Інформована згода пацієнта на лікування: оновлена форма № 003-6/о

UA RU
МОЗ внесло зміни до форми № 003-6/о та інструкції щодо її заповнення. Скачайте оновлену форму «Інформована добровільна згода пацієнта на проведення діагностики, лікування та на проведення операції та знеболення і на присутність або участь учасників освітнього процесу». Читайте, як правильно заповнити бланк 003-6/о та оформити відмову пацієнта його підписувати

Чи допускати до пацієнта родичів під час карантину

Форма первинної облікової документації № 003­-6/о та інструкція щодо її заповнення затверджені наказом МОЗ від 14.02.2012 № 110.

Останні зміни до форми 003-6/о та інструкції вніс наказ МОЗ від 09.12.2020 № 2837:

1. Подав нову редакцію форми

2. Змінив назву форми —

було

стало

Інформована добровільна згода пацієнта на проведення діагностики, лікування та на проведення операції та знеболення

Інформована добровільна згода пацієнта на проведення діагностики, лікування та на проведення операції та знеболення і на присутність або участь учасників освітнього процесу


3. Доповнив інструкцію новим пунктом 5. Пацієнт, який перебуває у ЗОЗ, де відбувається освітній процес у сфері охорони здоров’я, має дати згоду на присутність здобувачів освіти і на участь науково-педагогічних працівників у проведенні діагностики, лікування, операції та знеболення.

Отже, тепер медичну документацію — форму 003-6/о — заповнює пацієнт, який звернувся в заклад охорони здоров’я та дає згоду на проведення йому діагностики, лікування, за необхідності на оперативне втручання та знеболення, присутність або участь учасників освітнього процесу.

NB! Пацієнт заповнює форму в присутності лікуючого лікаря.

Лікар роз’яснює план діагностики та лікування, надає інформацію про ймовірний перебіг захворювання, наслідки у разі відмови від лікування.

Добровільна інформована згода пацієнта — зразок

Оновлена інформована згода пацієнта на лікування: форма № 003-6/о

Скачати

Оперативне втручання без згоди пацієнта

Саме у ф. 003­-6/о пацієнт дає згоду на оперативне втручання. Відповідно, якщо пацієнт відмовляється оформлювати її — медперсонал не має права здійснювати вказані маніпуляції.

Однак виняток із цього правила містить частина 2 статті 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я»: «Згода пацієнта чи його законного представника на медичне втручання не потрібна лише у разі наявності ознак прямої загрози життю пацієнта за умови неможливості отримання з об'єктивних причин згоди на таке втручання від самого пацієнта чи його законних представників».

Лише за цих умов оперативне втручання без згоди пацієнта правомірне. На практиці до таких випадків належать ситуації, за яких ургентний пацієнт (із вогнепальними чи ножовими пораненнями, при ураженні струмом тощо) потрапляє до закладу охорони здоров'я непритомним.

✅✅✅ Якщо пацієнт відмовляється підписувати інформовану добровільну згоду

Оформлення відмови пацієнта від медичного втручання

У законодавстві наведено процедуру оформлення відмови пацієнта від медичного втручання: якщо відсутність інформованої добровільної згоди може призвести до тяжких для пацієнта наслідків, лікар зобов'язаний йому це пояснити (ч. 3 ст. 43 Основ законодавства про охорону здоров'я)

У разі подальшої відмови пацієнта від лікування лікар має право взяти від нього письмове підтвердження, а за неможливості його одержання — засвідчити відмову відповідним актом у присутності свідків.

Насамперед від пацієнта потрібно отримати оформлену ним особисто письмову відмову (окремим письмовим документом або власноручним записом та підписом у медичній карті), а якщо це неможливо — фіксувати її актом за участю свідків. Зберігати такий документ треба там, де згідно з чинним законодавством зберігають форму № 003-­6/о, та протягом тих самих строків, що й інформована добровільна згода пацієнта на медичне втручання.

Де і скільки зберігати інформовану згоду 003-6/о

Форму no 003-6/о зберігають:

Форма № 003­-6/о має строк зберігання, який відповідає строку зберігання цих облікових форм.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді