Оновлена Програма медичних гарантій запрацювала в Україні

UA RU
Із 1 квітня заклади охорони здоров’я, які уклали договори з НСЗУ, розпочнуть працювати за оновленою Програмою медичних гарантій. Її бюджет на 2021 рік становить 123,5 млрд грн. Про це під час щоденного брифінгу розповіла представниця прес-служби НСЗУ

Що варто знати про Програму медгарантій — 2021

У 2021 році Програму медичних гарантій розширили та деталізували. Відсьогодні, розповіла спікерка, вона передбачає 35 пакетів медичних послуг.

В Україні стартувала нова Програма медичних гарантій

✅✅✅ Комісія з інфекційного контролю: положення та плани роботи

Один із нових пакетів — це Супровід пацієнтів із туберкульозом на первинній ланці. На цей пакет свої пропозиції подали 532 заклади. Згідно зі стратегією розвитку протитуберкульозної служби, у 2021 році до цієї роботи долучиться первинна ланка медичної допомоги.

«Не всі сімейні лікарі будуть працювати із пацієнтами із туберкульозом. Таке рішення буде добровільним», — зазначили в НСЗУ.

За супровід пацієнтів із туберкульозом заклад отримуватиме 775 грн на місяць. До тарифу НСЗУ встановила коригувальні коефіцієнти:

  • 2 — за місяць, у якому пацієнта вилікували
  • 0,75 — за кожен місяць, у якому пацієнт продовжує лікуватися

Також у 2021 році виокремили пакет із лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Пропозиції на цей напрям подав 61 заклад, серед яких 2 приватні.

«Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, адже пацієнти з такими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкологією зі своєї кишені», — йдеться в повідомленні.

Тариф за лікування пацієнта з онкогематологічними чи гематологічними захворюваннями становитиме 54 493 грн. За лікування дітей заклад отримуватиме втричі більше.

Ще один окремий пакет, який відділили з амбулаторного, — ведення вагітності в амбулаторних умовах. На цей пакет пропозиції подали 712 закладів, 7 із них приватні та 2 лікарі-ФОП.

Жінки зможуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність. У свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. При цьому місце проживання чи прописки не має значення.

Бюджет Програми медичних гарантій на 2021 рік становить 123,5 млрд грн.

«Принцип нашої діяльності — оплата за зроблену роботу, тобто фактично надані послуги пацієнту. Таким чином ми хочемо аби кошти пішли у ті заклади, де є пацієнти і де є відповідні умови, щоб їх ефективно лікувати», — підсумували в НСЗУ.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, що входить у тариф 116 грн на стоматологічну допомогу.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді