Де лікарю-стоматологу отримати професійну підтримку: інтерв’ю з президентом Асоціації стоматологів України

Ірина Мазур, президент громадської організації «Асоціація стоматологів України», розповіла, як працює Асоціація, що відбувається у стоматологічній галузі зараз та що очікувати в майбутньому

Що таке Асоціація стоматологів України?

Громадська організація «Асоціація стоматологів України» — всеукраїнська, складається з територіальних осередків і профільних асоціацій. Об’єднує лікарів-стоматологів, медичних сестер та фахівців, професійна діяльність яких пов’язана зі стоматологією. У її складі близько 10 тис. лікарів-стоматологів, зубних лікарів, зубних техніків. 

Коли і як заснована Асоціація? 

За радянських часів усі області України мали свої стоматологічні осередки. У 1956 році, щоб скоординувати діяльність осередків, їх об’єднали в одну організацію — Українське республіканське наукове товариство стоматологів.

Коли з’явилася незалежна Україна, юридичні аспекти діяльності громадських організацій змінилися. Для того щоб вступити у Всесвітню федерацію стоматологів, потрібно було реформуватися. Отак товариство на одному із засідань перетворилося в Асоціацію стоматологів України. Тому нам вже більше ніж 60 років, а як Асоціація існуємо 25 — з 1994-го.

На початку нашої роботи кожен обласний стоматолог ставав членом Асоціації, бо був лідером своєї області і координував діяльність стоматологів. Усі обласні стоматологи добре знали комунальні поліклініки — міські, обласні, які очолювали. А також — приватні стоматології, які тільки-но з’являлися в 90-ті, бо їх медпрацівники атестувалися в області. Завдяки обласним стоматологам ми добре знали, як розвивається стоматологія в регіонах. Тепер обласних стоматологів немає, і ми дізнаємося про стан справ у галузі від голів обласних осередків Асоціації. 

Де лікарю-стоматологу отримати професійну підтримку: інтерв’ю з президентом Асоціації стоматологів України

Ірина Мазур, президент ГО «Асоціація стоматологів України»

Як стати членом Асоціації? Що дає лікарям, управлінцям членство в Асоціації? 

Насамперед ви маєте зайти на сайт, ознайомитися з поданою там інформацією, зокрема Статутом, в якому детально прописана діяльність нашої організації. На сайті можна заповнити анкету-заяву про вступ до громадської організації. Це обов’язкова вимога. Далі сплачуєте вступний внесок — і підключаєтеся до Асоціації стоматологів України. Відтак маєте регулярно сплачувати членські внески.

Що сьогодні дає Асоціація? Ми захищаємо інтереси своїх членів, підтримуємо їх та даємо можливість професійно розвиватися. Організовуємо дуже багато наукових і навчальних заходів: з’їзди, конгреси, симпозіуми, конференції. Члени Асоціації отримують знижки на участь в них або ж можливість долучитися безоплатно.

Ці заходи проводять науково-педагогічні працівники, управлінці, лікарі-практики, яких об’єднує Асоціація, також — іноземні спеціалісти. Наприклад, кілька років підряд ми проводили Національні українські стоматологічні конгреси з міжнародною участю.

Асоціація має сертифікат членства у Всесвітній федерації стоматологів. Це дає нам право співпрацювати з фаховими асоціаціями інших країн, а нашим членам — виступати з доповідями на щорічних конгресах федерації. Окрім того, Асоціація налагодила контакт з Європейською академією безперервної медичної освіти та професійного розвитку (European CME-CPD Academy), що проводить освітні заходи на міжнародному рівні й присвоює учасникам міжнародні кредити (European CME-CPD Academy CME credits).

Як бачите, лікарі-стоматологи мають можливість отримувати сертифікати для атестації з національними та міжнародними балами.

1 квітня стартувала реформа вторинної ланки медицини, і стоматологи опинилися у вкрай несприятливому стані. До того ж лікарю, щоб гроші додому принести, треба зробити 30 тис. плану. Це дуже складно. На навчання ні часу, ні грошей не вистачає. Враховуючи це, ми почали проводити онлайн освітні заходи для лікарів безкоштовно, бо всі знають, яка в них сьогодні складна життєва ситуація. Активно співпрацює Асоціація з іншими організаціями, які допомагають в організації та проведенні заходів. У цьому півріччі ми теж проводитимемо онлайн-заходи. Лікарі можуть у перервах між прийомом пацієнтів послухати лекції, і йти чи їхати нікуди не треба. 

Як спеціалісти стоматологічної галузі дізнаються про заходи, які ви плануєте провести? Взагалі, де Асоціація публікує науково-практичні матеріали? 

У нас є сайт, на якому чимало корисних публікацій. Однак на сайт не так часто заходять, як у соцмережі. Тому маємо фейсбук-сторінку, на яку підписано 10 тис. людей. Сьогодні молодь також користується іншими соціальними мережами — телеграм. На жаль, обмаль часу, що навіть на фейсбук інколи не встигаємо давати потрібну інформацію.

Матеріали Асоціації публікуємо в газетах «Здоров’я України» і «Ваше здоров’я». Домовилися про співпрацю з газетою «Українські медичні вісті», яка видається з 1918 року. До речі, Асоціація координує та видає науково-практичні фахові журнали «Сучасна стоматологія», «Вісник стоматології», «Стоматологія. Естетика. Інновації», «Дентаклуб».

До 100-річчя формування Української наукової стоматологічної школи ми підготували та видали в 2017 році монографію «Стоматологія України: історичні нариси». Є і англійський варіант книжки, якщо треба. Щороку публікуємо довідник «Стоматологічна допомога в Україні» з описом заходів, до яких долучається та які проводить Асоціація, та аналізом основних показників стоматологічної допомоги за рік.

Недавно ми провели перемовини з медичною бібліотекою, щоб вона розмістила е-варіанти книги Асоціації на своїх електронних ресурсах. Зараз кожному зручніше зайти в інтернет, за ключовими словами знайти необхідну літературу і користуватися нею онлайн. Так працює весь світ.

Однак поки що з темою «історія стоматології» треба іти в бібліотеку, бо потрібні журнали в одному екземплярі, і їх тільки в читальному залі можна взяти.

Тепер готуємо цікаву книгу «Історія стоматології». Ми можемо ознайомитися з історією медицини Греції, Китаю, Месопотамії, Індії, а ось прадавня історія медицини України — відсутня. І от плануємо готувати. Вже зібрали чимало інформації!

Де лікарю-стоматологу отримати професійну підтримку: інтерв’ю з президентом Асоціації стоматологів України

Зустріч фахівців ВГ «Освіта-Медицина» Цифрового видавництва Експертус з президентом АСУ

Чи ведете ви статистику щодо кількості стоматологічних закладів в Україні — скільки державних, комунальних, а скільки приватних? Скільки лікарів працює в стоматологічних закладах?

Ми співпрацюємо з Центром медичної статистики МОЗ, і тому ведемо точну звітність по кожній області: скільки лікарів, скільки закладів — державних і приватних, чим займаються, які ресурси мають та які основні показники їх діяльності.

За даними Центру станом на 1 січня 2020 року стоматологічну допомогу українцям надавали понад 6 тис. закладів: приблизно 1400 державних та 4600 приватних. 

На жаль, кількість державних закладів зменшується. Кількість самостійних стоматологічних поліклінік зменшилася у зв’язку з їх реорганізацією у відділення центральних районних або міських лікарень. Дільничні лікарні та сільські лікарські амбулаторії із стоматологічними відділеннями або кабінетами раніше вважалися самостійними закладами, а тепер увійшли як структурні підрозділи до складу ЦПМСД чи інших закладів.

А от кількість приватних закладів збільшується: відкриваються стоматологічні поліклініки і кабінети.

Нині 17 тис. лікарів-стоматологів працюють в КНП і 8 тис. — у приватних закладах. Це 65% та 35% лікарів-стоматологів відповідно.

Де лікарю-стоматологу отримати професійну підтримку: інтерв’ю з президентом Асоціації стоматологів України           

Рис.1. Структура стоматологічних кадрів за спеціальностями станом на 01.01.2020

Чи аналізуєте, скільки конкретно серед членів Асоціації лікарів-стоматологів, начальників відділень, керівників?

Ні, не аналізуємо. У сім’ї не буває старших, молодших, у сім’ї всі однакові. Всі члени Асоціації — наша сім’я. Маємо лише офіційну статистику, що стосується конкретно лікарів України. 

Яким стоматологічним закладам віддають перевагу українці — державним чи приватним?           

Майже 78% українців відвідують державні стоматологічні заклади, решта ж приватні. Водночас кількість відвідувань лікарів-стоматологів державних закладів постійно зменшується.

При цьому зазначу, що на плановий огляд до стоматолога більшість українців не спішить. З тих, хто приходить, практично кожний другий потребує санації порожнини рота. Звідси високий рівень діагностики занедбаних (ІІІ—ІV стадії) злоякісних новоутворень ротової порожнини та губ.

Українці часто відвідують стоматологічні заклади саме через велику кількість стоматологічних захворювань. Однак, щоб зберегти стоматологічне здоров’я, треба перш за все пам’ятати про профілактику хвороб. 

Де лікарю-стоматологу отримати професійну підтримку: інтерв’ю з президентом Асоціації стоматологів України

Рис.2. Відвідування лікарів-стоматологів у стоматологічних закладах різних форм 

Як медична реформа вплинула на роботу стоматологічних закладів? Як думаєте, яка доля чекає на комунальні стоматології? Адже тарифи на стоматологічну допомогу за Програмою держгарантій низькі... 

Сьогодні ні лікарі, ні пацієнти не уявляють, що дасть реформа медицини. Мені сказали: скільки маємо грошей, стільки й даємо. На 9 грн ви купите маску, рукавички, стерилізацію зробите? Незважаючи на низькі тарифи, стоматологічні заклади не можуть не укладати договори з НСЗУ, тому їм доводиться працювати в таких умовах.

Наприклад, є у нас Київська міська стоматологічна поліклініка. Там ставлять пломби — не фотополімерні, а використовують більш дешевші матеріали. Стоять ті пломби — і нормально. Пам’ятаєте, раніше їздили на Кубу, і там ставили амальгамові пломби? Вони не дуже гарного кольору — сірого, але стоять довго, періодонтиту не буде, і вже добре. У нас сьогодні майже ніхто не вміє ставити ті пломби. Я ставила ще під час навчання в інституті в радянські часи.

Зараз вкрай складна ситуація для комунальних поліклінік. Тому що треба платити за оренду, комунальні послуги, утримувати штат. Ви навіть не уявляєте скільки фотополімерна лампа коштує, фотополімерний матеріал, анестетики, шприци... До чого я це веду? Коли все ж таки держава частково фінансувала стоматологію — це було одне, а зараз, коли фінансування обмежили, то вартість стоматологічної допомоги значно збільшиться. Навіть для німців, які випускають цей фотополімерний матеріал, лікувати зуби — дорого.

Я б не хотіла, щоб комунальні заклади приватизували. Вони мають належати людям, бо будувалися саме за податки українців! 70% пацієнтів відвідують комунальні поліклініки. Є пенсіонери. Знаєте, яка сьогодні пенсія?! Є інваліди, інші пільгові категорії населення, в яких просто немає коштів заплатити за дороговартісні стоматологічні матеріали. А зарплата лікаря не дозволяє купити ці матеріали і безкоштовно використовувати для лікування пільгових категорій населення. Сьогодні багато людей нарікають, що стоматологія завжди була платною, і люди звикли платити. Але! Коли приймає лікар-терапевт, то його допомога безкоштовна? Тоді чому пацієнт, отримавши рецепт, йде і за свої кошти купує ліки? Якщо стоматолог випише рецепт на все, що йому потрібно для роботи, щоб поставити одну пломбу, зарплати людині точно не вистачить!

Коли в нас почалася приватна підприємницька діяльність та запрацювали приватні клініки, стало набагато більше лікарів, більше можливостей, з’явилися нові технології. Та не для всіх. Якщо в людини, припустімо, є страховий поліс, то вона обов’язково пройде профогляд. На профогляді їй скажуть про хворий зуб, запропонують поставити пломбу.

Стоматологічна допомога та профілактика стають менш доступними. Матимемо чимало проблем через це. Припускаю, що здоров’я людей погіршиться. Навіть зараз: якщо в людини виразка, пухлина шлунку, то чи може вона дізнатися про це, поки не заболить? Якщо ж у роті злоякісне новоутворення, вона може це побачити. Однак в Україні кожне друге онкологічне захворювання порожнини рота — це вже 3—4 стадія раку, занедбана ситуація. Коли немає верхньої щелепи, людина не може ні дихати, ні спілкуватися, ні води випити. А хіба в нас є безкоштовна реабілітація таких хворих? Немає. Тому сьогодні бачимо сумну статистику щодо занедбаності випадків, і при цьому багато хто все ще думає, що стоматологія — це лише естетика.

Знаєте, що ВООЗ у зв’язку з пандемією рекомендує управлінцям закрити стоматологію? Якщо закриємо — за що будуть жити люди? Весною ми надсилали листи до КМУ, щоб вони дали пільги лікарям. На жаль, ми так і не отримали відповідь.

Реформування вторинної ланки, в тому числі і стоматології, стартувало в квітні цього року. Якщо заклади не працюють через карантин, то де брати гроші на зарплату, комунальні послуги? Керівництво закладів було у вкрай складній ситуації, адже якщо не виплатити зарплату, то будуть відкриті кримінальні впровадження, як бути? Дуже була складна ситуація і для лікарів-стоматологів. Зараз дозволили працювати. А якщо ми знову увійдемо в «червону» зону?! 

Чи завжди керівник приватної стоматології — лікар? 

Керівник стоматології не обов’язково має бути лікарем. Дуже багато серед керівників приватних стоматологічних практик менеджерів. Розпочати приватну практику дорого. Взяти хоча б ремонт приміщення. За які гроші зробити це лікарю? Сьогодні багато стоматологічних практик відкривають не лікарі. До чого це призведе? Коли я лікар, у мене в підсвідомості діє принцип гуманізму — прийшла людина, треба надати їй допомогу. А якщо практику відкриває бізнесмен, в якого принцип гуманізму — бізнес? Оце, справді, серйозні проблема. Така ж ситуація і в інших країнах. В комунальних закладах охорони здоров’я працюють висококваліфіковані лікарі, які мають досвід роботи, частіше стикаються зі складними ситуаціями, а також мають можливість через регіональні програми надавати стоматологічну допомогу пільговим категоріям населення. 

Довідка. Мазур Ірина Петрівна — президент громадської організації «Асоціація стоматологів України» (з 2016 року). Представник України у Всесвітній федерації стоматологів. Професор кафедри стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика МОЗ України. Голова правління Національної лікарської ради України (2018—2019 рр.). Експерт Координаційної ради МОЗ України з питань стоматології (з 2012 року). Член Правління Всеукраїнського лікарського товариства та Української медичної експертної спільноти.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді