Реабілітація пацієнтів з постковідним синдромом

Близько 45% пацієнтів, яких виписали з лікарні після COVID-19, потребують догляду медпрацівників. Експерт журналу «Довідник головної медичної сестри» пояснює, яка допомога необхідна пацієнтам з постковідним синдромом. З огляду на ці рекомендації складайте план реабілітації

Як організувати протиепідемічний режим в умовах пандемії COVID-19

Реабілітація пацієнтів з постковідним синдромом

Нині жоден документ не надає чіткого визначення постковідного стану. Клінічні настанови NICE «Лікування довгострокових наслідків COVID-19» (NG188) регламентують, що симптоми пост-COVID-синдрому з’являються під час або після інфекційного захворювання, що відповідає COVID-19, і їх неможливо пояснити альтернативним діагнозом.

Експерт журналу «Довідник головної медичної сестри» у статті аналізує вітчизняний Протокол надання реабілітаційної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою (COVID-19) та реконвалесцентам, затверджений наказом МОЗ від 20.04.2021 № 771, та міжнародні рекомендації, зокрема пояснює:

Щоб оцінити потреби пацієнта у реабілітації, експерт пропонує скористатися самозвітом за шкалою Post-COVID-19 Functional Status (PCFS).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді