Пацієнти, що страждають на артеріальну гіпертензію зможуть отримати ліки безкоштовно

Головний терапевт Міністерства охорони здоров’я Василь НЕТЯЖЕНКО повідомив, що планується виділення спеціальної групи лікарських засобів, кошти за які відшкодовуватимуть на 100%, тобто пацієнт зможе отримати їх безкоштовно.

Як повідомляє Урядовий портал, перелік лікарських засобів для лікування артеріальної гіпертензії буде розширюватись. Про це було оголошено головним терапевтом Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) Василем НЕТЯЖЕНКО.

«Після затвердження Міністерством фінансів України наших пропозицій буде додатково виділено комбіновані препарати. Зокрема, мова йде про Еналаприл разом із Гідрохлортіазидом, Лізиноприл разом із різними формами Гідрохлортіазиду. Окремо виділятиметься Амлодипін разом із Лізиноприлом. Також в межах пілотного проекту виділятиметься Аспірин. На цьому етапі ми хочемо використати ті кошти, які вже виділила держава. А потім будемо збільшувати кількість пацієнтів-прихильників комбінованої терапії», — пояснив Василь Нетяженко.

Окрім цього, при отриманні позитивних результатів, передовсім, збільшенні числа хворих, залучених до лікування, розглядатиметься питання щодо введення сартанів.

Головний терапевт МОЗ зауважив, що планується виділення спеціальної групи лікарських засобів, кошти за які відшкодовуватимуть на 100%, тобто пацієнт зможе отримати їх безкоштовно. Із групи амлодипінів вже були відібрані близько 20 найменувань різних компаній-виробників, які будуть повністю безкоштовними.

За словами Василя НЕТЯЖЕНКО пацієнти забезпечені всіма препаратами для лікування підвищеного тиску та більшість лікарських засобів, котрі входять до цього пілотного проекту, нічим не відрізняються від дорогих ліків і дають змогу нормально контролювати артеріальний тиск.

Нагадаємо, що з вересня 2012 року розпочато другий етап реалізації пілотного проекту (Постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.12 № 340 та від 05.09.12 № 907) з приводу лікування хворих на артеріальну гіпертензію.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді