Деякі заклади охорони здоров'я виключили з мережі «ковідних»: НСЗУ

UA RU
Деякі заклади охорони здоров’я, визначені для лікування COVID-19, мають високу госпітальну летальність та значну кількість переведених пацієнтів. Деякі — не роблять значного внеску до лікування пацієнтів з коронавірусом. Такі заклади доцільно виключити із загальної мережі. Про це під час пресбрифінгу заявив тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Як організувати протиепідемічний режим в умовах пандемії COVID-19

Насамперед очільник НСЗУ навів статистичні дані щодо кількості госпіталізованих осіб із COVID-19:

  • у березні — понад 97 тис.
  • у квітні — 92 тис.
  • у травні — 70 тис., причому основний діагноз COVID-19 був лише у 17,2 тис. пацієнтів

Станом на кінець травня у закладах, визначених для лікування коронавірусної хвороби, перебуває менше 20 тис. пацієнтів, хоча під ковід виділено понад 71 тис. ліжок. Тобто фактично працює лише кожне четверте ліжко.

✅✅✅ COVID-19: карта контролю для керівника медзакладу

НСЗУ: Із мережі «ковідних» закладів виключили неспроможні й ті, що не роблять значного внеску в лікування пацієнтів

 

«НСЗУ має використати державні кошти з максимальною ефективністю. Аналіз результатів роботи мережі закладів, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні-травні, показав, що у понад 160 лікарнях проліковано не більше 15 пацієнтів з коронавірусом», — наголосив Андрій Віленський.

Очільник НСЗУ навів приклади, коли ресурси держави використовуються неефективно. Зокрема, у 63-х закладах надавали допомогу менше ніж 10 пацієнтам на медичну команду. 106 закладів мають у складі менше 50 ліжок, підключених до джерела кисню. Із них 39 лікарень не відповідають вимогам щодо достатньої кількості фахівців.

«Із загальної мережі доцільно виключити неспроможні заклади за показниками високої госпітальної летальності, значної кількості переведених пацієнтів. Або ті, які не роблять значного внеску до лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою», — переконаний Андрій Віленський.

Очільник НСЗУ підкреслив: також дуже важливою є безпека пацієнтів з неінфекційними або іншими захворюваннями, травмами та невідкладними станами. 234 заклади залучають медичних фахівців до лікування одночасно пацієнтів з коронавірусом та іншими захворюваннями, чим порушують правила. Через це пацієнти бояться заразитися коронавірусом і зволікають зі зверненням до лікаря або не мають доступу до медичної допомоги. А це може призвести до сплеску неінфекційних хвороб у запущених стадіях.

Пацієнт з COVID-19 у медзакладі. Що робити? ⏩ ТЕСТ

«Найпотужніжі обласні багатопрофільні лікарні мають зосередитись на наданні медичної допомоги пацієнтам у невідкладних та пріоритетних станах. Монопрофільні заклади, такі як пологові будинки, перинатальні та кардіологічні центри, онкологічні, психіатричні та наркологічні диспансери та інші мають надавати медичну допомогу за профілем», — вважає Андрій Віленський.

Очільник НСЗУ зазначив: до нового переліку закладів охорони здоров’я, що визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, увійшли 257 лікарень. Одні з них залишаються опорними лікарнями. Вони продовжуватимуть забезпечувати інфекційну готовність на постійній основі. Інші, так звані лікарні «другої хвилі», надаватимуть медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 із 1 червня і будуть або виключатися з мережі у випадку продовження спаду захворювання або розширюватися за рахунок лікарень «третьої хвилі» за необхідності.

«Усі послуги, надані лікарнями у травні за пакетом «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19» будуть оплачені НСЗУ у повному обсязі», — додав Андрій Віленський.

Нагадаємо, раніше у МОЗ наголосили: «Нікого не мають «виписувати» не долікувавши через закриття ковідного відділення».

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді