Кримінальна відповідальність за завдання шкоди медпрацівнику: проект змін до ККУ

Українська законодавча громада нарешті звернула увагу на те, що працівники сфери охорони здоров’я, виконуючи свої професійні обов’язки — особливо незахищена категорія громадян. Читайте, що планують змінити!

6 лютого 2018 року Верховна Рада України постановила прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників (реєстр. N 6288). Постанова накладає обов’язок на Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності доопрацювати законопроект, врахувавши усі зауваження та пропозиції.

Нововведення покликані створити правові умови для посилення відповідальності осіб за вчинення протиправних дій щодо  медпрацівників та фармацевтів під час професійної діяльності.

Кримінальна відповідальність за завдання шкоди медпрацівнику: проект змін до ККУЧитайте: "Скорочення медпрацівників: коли це законно, а коли ні?" 

Жорсткіше покарання за злочин проти медпрацівника

Ініціатори проекту в пояснювальній записці підкреслили   вразливість працівників сфери охорони здоров’я та фармації, Які часто стають жертвами побиття, погроз, а то й вбивства. Медпрацівники зазнають вищий, ніж у пересічного громадянина, ризик нападу. Особливо гостро питання захисту медпрацівників постало у зв’язку із погіршенням криміногенної ситуації в країні на тлі  економічної кризи, проведення АТО, а також масового переселення людей з окупованих територій країни.

Досі законодавчий акт не встановлював кримінальної відповідальності за посягання на життя і здоров’я медпрацівників та фармацевтів, захоплення їх у заручники, погрозу або завдання їм тілесних пошкоджень під час виконання службових обов'язків. Тому правове врегулювання цього питання має пріоритетне значення.

Кримінальна відповідальність за завдання шкоди медпрацівнику: проект змін до ККУЧитайте: "Кадрові питання під час реформування медзакладу: шляхи вирішення" 

Законопроект передбачає зміну Кримінального кодексу України шляхом:

  • зміни ст. 22  – включення у перелік потерпілих медичних та фармпрацівників від правопорушення, які обумовлюють настання кримінальної відповідальності за вчинення злочину особами від 14 до 16 років;
  • доповнення ККУ статтями 3482, 3492, 3501, що містять спеціальний склад правопорушень за вчинення проти медпрацівників та фармацевтів вбивства або замаху на вбивство, захоплення як заручника, погрози або насильства відповідно, а також передбачають настання кримінальної відповідальності.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді