ФСС назвав неякісні медогляди однією з причин профзахворювань

ФСС зафіксував 3695 встановлених діагнозів професійних захворювань протягом 9 місяців 2020 року. Які основні причин профзахворювань?

Пільги та компенсації медиків

Одна з причин — неякісні медичні огляди співробітників, після яких потребу в оздоровленні чи коригуванні виробничого процесу не визначають. Так, є випадки, коли профзахворювання встановлюють працівникам, у яких за результатами періодичних медоглядів протягом останніх двох років патологій не виявляли.

Сергій Таровик, начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФСС, зазначив, що профзахворювання зазвичай є наслідком тривалого шкідливого впливу на організм людини, вони не розвиваються миттєво. Тож якщо медогляд, датований роком тому, давав висновок, що людина здорова, а нині в неї діагностують хворобу органів дихання, то, найімовірніше, медогляд провели неякісно. Як наслідок, роботодавець не вжив відповідних оздоровчих заходів, які могли б запобігти розвитку хвороби, не модернізував обладнання тощо.

Наявна ситуація щодо несвоєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань/отруєнь під час медоглядів не дає можливості роботодавцю своєчасно запровадити необхідні профілактичні оздоровчі заходи щодо збереження здоров’я працівників і скорочує строк їхньої працездатності.

ФСС назвав неякісні медогляди однією з причин профзахворювань

Основні обставини, внаслідок яких виникли профзахворювання за 9 місяців 2020 року, це:

ФСС фіксує й аналізує наявні факти несвоєчасного виявлення підозри на профзахворювання під час медоглядів. Робочі органи виконавчої дирекції ФССУ працюють з органами та закладами охорони здоров’я, які здійснюють контроль та відповідають за якісне проведення медоглядів.

МОЗ повідомило ФССУ, що розпочало роботу з розроблення нової редакції проєкту наказу, який регулюватиме діяльність, пов’язану з проведенням медоглядів працівників певних категорій.

Особливості організації та проведення медоглядів

Попереднє та періодичне проходження медоглядів є обов’язковим:

  • для всіх працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, де є потреба у професійному доборі
  • для всіх осіб віком до 21 року незалежно від умов праці

Мета медогляду:

  • визначити стан здоров’я працівника, зокрема, чи може він виконувати певні трудові обов'язки
  • своєчасно виявити гострі чи хронічні профзахворювання
  • встановити в разі необхідності медичні протипокази щодо здійснення окремих видів робіт тощо

Проходження медоглядів організовує роботодавець за свій рахунок. Окрім того, за результатами медоглядів роботодавець зобов’язаний:

  • у повному обсязі провести відповідні оздоровчі заходи, визначені в заключному акті
  • усунути причини, що призводять до професійних захворювань/отруєнь

За матеріалами ФСС

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

План перевірки пожежної безпеки закладів охорони здоров’я: зразок

Розберіться, які нормативні вимоги до пожежної безпеки медичних закладів. Хто відповідальний за пожежну безпеку в ЗОЗ. Адаптуйте наш план перевірки пожежної безпеки для свого закладу та проведіть у ньому внутрішню перевірку
4067

Інструктажі з охорони праці в медзакладі

Контролювати вчасність проведення інструктажів з охорони праці та перевіряти рівень знань працівників – обов'язок керівника медичного закладу. Хто проводить інструктажі з охорони праці, які види інструктажів і коли який проводити, дізнайтеся зі статті
29484

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді