Які обстеження з візуалізації та лабдіагностики пацієнти проходять найчастіше

Серед 23 млн е-направлень в ЕСОЗ понад 4 млн створено на візуалізацію, понад 3 млн — на лабораторну діагностику. Надавачі медпослуг уже виконали 47% направлень на візуалізацію та 54% направлень на лабораторну діагностику

1 березня клінічні протоколи втратять чинність. Чим керуватися?

Візуалізація — це такі обстеження, як рентген, ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, ангіографія, енцефалографія тощо.

Лабораторна діагностика передбачає біохімічні, бактеріологічні, імунологічні, генетичні, цитологічні, вірусологічні та інші дослідження біоматеріалу пацієнтів.

Отримані внаслідок обстежень результати допомагають лікареві виявити захворювання, встановити діагноз і призначити необхідне лікування. За е-направленням обстеження, призначені лікарем, для пацієнта безоплатні, незалежно від того, чи лікується він амбулаторно або в стаціонарі.

NB! Е-направлення виписує той лікар, якому для оцінки стану здоров’я пацієнта потрібні результати того чи того обстеження. Це може бути лікар, що надає первинну або спеціалізовану медичну допомогу. Лікуючий лікар має створити е-направлення для потрібного обстеження, а не відправляти пацієнта по направлення до сімейного лікаря.

✅✅✅ Як проводити епідеміологічний нагляд за дифтерією. Новий порядок

Які обстеження з візуалізації та лабдіагностики пацієнти проходять найчастіше

Доцільність конкретного обстеження для пацієнта визначає лікар, а не навпаки. Тобто пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи, якщо не має в них жодної потреби, крім власного бажання. Якщо пацієнт хоче пройти певні дослідження самостійно, без рекомендацій лікаря, то може зробити це за свій кошт. Для цього треба офіційно оплатити послугу в касі лікарні.

Топ-5 послуг за виконаними направленнями:

  • рентгенографія грудної клітки
  • клінічний аналіз крові
  • загальний аналіз сечі
  • УЗД черевної порожнини
  • електрокардіограма

Статистика послуг, наданих за цими направленнями, — у Таблиці.

Найпопулярніші е-направлення на візуалізацію та лабдіагностику

Дослідження

К-сть лікарів, які створили е-направлення

К-сть пацієнтів, які отримали послуги за е-направленням, тис.

К-сть виконаних е-направлень, тис.

Рентгенографія грудної клітки

1700

720

786

Клінічний аналіз крові

1400

266

323

Загальний аналіз сечі

1300

183

245

УЗД черевної порожнини

1600

167

172

Електрокардіограма

1000

146

168

19% направлень на рентген грудної клітки виконали в тому самому ЗОЗ, де їх створили. Частка таких направлень на УЗД черевної порожнини становить 34%, а для ЕКГ — цілих 77%.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді