Програма «Доступні ліки»: складнощі впровадження

Теми:
На початку квітня 2017 року в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки». Міністерство охорони здоров’я України розробило реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Наразі програма поступово набирає обертів.

Нині існує проблема дефіциту ліків – через великий попит на деякі препарати. Крім того, ще з моменту старту проекту виникали сумніви щодо того, чи будуть аптекам відшкодовані витрати. Попередня програма реімбурсації з артеріальної гіпертензії залишила за собою неоплачені борги аптечним закладам.

Програма «Доступні ліки»: складнощі впровадженняЧитайте: "Програма «Доступні ліки» – інформація для лікарів від МОЗ"

На жаль, негативний досвід минулого повторився. Виникло багато непорозумінь щодо невиконання лікувальними закладами вимог законодавства та обмежень ними прав аптек щодо участі в програмі. Тому з метою налагодження ситуації було підготовлене відповідне звернення ГС «Аптечна професійна асоціація України» (ГС «АПАУ») до представників органів державної влади та розпорядників бюджетних коштів за цією програмою. Претензії АПАУ стосуються Київської, Закарпатської, Волинської та інших областей.

Асоціація просить підписувати договори з усіма аптеками, які беруть участь у програмі «Доступні ліки» 2017 року. У зверненні наголошують на тому, що усі суб’єкти господарювання мають рівні права. АПАУ також закликає не затримувати відшкодування аптекам витрат за відпущені препарати. Відповіді та пояснення на кшталт «ми працюємо з комунальними закладами», «у нас розподілені вже всі кошти», «ми не знаємо ваших аптек» і т. ін. є незаконними та не відповідають меті впровадженої програми.

Програма «Доступні ліки»: складнощі впровадженняЧитайте: "Алгоритм вимірювання температури тіла"

Аптеки, перед якими є заборгованість у розпорядників коштів, можуть тимчасово припинити продаж медикаментів, що позначиться на забезпеченні пацієнтів ліками.

Програма «Доступні ліки» 2017 р. – це справжня децентралізація по-медичному. Адже Уряд разом із МОЗ розробили необхідну політику та передбачили, щоб розпорядниками коштів програми були муніципальні медичні заклади. Уже від очільників областей, районів, міст та сіл, а також від лікарів та пацієнтів найбільше залежить, наскільки ефективно працюватиме програма.

Інформація щодо порушень виконання програми «Доступні ліки» буде опрацьовуватися ГС «АПАУ» та оперативно надаватися до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України. Такі дії змушують людей витрачати більше часу на пошук аптек. Штучне зменшення кількості аптек-учасниць призводить до великих черг та невдоволення пацієнтів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
98477

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
9190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді