Атестація лікарів: які документи оформити

UA RU
Автор
заступник начальника КУ «ІАЦ МС» Вінницької області
Розкажемо, які документи подавати до атестаційної комісії у 2022 році, як оформлювати особисте освітнє портфоліо, коли й куди подавати портфоліо з огляду на зміни в Порядку проведення атестації лікарів

У 2019 році МОЗ рекомендував усім лікарям, які працюють, вести облік балів за безперервний професійний розвиток. Із 01.01.2020 така вимога обов’язкова. Щорічна перевірка особистого освітнього портфоліо з балами безперервного професійного розвитку розпочалася у 2021 році (п. 3 наказу МОЗ «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» від 22.02.2019 № 446).

Як медикам і фармацевтам підвищувати кваліфікацію після запуску системи БПР

Увага! Зміни. Наказ МОЗ від 19.01.2021 № 74 відновив атестацію медпрацівників під час карантину та вніс зміни до Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ від 22.02.2019 № 446. Після офіційної публікації 30.03.2021 документ набрав чинності.

Чергові зміни МОЗ затвердило наказом «Про внесення Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446» від 18.08.2021 № 1753 (далі — Наказ № 1753). Документ чинний із 29.10.2021.

✅✅✅ Атестація лікарів: порядок та останні зміни

Перелік документів на атестацію лікаря

Щоб пройти атестацію на присвоєння чи підтвердження категорії, подайте до атестаційної комісії:

  • письмову заяву
  • атестаційний листок
  • копії
    • диплома
    • трудової книжки
    • сертифікат лікаря-спеціаліста або посвідчення про наявність кваліфікаційної категорії (за наявності)
  • особисте освітнє портфоліо з результатами проходження безперервного професійного розвитку
  • копії документів, що підтверджують обліковані бали безперервного професійного розвитку (п. 2 розд. IV Порядку № 446)

На засіданні атестаційної комісії лікар особисто пред’являє оригінали документів, що підтверджують обліковані бали безперервного професійного розвитку. Форму цих документів визначають організатори освітніх заходів.

Копію трудової книжки завірте у відділі кадрів закладу, у якому працюєте. Інші копії маєте завірити самі. ФОПи подають копії документів, що підтверджують підприємницьку діяльність: ліцензії та реєстрації ФОП. Підприємницьку діяльність за однією з лікарських спеціальностей, що підтверджують відповідні документи, зараховують до стажу роботи за цією спеціальністю (абз. 3 п. 6 розд. ІІІ Порядку № 446).

NB! Усі документи можна вкласти в один файл і в такому вигляді подати до атестаційної комісії не пізніше ніж за місяць до початку роботи комісії або не пізніше як за місяць до закінчення терміну дії посвідчення (раніше документи подавали за два місяці до атестації).

Як вести освітнє портфоліо

Атестаційна комісія нараховує бали за безперервний професійний розвиток відповідно до додатка 5 до Порядку № 446. Комісія нараховує бали на основі даних особистого освітнього портфоліо лікаря та оригіналів документів, що підтверджують ці дані.

NB! Наказ № 74 оновив додаток 5 «Критерії нарахування балів безперервного професійного розвитку».

МОЗ оновило форму освітнього портфоліо Наказом № 1753. Відтепер лікарю потрібно буде вписати кількість наданих медичних послуг за звітний період. Ця вимога не поширюється 37 спеціальностей, які не зобов’язані обліковувати по 50 балів БПР на рік, а також на спеціальність «Організація і управління охороною здоров’я».

Особисте освітнє портфоліо з результатами проходження безперервного професійного розвитку створює працівник. Форму портфоліо МОЗ затвердив у додатку 2 до Наказу № 446.

Особисте портфоліо лікар створює для кожної спеціальності, за якою атестується. Якщо види діяльності, за які нараховують бали БПР, відповідають кожній зі спеціальностей лікаря, інформацію про таку діяльність можна додати до кількох освітніх портфоліо. Не забудьте вказати в портфоліо свої контактні дані: телефон, адресу електронної пошти.

Облік балів веде працівник та засвідчує роботодавець за місцем роботи в період, за який обліковують бали.

Лікарі, які зареєстровані як ФОПи та здійснюють медичну практику на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики за відповідною лікарською спеціальністю, обліковують бали самостійно.

Лікарі — громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, мають право здійснювати облік балів в індивідуальному освітньому портфоліо без підпису головного лікаря лікувальної установи на тимчасово окупованій території. Така вимога стосується лікарів, які проходять атестацію на визначення знань та практичних навичок із підтвердженням звання «лікар-спеціаліст».

NB! Мінімальна кількість балів, яку має набрати лікар протягом року, — 50. Максимальної кількості балів МОЗ не обмежує. Враховуючи зміни, за види діяльності, які не стосуються відповідної лікарської спеціальності (або спеціальностей) лікаря, нарахують не більше ніж 8 балів щорічно.

Якщо у відповідний річний період лікар не обліковував бали або облікував менше ніж 50 балів через об’єктивні поважні причини, атестаційна комісія може врахувати йому бали за інші роки періоду між атестаціями, якщо в такі роки лікар набрав більше мінімальної кількості балів. Таке рішення ухвалює атестаційна комісія, про що зазначає в атестаційному листку.

✎ До поважних причин належать стан здоров’я лікаря, надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру, військові дії, народження дитини тощо. Їх лікар має підтвердити документально у встановленому законодавством порядку.

Облік балів комісія здійснює з кожного виду діяльності за критеріями нарахування балів безперервного професійного розвитку за наявності документів, що підтверджують участь лікаря в освітньому заході. Форму документа визначає організатор такого заходу.

Особисте освітнє портфоліо

за результатами БПР — оновлений бланк

Особисте освітнє портфоліо лікаря: оновлений бланк і правила заповнення

Скачати

Коли й куди подавати портфоліо: зміни

Особисте освітнє портфоліо за відповідний річний період лікар щороку подає на перевірку до відділу кадрів за місцем роботи до 1 березня.

Скласти портфоліо онлайн

Перевіряти портфоліо лікаря відділ кадрів завершує не пізніше ніж за 14 робочих днів після закінчення строку подачі.

Лікар пред’являє оригінали документів, що підтверджують обліковані бали БПР, на засіданні атестаційної комісії.

Особі, яка подала недостовірні дані про результати проходження безперервного професійного розвитку, атестаційна комісія відмовляє в атестації.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді