Сімейних лікарів навчатимуть, як правильно лікувати пацієнтів із COVID-19

UA RU
МОЗ та міжнародний фонд ЮНІСЕФ готують 8-місячні тренінги з клінічного ведення пацієнтів, хворих на COVID-19. До всеукраїнського навчання залучать лікарів первинної медичної допомоги. Про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров’я України Світлана Шаталова

6 змін в атестації лікарів

Загальнонаціональне навчання складатиметься з двох етапів. Перший триватиме три місяці. Ним організатори планують охопити близько 75% лікарів комунальних закладів первинної меддопомоги. Другий етап триватиме наступні п’ять місяців. Тоді лікарів навчатимуть ухвалювати клінічні рішення при COVID-19.

Лікарів первинки 8 місяців навчатимуть лікувати пацієнтів, хворих на COVID-19

«Таке навчання сімейних лікарів є надзвичайно важливим, особливо у контексті необхідності розвантаження спеціалізованих та високоспеціалізованих закладів охорони здоров’я. Лікарі первинки зможуть якісніше лікувати легкі та середні випадки COVID-19, обираючи відповідні тактики терапії в той час, як ліжка в лікарнях та реанімаціях залишаться для важких і критичних пацієнтів. Тобто мова про мудре й ефективне використання людських і фінансових ресурсів на загальнонаціональному рівні», — зазначила Світлана Шаталова.

Під час першого етапу лікарів навчатимуть:

  • запобігати поширенню COVID-19
  • вести пацієнтів із коронавірусом відповідно до світових стандартів та з фокусом на амбулаторне лікування легкого й середнього ступенів важкості
  • правил первинного консультування пацієнтів із коронавірусною хворобою та показань до госпіталізації
  • особливостей інфекційного контролю на первинному рівні надання допомоги та профілактики професійного вигорання
  • специфіки ведення пацієнтів із COVID-19, що мають супутні захворювання

На другому етапі навчання також передбачили 5 основних тем:

  • лікування COVID-19 для окремих категорій населення: дітей, вагітних, людей похилого віку
  • киснева терапія при коронавірусній хворобі
  • запобігання тромбоемболічним та іншим ускладненням
  • реабілітація після хвороби
  • організаційні та практичні засади вакцинації проти COVID-19

Учасники навчання пройдуть тестування щодо здобутих знань та отримають зворотний зв’язок про практичне значення здобутих навичок. За підсумками тренінгів матимуть іменні сертифікати.

Коли саме стартує навчання, ще не відомо. Поки що ж МОЗ та ЮНІСЕФ відбиратимуть регіональних координаторів та тренерів, а також готуватимуть навчальні матеріали.

Нагадаємо, Центр розвитку медсестринства МОЗ та фаховий журнал «Довідник головної медичної сестри» запрошують керівників з медсестринства взяти участь у Всеукраїнському конкурсі МОЗ серед медичних сестер та медичних братів «Лідери змінюють світ».

 

За матеріалами фейсбук-сторінки МОЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
38151

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2024»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
9931

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді