МОЗ розробило Національний план впровадження вакцини проти COVID-19

Наступного тижня КМУ має затвердити Національний план впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації, який розробило МОЗ. Про це під час щоденного брифінгу заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов

COVID-госпіталь: як створити

Національний план впровадження вакцини проти COVID-19 передбачає вакцинацію українців у три етапи. Передусім щеплюватимуть:

  • медичних працівників
  • військовослужбовців ЗСУ, які беруть участь в ООС
  • працівників соціальної сфери
  • осіб, які перебувають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки (інтернатах, будинках для осіб похилого віку тощо), та персонал відповідних закладів

Максим Степанов доручив передбачити в Національному плані вакцинацію українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Загалом же за підрахунками МОЗ в Україні першочергової вакцинації потребує приблизно 21 млн громадян, які належать до груп ризику.

✅✅✅ Звіт щодо надання психіатричної допомоги населенню: форма № 10

МОЗ розробило Національний план впровадження вакцини проти COVID-19

Вакцинація відбуватиметься на базі існуючих кабінетів щеплень. Станом на грудень 2020 року в Україні їх налічується 11 346. За умови використання всіх кабінетів в усіх регіонах, щотижнево можливо здійснювати близько 2,8 млн щеплень.

Також МОЗ планує створити мобільні бригади з імунізації. Якщо вони будуть забезпечені всіма необхідними засобами для здійснення вакцинації, то зможуть здійснювати до 190 000 щеплень на тиждень.

Крім того, до вакцинації залучать лікарів первинної медичної допомоги. Станом на 15 грудня 2020 року їх в Україні 23 795. Усі вони можуть робити близько 2,9 млн щеплень на тиждень.

Якщо буде потрібно, МОЗ планує створювати і тимчасові центри вакцинації.

Разом із Міністерством цифрової трансформації МОЗ працює над створенням єдиної електронної платформи, за допомогою якої громадяни матимуть можливість реєструватися для подальшої вакцинації.

Національний план впровадження вакцини проти COVID-19 готували українські фахівці, а також експерти від ВООЗ та ЮНІСЕФ. Документ, за словами міністра, може бути змінений або доповнений під час його реалізації.

Нагадаємо, раніше Максим Степанов припустив, що МОЗ може зекономити кошти на закупівлі ліків, щоб придбати вакцину від COVID-19.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4880

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115538

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді