НСЗУ опублікувала звіт про результати роботи у 2020 році

UA RU
Звіт містить інформацію про впровадження Програми медичних гарантій, позитивні зміни для пацієнтів, вплив процесів трансформації на медичний ринок праці тощо. Про це під час пресбрифінгу розповів тимчасовий виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Як працювати за договором з НСЗУ у 2021 році

2020 року НСЗУ уклала понад 5,5 тис. договорів з 3117 надавачами медичної допомоги. Ще 1317 договорів — із закладами на надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою або з підозрою на неї, повідомив очільник НСЗУ.

Звіт НСЗУ — 2020: Понад 6,8 тис. договорів та 74,4 млрд грн виплачених кошт

Що треба знати про запровадження електронного реєстру лікарняних

Загалом за Програмою медичних гарантій у 2020 році НСЗУ виплатила надавачам медичної допомоги майже 74,4 млрд грн. Із них:

  • понад 73,7 млрд грн — комунальним закладам
  • понад 401 млн грн — приватним закладам
  • майже 225 млн грн — лікарям-ФОП

Найбільше коштів отримали заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу — понад 50,3 млрд грн. Заклади первинки отримали від НСЗУ понад 18,1 млрд грн. Заклади, що мали договір на перехідне фінансове забезпечення, торік отримали 7 млрд грн. Майже 6 млрд грн отримали Центри екстреної допомоги.

За надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою або з підозрою на неї НСЗУ виплатила закладам понад 19 млрд грн. Загалом протягом квітня — грудня 2020 року НСЗУ заплатила за понад 254 ти.с госпіталізацій пацієнтів з COVID. Стаціонарне лікування COVID-19 здійснювали 2862 медичні команди. Також було задіяно 1643 мобільні бригади. Вони здійснили понад 2,3 млн тестувань щодо наявності COVID-19.

У 2020 році надано понад 500 тис. пріоритетних послуг. Із них:

  • понад 230 тис. — із ранньої діагностики раку
  • 27 220 — із медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках
  • 54 826 — із медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних пацієнтів
  • 14 930 — при гострому інфаркті міокарда
  • 187 814 — медична допомога при пологах

За пріоритетні послуги НСЗУ виплатила закладам понад 4,2 млрд грн.

«Усі ці дані є достовірними завдяки електронним медичним даним. Система охорони здоров’я України вперше почала працювати в електронному форматі. Ми чітко знаємо, скільки пацієнтів в яких медзакладах отримують медичну допомогу, та яку саме», — підкреслив Андрій Віленський.

Так, у 2020 році понад 78 тис. лікарів створили для понад 14 млн пацієнтів 118,6 млн медичних записів, зокрема 20 млн електронних направлень. Найвищий відсоток направлень — на консультацію до вузькопрофільного спеціаліста.

Усю інформацію щодо впровадження Програми медичних гарантій у 2020 році читайте у річному звіті.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ пояснили, чому деякі заклади так і не отримають кошти за ПМГ та коли отримає решта.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді