Електронні трудові в запитаннях і відповідях
Лікар-дієтолог — це фахівець, основне завдання роботи якого — забезпечення фізіологічних потреб організму людини у нутрієнтах в умовах різноманітних патологій.
Щоденна діяльність лікаря-дієтолога підпорядковується чинному законодавству у медичній сфері, етичним правилам, локальним нормативним актам та положенням колективного договору, а також положенням посадової інструкції. Як і інші працівники, фахівець має проходити профілактичний медичний огляд у встановленому порядку та працювати у спеціальному медичному одязі.
Лікар-дієтолог: код КП. Оскільки цей спеціаліст класифікується як професіонал у галузі медицини, проте не є лікувальником, то за Класифікатором професій має код 2229.2.
✅✅✅ Атестація лікарів: які документи оформити
Лікар-дієтолог: посадова інструкція
Посадові обов’язки лікаря-дієтолога
До обов’язків фахівця входить:
- ведення амбулаторного прийому з вивченням меддокументації, направленням на необхідні додаткові обстеження
- проведення діагностики порушень стану харчування пацієнта з огляду на його антропометричні показники, результати лабораторних досліджень, наявні харчові звички тощо
- призначення дієтотерапії пацієнтам відповідно до їхніх вихідних даних та кінцевих цілей
- призначення стандартних та спеціальних дієт, індивідуалізація стандартних дієт під потреби кожного пацієнта із застосуванням добавок, спеціальних продуктів тощо
- консультування пацієнтів з аліментарно залежними захворюваннями, за потреби — направлення їх на стацлікування
- ведення диспансерного нагляду та дієтологічної реабілітації пацієнтів після виписки зі стаціонару
- співпраця з лікарями інших спеціальностей щодо ведення аліментарно залежних захворювань
- організація та проведення індивідуальних і групових навчань щодо лікувального харчування, надання індивідуальних рекомендацій щодо харчування
- участь у науково-методичному забезпеченні стаціонарних пацієнтів адекватним за харчовою та енергетичною цінністю харчуванням
- медичне обґрунтування застосування лікувального харчування у стаціонарі
- контроль за дотриманням працівниками харчоблоку санітарно-гігієнічних вимог, правил приготування та видачі їжі
- визначення переліку та кількості дозволених домашніх передач
- керівництво складанням стандартних дієт, меню-розкладок тощо
- проведення протиепідемічних заходів при виникненні осередку інфекції
- ведення необхідної меддокументації
Відповідальність лікаря-дієтолога
Лікар-дієтолог несе відповідальність за неналежне виконання вищезазначених посадових обов’язків, порушення умов лікарської таємниці, мотивації немедичного характеру у наданні пацієнтам рекомендацій щодо харчування, неправомірне використання службового положення, неналежну організацію роботи, недотримання положень нормативно-правових документів, локальних наказів, правил внутрішнього розпорядку та етичних норм тощо.
Вимоги до кваліфікації лікаря-дієтолога
Аби виконувати обов’язки лікаря-дієтолога на відповідній посаді, особа повинна мати вищу освіту другого рівня за ступенем магістра (спеціаліста) в галузі знань «Охорона здоров’я», спецiальнiстю «Технології медичної діагностики та лікування», сертифікат, що свідчить про проходження інтернатури за спеціальністю «Терапія» з подальшою спеціалізацією з «Дієтології».