Технічний кисень в лікарнях: норми використання

UA RU
Якщо показники технічного кисню повністю відповідатимуть показникам якості кисню медичного, його можна буде застосовувати для кисневої підтримки пацієнтів із COVID-19. Відповідну постанову, розроблену МОЗ, ухвалив КМУ. Про це під час щоденного брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов

ТЕСТ ⚡ Вакцинація від COVID-19

Киснева терапія — один із обов’язкових заходів під час лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою. Тому використання технічного кисню, вважає Максим Степанов, допоможе зберегти життя громадян.

✅✅✅ Як запобігти інфекційним хворобам медпрацівників та що робити в разі зараження

КМУ дозволив використовувати в лікарнях технічний кисень, якщо він відповідатиме медичному

«Сьогодні ми спостерігаємо збільшення госпіталізацій хворих на COVID-19, вже скоро в регіонах України можуть виникнути проблеми із забезпеченням ліжок киснем. Тому, не чекаючи колапсу, Уряд йде на вимушену міру й готовий тимчасово використовувати кисень технічний за умови відповідності його критеріям кисню медичного, які будуть підтверджені лабораторно», — зазначив міністр.

Основні показники технічного кисню перевірятимуть акредитовані лабораторії з контролю якості. Вони підтверджуватимуть відповідність показникам кисню медичного сертифікатом (протоколом) аналізу.

«Закуповувати й постачати технічний кисень до закладів лікування можна буде виключно після медичних досліджень, які засвідчать, що він повністю відповідає всім критеріям кисню медичного», — акцентував міністр.

До закладів охорони здоров’я технічний кисень постачатимуть ліцензіати з гуртової торгівлі медичними газами. Ліцензіати мають поінформувати Держлікслужбу про отримувачів, обсяги та якість доставленого кисню.

«У такий спосіб ми забезпечимо належний контроль якості технічного кисню, який поставляють до закладів охорони здоров’я, а також зможемо залучити ті підприємства, які не мають ліцензій на виробництво медичного кисню, до логістичного ланцюга щодо забезпечення наших громадян кисневою терапією. Таким шляхом йшли європейські країни», — пояснив Максим Степанов.

Нагадаємо, раніше МОЗ оновило протокол лікування пацієнтів з COVID-19.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді