Що нового у пакетах лікування онкохворих пацієнтів

Дитяча онкологія — один із пріоритетних напрямів діяльності МОЗ. Міністерство створило проєкт Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року. А НСЗУ — новий пакет лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями

Нові правила інфекційного конт­ролю для ЗОЗ

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік на раннє виявлення та лікування онкозахворювань закладено понад 5 млрд грн. Також НСЗУ впроваджує новий пакет лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями.

Загалом для лікування онкології передбачено три пакети:

  • хіміотерапевтичне лікування
  • радіологічне лікування
  • лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічні захворювання

Детальний опис послуг, які входять у пакети, можна знайти на сайті НСЗУ. Ці описи не фінальні та потребують затвердження МОЗ.

✅✅✅ Національна стратегія контролю онкологічних захворювань до 2030 року

Що нового у пакетах лікування онкохворих пацієнтів

Пакети раннього виявлення онкології

У 2020 році діагностика входила в пакети радіологічного та хіміотерапевтичного лікування. Цьогоріч, щоб зробити програму зручнішою, діагноз у пацієнтів з підозрою на онкологічне захворювання та тих, які перебувають у ремісії, встановлюватимуть за амбулаторним пакетом. Якщо людині клінічно та морфологічно встановили діагноз, то подальша діагностика відбуватиметься все в межах пакетів хіміотерапевтичного та радіологічного лікування.

Також збережуться шість пакетів для раннього виявлення онкології в амбулаторних умовах:

  • мамографія
  • цистоскопія
  • гістероскопія
  • бронхоскопія
  • колоноскопія
  • гастроскопія

Ці послуги залишаються пріоритетними.

У пакетах ранньої діагностики онкології є обмеження щодо віку пацієнтів. Проте це не означає, що молодші пацієнти не можуть отримати послугу безплатно. Вони отримують її за амбулаторним пакетом за наявності направлення лікаря первинки чи лікуючого лікаря.

NB! Оперативні втручання пацієнтам з онкологією виконуватимуть за пакетом хірургії. Коли пацієнти з онкологією досягають ремісії, їхній супровід відбувається за амбулаторним пакетом. Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги.

Пакети хіміотерапевтичного та радіологічного лікування

Тарифи на хіміотерапевтичне та радіологічне лікування зростуть з 1 квітня цього року.

Тариф на хіміотерапевтичне лікування становитиме 25 529 грн. Лікування дітей з онкологією є довшим і забирає більше ресурсів, тому ЗОЗ доплачуватимуть за коефіцієнтом 3,555. Тобто лікарня отримає утричі більшу суму за лікування пацієнтів до 18 років.

Тариф на радіологічне лікування становитиме 36 533 грн. У цьому пакеті підвищувальний коефіцієнт дорівнює 1,5. Так доплачуватимуть закладам, які мають лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кіберніж.

За пакетами хіміотерапевтичного та радіологічного лікування пацієнти з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом отримують безплатно:

  • лабораторні та інструментальні дослідження
  • власне терапію
  • стаціонарне або амбулаторне лікування
  • знеболення
  • ліки з Нацпереліку

Пакети лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями

Лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями в амбулаторних і стаціонарних умовах виділили в окремий пакет, адже в Україні щороку виявляють приблизно 12 тисяч випадків злоякісних захворювань лімфатичної та кровотворної системи. Пацієнти із цими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. Тариф за лікування одного пацієнта з онкогематологічними захворюваннями в ПМГ — 2021 становитиме 54 493 грн. До нього застосовуватимуть коригувальні коефіцієнти:

  • 3,008 за лікування дітей
  • 0,824 за лікування дорослих

Тобто за лікування дітей заклад отримуватиме більше коштів.

За матеріалами МОЗ та НСЗУ

У березні втрачають чинність стандарти та протоколи лікування. Як бути?
Що нового у пакетах лікування онкохворих пацієнтів

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді