Програма «Доступні ліки» – інформація для лікарів від МОЗ

Довгоочікувана урядова програма «Доступні ліки» вступила в дію 1-го квітня. З цього приводу МОЗ підготувало рекомендації для лікарів щодо того, як виписувати рецепт на ці лікарські засоби, пояснило, на які ліки конкретно поширюється дія програми, та як відбувається відшкодування вартості. Читайте у статті та завантажте зразок рецепту!

Основною метою програми є забезпечення пацієнтів доступними ліками від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми,  діабету 2-го типу.  Саме на ці три захворювання припадає найбільший рівень смертності, тому боротьба з ними визначена пріоритетним напрямком. 

Програма «Доступні ліки» – інформація для лікарів від МОЗЧитайте: "Внутрибольничные инфекции: распространение, классификация, профилактика"

Як користуватися реєстром лікарських засобів?

В реєстр входить 21 міжнародна непатентована назва ЛЗ, на які буде поширюватися дія урядової програми. Окрім того, він містить дані про торгівельну назву, лікарську форму, дозування, виробника, ціну засобу в гривнях. Ціна на засоби, які вказані в реєстрі, визначалася шляхом порівняння середньої вартості на них у Латвії, Угорщині, Чехії, Польщі та Словаччині. На основі цих обрахунків  була визначена гранична ціна для конкретного ЛЗ  в Україні.Також у реєстрі зазначено, скільки саме буде відшкодовано пацієнту із вартості лікарського засобу. Згідно з програмою, держава відшкодовує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь у програмі.

Програма «Доступні ліки» - інформація для лікарів від МОЗЧитайте: "Зберігання лікарських засобів та контроль якості: мікс нормативних правил"

Отже, якщо хворому потрібен препарат, вартість якого знаходиться в межах суми відшкодування, то він отримує його безплатно. Якщо ж ціна ліків вища за ту, яку передбачено в реєстрі як сума відшкодування, то пацієнт сплачує різницю між фактичною ціною і сумою, яку держава зобов’язується  повертати. Таким чином будуть діяти одночасно і програма «Доступні ліки» і референтне ціноутворення.

Програма «Доступні ліки» - інформація для лікарів від МОЗ

Завантажте перелік 21 МНН

Як виписувати рецепт?

Виписуючи  рецепт на ЛЗ, на які поширюється дія програма «Доступні ліки», потрібно  вказувати  діючу речовину – МНН.

!Важливо: виписувати рецепт на ліки потрібно обов’язково, адже без нього ліки буде неможливо отримати. На один МНН виписується один рецепт.

Програма «Доступні ліки» - інформація для лікарів від МОЗ

Завантажте зразок рецепта на ЛЗ за програмою "Доступні ліки"

Аптеки, в яких можна отримати чи купити визначені програмою ліки, мають відповідну позначку. Якщо з якоїсь причини у аптеці немає потрібних ЛЗ, то пацієнт може купити їх  в іншій аптеці або придбати інший препарат і доплатити різницю. Ну або зачекати, поки ліки з’являться у цій аптеці.

Програма «Доступні ліки» - інформація для лікарів від МОЗ Читайте: "Положення про центр первинної медико-санітарної допомоги"

Коли вартість не відшкодовується?

Якщо вартість засобу перевищує визначену граничну ціну на лікарський засіб, то  держава не відшкодовує її. Якщо ж ціна на цей ЛЗ не перевищує граничну, але вища за розмір відшкодування, передбачений програмою, то пацієнт просто доплачує різницю.

Програма «Доступні ліки» – інформація для лікарів від МОЗЧитайте: "Диспансеризація: організація заходів, відповідальність та порядок проведення"

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді