Скільки грошей за амбулаторне ведення вагітності отримають медичні заклади з 1 квітня?

UA RU
Уже завтра, 1 квітня, в Україні стартує нова Програма медичних гарантій. За один із її пріоритетних напрямків — ведення вагітності в амбулаторних умовах — держава платитиме 720 грн на місяць. Про це під час щоденного брифінгу розповів виконувач обов’язків голови НСЗУ Андрій Віленський

Що варто знати про Програму медгарантій — 2021

Медична допомога при пологах залишиться пріоритетним напрямком Програми медичних гарантій і в поточному році, підкреслив очільник НСЗУ.

Із 1 квітня за амбулаторне ведення вагітності заклади отримуватимуть по 720 грн на місяць

Щоб забезпечити якісну й безпечну медичну допомогу матері і дитини, у цьому році НСЗУ виділила окремий пакет медичних послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Він охоплює послуги, як-от:

  • динамічне спостереження вагітності, зокрема контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій
  • диспансерний нагляд —
    • взяття на облік
    • розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно до групи ризику
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами, зокрема —
    • УЗД
    • загальноклінічні та біохімічні лабораторні обстеження
    • спостереження чи лікування в амбулаторних умовах та в умовах денного стаціонару
  • профілактика ускладнень вагітності і післяпологового періоду тощо

«Тариф на медичні послуги із ведення вагітності в амбулаторних умовах становить 720 грн на місяць. Щоб його отримати, лікарня повинна відповідати вимогам і надавати повний спектр послуг при нормальній та ускладненій вагітності. А також бути в змозі робити пренатальний скринінг — УЗД і біохімічні маркери», — пояснив Андрій Віленський.

✅✅✅ Як оплачувати працю медичних сестер під час атестації

За словами голови НСЗУ, жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. До гінеколога направлення не потрібне. Окрім того, українки мають право на вибір пологового будинку, в якому народжувати. При цьому місце проживання чи прописки не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно.

«Якщо жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно — у межах пакету стаціонарної медичної допомоги. Для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну. Невідкладна медична допомога надається без направлення», — додав Андрій Віленський.

До НСЗУ подали пропозиції 710 надавачів медичних послуг, які хотіли б укласти договір за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», підсумував очільник НСЗУ.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, що входить у тариф 116 грн на стоматологічну допомогу.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді