За які стоматологічні послуги платитиме НСЗУ

У Програмі медгарантій на 2021 рік стоматологічну допомогу дорослим та дітям виділили в окремий амбулаторний пакет. Розберіться, які стоматологічні послуги пацієнти зможуть отримати безплатно

♔ PREMIUM-курс для керівника стоматології

Стоматологічна допомога — дорога послуга. У багатьох країнах, навіть економічно успішних, стоматологія не входить до програм державних гарантій:

  • через вартість
  • бо проблеми, пов’язані з лікуванням органів ротової порожнини, не є надзагрозливими для життя та здоров’я

Обмеженість ресурсів на охорону здоров’я змушує пріоритезувати кошти Програми медичних гарантій і спрямовувати їх передовсім на ті послуги, які допоможуть знизити рівень смертності.

За які стоматологічні послуги платитиме НСЗУ

Пацієнти платять за стоматологічні послуги переважно зі своєї кишені. Більшість комунальних стоматологічних клінік у нашій країні працює на платній основі. Зміна фінансування цієї медичної галузі виводить ринок стоматології з тіні. Медзаклади мають можливість офіційно запроваджувати платні послуги. Прозоро формувати ціну та конкурувати за клієнтів як повноцінні комерційні структури.

За інформацією Асоціації стоматологів України, нині стоматологічну допомогу надають понад 24 600 лікарів стоматологічного профілю у 6280 закладах різних форм власності.

У 2020 році на надання послуг за пакетом «Амбулаторна медична допомога дорослим та дітям», включно зі стоматологічною допомогою, НСЗУ уклала договори з понад 1,4 тисячі медзакладів. Ці ЗОЗ отримали за контрактом з НСЗУ понад 7,3 млрд грн.

В умовах вкрай обмеженого фінансування системи охорони здоров’я найефективнішим у стоматологічній галузі є витрачання ресурсів лише на найнеобхідніше.

Для дорослих Програма медгарантій покриває ургентну стоматологію — зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю. Зокрема, безоплатними медичні послуги, будуть, якщо у пацієнта діагностовано:

  • пульпіт
  • перелом зуба
  • невралгію трійчастого нерва
  • хімічний опік слизової рота
  • слинокам’яну хворобу
  • карбункул і фурункул
  • травми м'яких тканин щелепно-лицевої ділянки

До безплатного пакета входить планова дитяча стоматологія, бо вона дійсно може запобігти погіршенню загального здоров'я дитини.

У Програмі медгарантій — 2021 стоматологічну допомогу дорослим та дітям виділено в окремий амбулаторний пакет. Він покриватиме:

  • ургентну стоматологічну допомогу дорослим та дітям
  • інструментальні дослідження в рамках ургентної стоматологічної допомоги
  • планову стоматологічну допомогу дітям, окрім ортодонтичних процедур та протезування

Протезування, брекети та інші дорогі стоматологічні послуги не входять у гарантований пакет.

За матеріалами НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Маркетингова політика стоматологічного закладу: що врахувати

Затвердьте маркетингову політику вашого стоматологічного закладу, щоб із хаосу зробити порядок, а з креативу — чіткий алгоритм дій. Як це зробити, розповідаємо в статті. Також подаємо приклад маркетингової програми стоматологічної клініки
1789

Акредитація стоматологічного кабінету, клініки

Експерт на конкретному прикладі роз'яснив, як відбувається акредитація стоматологічних закладів. З'ясуйте, чи має свою специфіку акредитація стоматологічної клініки, чи обов'язкова вона, за якими стандартами оцінюють стоматологію
5075

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді