МОЗ пропонує змінити порядок проведення атестації лікарів: проєкт наказу

UA RU
На громадське обговорення винесли проєкт наказу «Про внесення Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22.02.2019 № 446». Його розробили, щоб удосконалити механізм проведення атестацій лікарів, зокрема критерії нарахування балів безперервного професійного розвитку

6 змін в атестації лікарів

Автори проєкту наказу пропонують на період дії карантину, установленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, не обмежувати частку балів професійного розвитку, які можна отримати за дистанційною формою навчання.

МОЗ пропонує змінити порядок проведення атестації лікарів: проєкт наказу

У новій редакції можуть затвердити:

Зміни до Порядку атестації лікарів

1. Замість трьох видів атестації — два

У розділі І нового Порядку законодавці уточнили, що існує два види атестації лікарів:

  • атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії
  • атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії

Атестуватися на визначення знань і практичних навичок з присвоєнням (підтвердженням) звання «лікар-спеціаліст» більше не можна. МОЗ виключило відповідний розділ із Порядку.

2. До стажу для атестації не зараховуватимуть інтернатуру та ординатуру

Згідно з проєктом Порядку до стажу роботи за спеціальністю для атестації на присвоєння кваліфікаційної категорії зараховуватимуть періоди навчання в докторантурі й аспірантурі за цією спеціальністю. Натомість чинний Порядок передбачає зарахування також періоду навчання в інтернатурі та клінічній ординатурі.

3. Атестаційна комісія зможе відкласти розгляд справи лікаря

Якщо необхідно уточнити інформацію з особистого освітнього портфоліо, атестаційна комісія зможе запросити лікаря на інтерв’ю. Відповідно розгляд справи тоді переносять на наступне засідання. До нього лікар має право подати уточнену інформацію. Умова — з моменту закінчення терміну дії його посвідчення про кваліфікаційну категорію або сертифіката лікаря-спеціаліста минуло не більше року.

4. Список освітніх заходів, за які можна отримати максимум 8 балів на рік, розширять

Законодавці уточнили, що до таких належать освітні заходи з питань медичної етики, деонтології, цифрових та комунікаційних навичок та інші освітні заходи, які не стосуються відповідної лікарської спеціальності (або спеціальностей) лікаря, але є частиною кваліфікаційних вимог.

5. 50-бальний мінімум буде обов’язковим не для всіх

До проєкту нового Порядку МОЗ додало список із 36 спеціальностей, для яких мінімальна кількість балів БПР на рік не є обов’язковою.

Лікар матиме право не обліковувати бали або облікувати менше ніж 50 балів на рік, якщо у відповідний річний період мав на це об’єктивні поважні причини, підтверджені документально у встановленому законодавством порядку, — стан здоров’я лікаря, надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру, військові дії тощо.

Зміни до Номенклатури лікарських спеціальностей

У новій номенклатурі всі спеціальності впорядкували в один список за алфавітом без поділу на внутрішні хвороби, хірургію, педіатрію, стоматологію та інші лікарські спеціальності.

Якщо чинна номенклатура містить 124 позиції, то нова — 131. МОЗ додало до списку 8 лікарських спеціальностей:

  • Дитяча гематологія-онкологія
  • Дитяча кардіологія
  • Дитяча нейрохірургія
  • Інвазивна електрофізіологія
  • Інтервенційна кардіологія
  • Пародонтологія
  • Пластична хірургія
  • Щелепно-лицева хірургія

Нова номенклатура не міститиме Підліткової терапії.

Таким, що втратив чинність, МОЗ пропонує визнати наказ «Про порядок направлення на стажування лікарів і їх наступного допуску до лікарської діяльності» від 17.03.1993 № 48.

Долучитися до громадського обговорення проєкту наказу можна на офіційному сайті МОЗ.

Нагадаємо, раніше МОЗ запровадило електронні лікарняні й пояснило, коли й для кого вони обов’язкові.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
38137

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2024»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
9924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді