Перша ластівка медреформи: Про державні фінансові гарантії надання лікарських послуг та медичних засобів

Сьогодні Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект уряду "Про державні фінансові гарантії надання лікарських послуг та медичних засобів". Проект підтримали 240 депутатів.

 Цей закон передбачає державні гарантії щодо оплати таких медичних послуг:

  • Екстрена медична допомога
  • Первинна медична допомога
  • Вторинна спеціалізована медична допомога
  • Паліативна медична допомога
  • Реабілітація
  • Медична допомога дітям до 16 років
  • Допомога щодо вагітності і пологів

Щодо послуг і лікарських засобів, які в програму не включені, то їх оплату не покриватимуть з Державного бюджету. Водночас Держбюджет і надалі  оплачуватиме витрати на лікарські засоби і медичні послуги, які входять в галузеві державні програми. Також кошти будуть надаватися з місцевих бюджетів, страхування тощо.

Перша ластівка медреформи: Про державні фінансові гарантії надання лікарських послуг та медичних засобівЧитайте: "Реформа сільської медицини: чого чекати згідно з новим законопроектом"

 

Скачайте і ознайомтеся повністю з текстом проекту закону "Про державні фінансові гарантії надання лікарських послуг та медичних засобів"

Перша ластівка медреформи: Про державні фінансові гарантії надання лікарських послуг та медичних засобів

Зауважте! В комунальних та державних медичних закладах, які надають медпослуги в межах державної програми, обсяг платних послуг не може перевищувати 20% від загальної кількості послуг.  Це обмеження дійсне до 2024 року.

В МОЗ пояснюють, що закон відкриває більше можливостей і для пацієнта, і для лікаря. Пацієнт зможе обирати заклад і лікаря самостійно і крім того хворий напевне отримає  гарантії щодо конкретного переліку безкоштовних медичних послуг.

Для лікаря закон дає змогу вільно працевлаштовуватися, отримати фінансові гарантії та достойну заробітну плату. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5547

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді