Ковідний сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію: у чому різниця

UA RU
Заклади охорони здоров’я за потреби видають міжнародне свідоцтво про вакцинацію особам, які отримали другу дозу вакцини проти COVID-19. Що це за документ та чим він відрізняється від ковідного сертифіката, МОЗ розповіло на своїй фейсбук-сторінці

8 запитань про ефективність вакцин проти COVID‑19

Не слід плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з «імунними паспортами» чи «ковідними сертифікатами», які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття, наголошують у МОЗ.

МОЗ пояснило різницю між ковідним сертифікатом та міжнародним свідоцтвом про вакцинацію

Що треба знати про запровадження електронного реєстру лікарняних

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію може знадобитися для пред’явлення під час перетину державного кордону тих країн, які визнаватимуть це свідоцтво. Його форма вже затверджена, тож цей документ можуть видавати всі заклади охорони здоров’я, підключені до електронної системи охорони здоров’я.

Свідоцтво можуть отримати громадяни, які повністю вакциновані проти коронавірусної хвороби. Однак воно буде дійсним лише за умови, що введена вакцина схвалена до екстреного застосування ВООЗ.

За бажанням особи ви можете видати свідоцтво:

  • одразу після щеплення другою дозою вакцини або останньою — для кількадозних вакцин
  • пізніше, якщо пацієнт звернеться до свого лікаря — тоді заповнюйте свідоцтво на основі даних про щеплення, внесених до електронної системи охорони здоров’я

Міжнародне свідоцтво має паперову форму. Заповнюйте його англійською або французькою мовою, а додатково також українською мовою. За потреби й за запитом людини заклад має надрукувати та оформити документ згідно з міжнародними вимогами.

Свідоцтво містить персональні дані пацієнта, а також інформацію про вакцинацію (назва вакцини, дата вакцинації тощо). Документ засвідчіть офіційним штампом закладу охорони здоров’я та підписом лікаря. Також свідоцтво підписує пацієнт або його уповноважений представник.

Термін дії свідоцтва — один рік. За потреби його можна буде продовжити.

Ковідний сертифікат

Форма ковідного сертифіката (його ще називають ковідним паспортом, зеленим сертифікатом тощо) в Україні ще не затверджена. Нині її розробляють з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ та планують запустити з 1 липня 2021 року.

МОЗ має намір зробити 2 версії ковідного сертифіката:

  • внутрішній — для користування всередині країни
  • зовнішній — для виїзду за кордон

Ковідний сертифікат видаватимуть як в електронній, так і в паперовій формі. Паперову можна буде отримати в закладах охорони здоров’я, а електронну — через «Дію».

Документ міститиме QR-код та інформацію не лише про вакцинацію, а й про негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19.

«Через те, що міжнародні вимоги до такого сертифікату ще не затверджені, його формат може модифікуватися, щоб він відповідав вимогам ЄС та ВООЗ», — попередило МОЗ.

Нагадаємо, раніше з мережі «ковідних» закладів виключили неспроможні й ті, що не роблять значного внеску в лікування пацієнтів.

За матеріалами фейсбук-сторінки МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62474

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді