До кінця року кількість ПЛР-тестувань в Україні збільшать майже вдвічі

МОЗ планує до середини листопада збільшити кількість досліджень методом ПЛР до 50 тис. на добу, а до кінця року — до 75 тис. Нині роблять 40 тис. тестів на добу, тож цифра зросте майже удвічі. Про це під час щоденного брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов

Три доплати за лікування ковіду: кому і скільки

МОЗ, за словами міністра, постійно нарощує потужності українських лабораторій із діагностики COVID-19. Для цього навчає людей і купує спеціальне обладнання.

До кінця року кількість ПЛР-тестувань в Україні збільшать майже вдвічі

✅✅✅ Оновлений клінічний маршрут пацієнта з COVID-19

«Зараз ми робимо 40 тисяч ПЛР-тестів на добу. Згідно з нашим планом та нашими можливостями на середину листопада маємо вийти на 50 тис. тестувань на добу, а до кінця року — на 75 тис. Хочу наголосити, щоб створити ПЛР-лабораторію, необхідне приміщення, обладнання і головне — люди. Це достатньо складний процес. Тому ми паралельно навчаємо людей, купуємо обладнання і відповідно — збільшуємо кількість тестувань», — розповів Максим Степанов.

Міністр наголосив, що на початок пандемії вітчизняна мережа лабораторних центрів була зруйнована. Тоді лабораторії могли проводити лише 200 тестів на добу.

«Коли ви порівнюєте кількість тестувань у Європі і в Україні, то хочу нагадати, що у такій ситуації, як опинилися ми, не була жодна країна: ніхто не руйнував свої лабораторії», — сказав Степанов.

МОЗ також планує розширювати діагностику коронавірусної інфекції іншими методами. Міністр розповів, що нині завершуються випробування українських тест-систем на визначення методом ІФА антигену до SARS-CoV2. Лабораторій, які можуть тестувати методом ІФА, в країні набагато більше, ніж тих, що роблять ПЛР-тести.

Також МОЗ проводить переговори з компаніями-постачальниками експрес-тестів на визначення антигену до SARS-CoV2.

«Ці тести з’явилися місяць тому у світі. Ми уже провели перемовини з компаніями-постачальниками, яку кількість тестів вони зможуть поставити в Україну. Зараз погоджуємо відповідний проєкт постанови КМУ щодо виділення додаткових коштів на закупівлю цих тест-систем», — повідомив Степанов.

Нагадаємо, раніше Максим Степанов заявляв, що 100 млн грн із додатково виділених 260 млн грн для тестів на коронавірус отримають приватні лабораторії.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді