Від 7,3 до 73 тис. грн: НСЗУ назвала середні зарплати лікарів та інших медиків

Лікарі луганських та київських закладів охорони здоров’я отримують найбільші середні зарплати в Україні. Натомість найменше отримують в Одеській, Рівненській та Хмельницькій областях. Про це під час щоденного брифінгу заявила заступниця директора департаменту комунікацій — начальниця управління зв’язків з громадськістю НСЗУ Лілія Гудзь

Що змінилося в КК щодо «лікарської статті»

Із 1 квітня 2020 року заклади охорони здоров’я вторинної та третинної ланки медичної допомоги уклали договори з НСЗУ і почали працювати за Програмою медичних гарантій. На підставі щомісячних звітів цих закладів в НСЗУ назвали середньомісячні витрати на оплату праці працівників спеціалізованої ланки.

✅✅✅ Тарифні розряди та посадові оклади медичних працівників: ЄТС з 1 вересня 2020 року

Від 7,3 до 73 тис. грн: НСЗУ назвала середні зарплати лікарів та інших медиків

Із квітня до вересня середньомісячні витрати на оплату праці становили:

  • 23,5 тис. грн — для керівників закладів
  • 9 тис. грн — лікарів
  • 7,5 тис. грн — середнього медперсоналу
  • 6,1 тис. грн — молодшого медперсоналу

Цифри наведені до відрахування податків у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

Найвищі середньомісячні витрати на оплату праці лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Луганській області — 10,8 тис. грн та Києві — 10,4 тис. грн. Найнижчі в Одеській області — 7,3 тис. грн., Рівненській — 7,5 тис. грн та Хмельницькій — 7,8 тис. грн.

«Проте ми маємо випадок, коли витрати на оплату праці лікаря в одній з лікарень прифронтової зони складають в середньому 73 тис. грн. Адміністрація підняла зарплати, щоб утримати фахівців», — пояснила Лілія Гудзь.

Також в НСЗУ навели кілька прикладів, коли заклади витрачають значні суми коштів на оплату праці лікаря:

  • Хмельницька інфекційна лікарня — у середньому 40,5 тис. грн
  • Одеський обласний клінічний медичний центр — 24,8 тис. грн
  • Полтавська обласна інфекційна клінічна лікарня — 24,6 тис. грн

НСЗУ, за словами начальниці управління, не має жодного впливу на розміри зарплат у лікарнях. Вона лише оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання та з договором.

«Відтепер фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медзакладів. І від стратегії розвитку, яку вони оберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників. Ми знаємо випадки, коли завдяки реформі виплати закладу зросли у 5 разів, а зарплати залишилися на рівні нижче середнього для цього регіону», — наголосила Лілія Гудзь.

Також, за даними НСЗУ, поширені випадки, коли заклад тримає на депозиті значні суми, тоді як працівники і далі отримують невисокі зарплати.

«1263 заклади — це 57% від загальної кількості тих, що уклали договір з НСЗУ, —прозвітували, що мають на своєму рахунку залишок більше ніж 1 млн грн», — зазначила начальниця управління.

Скільки грошей отримуватимуть працівники, визначає колективний договір закладу. НСЗУ просить лікарів не підписувати його формально. Адже цей документ дає медичним працівникам можливість відстояти право на гідні умови праці і достойну зарплату.

Первинна ланка почала працювати за новою системою фінансування ще у липні 2018 року. За даними НСЗУ, середньомісячні витрати на оплату праці там значно вищі. За січень — вересень 2020 року вони становили:

  • 24,9 тис. грн — на керівників
  • 15,0 тис. грн — лікарів
  • 8,4 тис. грн — середній медичний персонал
  • 4,6 тис. грн — молодший медперсонал

У центрі первинної допомоги Бобринецького району Кіровоградської області середні витрати на оплату праці лікаря становлять 60,1 тис. грн, а у Костянтинівському районному центрі первинної допомоги на Донеччині — 55,3 тис. грн.

Ще вищі зарплати у працівників екстреної медичної допомоги. За квітень — вересень 2020 року вони становили:

  • 28,8 тис. грн — у керівників
  • 18 тис. грн — лікарів
  • 14,9 тис. грн — середнього медичного персоналу
  • 7,8 тис, грн — молодшого медичного персоналу

Вищі середньомісячні витрати на оплату праці персоналу екстреної медичної допомоги пов’язані, зокрема, з доплатами за роботу з підозрами або підтвердженим випадком коронавірусної хвороби.

Нагадаємо, раніше в НСЗУ розповіли, що передбачає новий пакет психіатричної допомоги.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
2894

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді