Лікар-дієтолог: зразок посадової інструкції (скачати)

UA RU
Щоб ознайомитися з особливостями діяльності лікаря-дієтолога та посадовими вимогами до нього, перегляньте та скачайте посадову інструкцію спеціаліста

Електронні трудові в запитаннях і відповідях

Лікар-дієтолог — це фахівець, основне завдання роботи якого — забезпечення фізіологічних потреб організму людини у нутрієнтах в умовах різноманітних патологій.

Щоденна діяльність лікаря-дієтолога підпорядковується чинному законодавству у медичній сфері, етичним правилам, локальним нормативним актам та положенням колективного договору, а також положенням посадової інструкції. Як і інші працівники, фахівець має проходити профілактичний медичний огляд у встановленому порядку та працювати у спеціальному медичному одязі.

Лікар-дієтолог: код КП. Оскільки цей спеціаліст класифікується як професіонал у галузі медицини, проте не є лікувальником, то за Класифікатором професій має код 2229.2.

✅✅✅ Атестація лікарів: які документи оформити

Лікар-дієтолог: посадова інструкція

Посадова інструкція лікаря-дієтолога: зразок

Скачати

Посадові обов’язки лікаря-дієтолога

До обов’язків фахівця входить:

  • ведення амбулаторного прийому з вивченням меддокументації, направленням на необхідні додаткові обстеження
  • проведення діагностики порушень стану харчування пацієнта з огляду на його антропометричні показники, результати лабораторних досліджень, наявні харчові звички тощо
  • призначення дієтотерапії пацієнтам відповідно до їхніх вихідних даних та кінцевих цілей
  • призначення стандартних та спеціальних дієт, індивідуалізація стандартних дієт під потреби кожного пацієнта із застосуванням добавок, спеціальних продуктів тощо
  • консультування пацієнтів з аліментарно залежними захворюваннями, за потреби — направлення їх на стацлікування
  • ведення диспансерного нагляду та дієтологічної реабілітації пацієнтів після виписки зі стаціонару
  • співпраця з лікарями інших спеціальностей щодо ведення аліментарно залежних захворювань
  • організація та проведення індивідуальних і групових навчань щодо лікувального харчування, надання індивідуальних рекомендацій щодо харчування
  • участь у науково-методичному забезпеченні стаціонарних пацієнтів адекватним за харчовою та енергетичною цінністю харчуванням
  • медичне обґрунтування застосування лікувального харчування у стаціонарі
  • контроль за дотриманням працівниками харчоблоку санітарно-гігієнічних вимог, правил приготування та видачі їжі
  • визначення переліку та кількості дозволених домашніх передач
  • керівництво складанням стандартних дієт, меню-розкладок тощо
  • проведення протиепідемічних заходів при виникненні осередку інфекції
  • ведення необхідної меддокументації

Відповідальність лікаря-дієтолога

Лікар-дієтолог несе відповідальність за неналежне виконання вищезазначених посадових обов’язків, порушення умов лікарської таємниці, мотивації немедичного характеру у наданні пацієнтам рекомендацій щодо харчування, неправомірне використання службового положення, неналежну організацію роботи, недотримання положень нормативно-правових документів, локальних наказів, правил внутрішнього розпорядку та етичних норм тощо.

Вимоги до кваліфікації лікаря-дієтолога

Аби виконувати обов’язки лікаря-дієтолога на відповідній посаді, особа повинна мати вищу освіту другого рівня за ступенем магістра (спеціаліста) в галузі знань «Охорона здоров’я», спецiальнiстю «Технології медичної діагностики та лікування», сертифікат, що свідчить про проходження інтернатури за спеціальністю «Терапія» з подальшою спеціалізацією з «Дієтології».



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді