МОЗ планує зекономити кошти на закупівлі ліків, щоб придбати вакцину від COVID-19

У Державному бюджеті на 2021 рік закладено в 6 разів менше коштів ніж необхідно, щоб вакцинувати населення проти коронавірусної хвороби. Тому МОЗ шукатиме джерела додаткового фінансування. Наприклад, за рахунок економії в закупівлі лікарських засобів. Про це під час щоденного брифінгу заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов

COVID-госпіталь: як створити

За розрахунками МОЗ, на вакцинацію населення проти COVID-19 необхідно 15,1 млрд грн. Однак цих коштів держава не має.

МОЗ планує зекономити кошти на закупівлі ліків, щоб придбати вакцину від COVID-19

✅✅✅ Порядок дій медпрацівника первинки, який виявив особу з підозрою на COVID-19

«Наразі в бюджеті на 2021 рік на вакцинацію виділено 2,6 млрд грн. Це майже в 6 разів менше від необхідної суми. Ми розуміємо, що цієї суми буде недостатньо, тому наразі в екстреному порядку МОЗ шукає шляхи отримання коштів на придбання вакцин від коронавірусної хвороби», — повідомив міністр.

Один зі способів — заощадити гроші на закупівлі лікарських засобів.

«Ми провели свої розрахунки, що ми можемо заощадити, провели відповідні консультації з урядом, з колегами, і ми вийшли на те, що ми в змозі акумулювати в цьому році на придбання вакцин до 2,3 млрд грн. Це кошти в тому числі, наприклад, за рахунок економії закупівлі лікарських засобів», — сказав Максим Степанов.

Однак Держбюджет 2021 року передбачає на це лише 2,6 млрд грн. Це вшестеро менше, ніж необхідно. Тому, за словами міністра, зараз в екстреному порядку МОЗ шукає шляхи, як отримати коштів на придбання вакцин проти коронавірусної хвороби.

Уже в лютому МОЗ очікує на поставки перших доз вакцин проти COVID-19 від глобальної ініціативи COVAX. Україна також веде переговори з усіма топкомпаніями-виробниками вакцини, які завершили третю фінальну стадію її випробування, підбивають підсумки випробувань або перебувають на різних стадіях сертифікації.

Степанов наголосив, що вакцинувати потрібно якомога більше громадян. Таку позицію підтримує Президент Зеленський.

Нагадаємо, раніше Максим Степанов заявив, що вакцинація від COVID-19 відбуватиметься у три етапи.

За матеріалами фейсбук-сторінки МОЗ

МОЗ планує зекономити кошти на закупівлі ліків, щоб придбати вакцину від COVID-19
Тетяна Тарасюкзасновник Юридичної компанії «Medcraft», Луцьк
Уявімо: медичний працівник порушує вимоги санепідрежиму, визначені зокрема і в локальному наказі по закладу. Він часто нехтує ЗІЗ та не дотримується правил, коли надягає чи знімає їх

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

ProZorro для закупівлі лікарських засобів

Наприкінці грудня розробники електронної системи ProZorro інтегрували її з Національним переліком основних лікарських засобів. Користь для замовників — очевидна. Це значно зменшує ризик помилитися під час закупівлі ліків і збільшує конкуренцію. Розглянемо, із чого все розпочалося й чому це так важливо.
1196

Реєстрація сільської амбулаторії в електронній системі: чи потрібно?

Дізнайтеся, чи повинен головний лікар сільської лікарської амбулаторії реєструвати заклад і себе в електронній системі. Які аспекти роботи з електронною системою залежать від організаційно-правової форми закладу та його юридичного статусу?
889

Закупівля лікарських засобів: практичні аспекти

Закупівля лікарських засобів проводиться відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Згідно з документом на замовника покладається обов’язок визначати предмет закупівлі відповідно до затвердженого Міністерством економічного розвитку наказу від 17.03.2016 № 454. Цей наказ встановлює порядок ідентифікації предмету закупівлі.
3877

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимоги

Для організації та проведення процедур закупівлі у медичному закладі має бути створено тендерний комітет або призначено уповноважену особу (осіб). Які вимоги на сьогодні висунуто до роботи тендерного комітету
3767

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді