно.

✅✅✅ Вища школа керівника медзакладу: як навчатися

Із 1 жовтня вартість інсулінів відшкодовуватиме НСЗУ та зміняться категорії пацієнтів, які зможуть їх отримати

Запуск реімбурсації препаратів інсуліну та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету через НСЗУ відбувається поетапно:

  • із 1 липня 2021 року — лікарі зобов’язані вести медичні записи щодо плану лікування таких пацієнтів та реєструвати їх у системі
  • із 1 жовтня 2021 року — вартість цих препаратів відшкодовуватиме НСЗУ

«До цього часу лікарі встигнуть навчитись користуватись системою та внести в неї дані пацієнтів. І вони зможуть правильно виписувати рецепти», — передбачають в НСЗУ.

На 3 місяці 2021 року (із жовтня по грудень) на програму виділено 660 млн грн. Цього, вважають в НСЗУ, достатньо, щоби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно. Це за умови запровадження та дотримання певних чітких правил.

Із переходом програми забезпечення інсулінами в адміністрування НСЗУ посилиться контроль за випискою препаратів інсуліну відповідно до категоризації через застосування електронних інструментів. Тобто буде діяти електронний рецепт — такий, який зараз працює у програмі «Доступні ліки». Лікар-ендокринолог створює план лікування і призначає певний препарат інсуліну. Потім виписати повторний електронний рецепт відповідно до визначеного ендокринологом плану лікування зможе або лікар-ендокринолог, або сімейний лікар.

Кожен пацієнт буде верифікований через електронну систему охорони здоров’я. В електронній картці будуть зафіксовані його план лікування, дані про стан здоров’я, результати аналізів, інформація про лікарські засоби, які він отримав за електронним рецептом. Отже, вся інформація, необхідна для супроводу та лікування таких пацієнтів.

Чіткі правила та достовірні електронні дані дадуть змогу:

  • бачити реальну картину споживання препаратів інсуліну
  • правильно розраховувати потребу в фінансуванні
  • розвивати програму реімбурсації інсулінів, розширюючи доступ до необхідних ліків для різних груп пацієнтів

Новою постановою МОЗ та НСЗУ також змінюють категоризацію пацієнтів, які можуть отримати інсуліни. Залежно від групи, до якої належить пацієнт, він має право на певний вид інсуліну та форму його відпуску. Наприклад, якщо пацієнт має:

  • алергію на людський інсулін — він має отримувати інсулін-аналог
  • порушення зору, яке не дає змоги йому користуватися флаконом і робити ін’єкції — він може отримувати людський інсулін у шприц-ручці або картриджі

Вагітні жінки зможуть отримувати інсулін людини або аналог інсуліну у формі флакону, картриджу чи шприц-ручки. Це залежатиме від рекомендацій лікуючого лікаря та вибору пацієнтки щодо зручнішої форми.

Постанова розширює доступ незахищених категорій людей до зручніших форм людського інсуліну. Вона передбачає безоплатно забезпечувати інсуліном людини у картриджі чи шприц-ручці пацієнтів з цукровим діабетом із функціональними порушеннями верхніх кінцівок травматичного або неврологічного характеру.

КМУ змінив не лише категоризацію пацієнтів, а й модель ціноутворення препаратів інсуліну. Нова модель передбачає інші правила встановлення розміру відшкодування та суми, яку доплачує пацієнт.

Нагадаємо, журнал «Довідник головної медичної сестри» запрошує на платний онлайн-семінар для медсестер «Обіг ліків та медвиробів: від вхідного контролю до утилізації».

За матеріалами сайту НСЗУ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді