Що передбачає новий пакет психіатричної допомоги

З 1 квітня медичні заклади, які надають психіатричну допомогу, почали працювати за договором з НСЗУ. Такі заклади можуть лікувати пацієнта в стаціонарі, а також надавати допомогу амбулаторно

Що змінилося в КК щодо «лікарської статті»

Близько 30% госпіталізованих пацієнтів психіатричних лікарень за своїм станом не потребують лікування в стаціонарі. Загальносвітова тенденція така: стаціонар тільки для пацієнтів із гострим перебігом хвороби і на короткий період. Далі пацієнт має переходити під спостереження лікаря-психіатра амбулаторно.

У 2017 році уряд ухвалив Концепцію розвитку охорони психічного здоров'я в Україні на період до 2030 року. Вона передбачає зміну організаційної структури. Тобто акцент зроблений саме на амбулаторну психіатричну допомогу.

✅✅✅ Які заходи можуть зменшити середню тривалість госпіталізації в психіатричному стаціонарі

Що передбачає новий пакет психіатричної допомоги

Ще один важливий аспект покращення психіатричної допомоги — перехід від лікування пацієнтів у монопрофільних лікарнях до надання допомоги в багатопрофільних медзакладах. Це сприятиме зменшенню стигматизації пацієнтів — вони менше соромитимуться звертатись по допомогу до фахівців. Також люди не будуть змушені їхати в обласний центр, щоб отримати необхідну допомогу. Вони зможуть звернутись у багатопрофільну клініку.

У грудні 2018 року набрав чинності наказ МОЗ про те, що багатопрофільні лікарні мають забезпечувати стаціонарну допомогу за спеціальністю «психіатрія». Тож за пакетом «Психіатрична допомога дорослим і дітям» НСЗУ уклала договори зі 198 медзакладами. З них:

  • 64 — це монопрофільні психіатричні заклади
  • 20 — наркологічні
  • решта — багатопрофільні лікарні

За цим напрямом із початку квітня медзаклади отримали 1 млрд 324 млн грн.

✅✅✅ Чи може лікар-ФОП надавати стаціонарну медичну допомогу наркологічним хворим

Новий пакет медпослуг

Щоб наблизити психіатричну допомогу до пацієнта у 2021 році НСЗУ запропонує медзакладам укласти договір на новий пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти мають продовжувати лікування амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда приїде до пацієнта і надасть йому допомогу вдома.

В НСЗУ тривають засідання робочих груп, на яких провідні експерти галузі обговорюють, як покращити Програму медичних гарантій у наступному році. У пакеті стаціонарної психіатричної допомоги експерти запропонували посилити співпрацю з органами соціального захисту та зробили акцент на дотриманні прав людини.

Умови отримання психіатричної допомоги

За Програмою медгарантій психіатрична допомога для пацієнта — і в стаціонарі, і амбулаторно, є безоплатною. Щоб отримати медичну допомогу, можна звернутись до сімейного лікаря, який за необхідності випише направлення на госпіталізацію. Або самостійно прийти до лікаря-психіатра. Направлення до цього спеціаліста не потрібне. Пацієнт також може самостійно звернутись до медзакладу, який надає психіатричну допомогу. Також безоплатною психіатрична допомога буде для пацієнтів, яких доставила до медзакладу бригада швидкої.

За матеріалами НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді