Медичні висновки про народження дитини: коли і як заповнювати

UA RU
Автор
керівник маркетингової групи «Медицина» Цифрового видавництва Експертус
На зміну паперовому свідоцтву про народження прийшов електронний медичний висновок. На його підставі батьки новонародженого зможуть зареєструватися в онлайн-сервісі «єМалятко 2.0». Дізнайтеся, як формувати та змінювати медичні висновки в електронному реєстрі
Зміст статті:
Коли переходити від свідоцтва до висновку Яку інформацію вказувати Як унести зміни Хто має доступ Як надходять запити на отримання відомостей про народження дитини

 

 

Заклади охорони здоров’я та фізичні особи — підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальністю «акушерство та гінекологія» та надають медичну допомогу при пологах, зобов’язані видавати медичні висновки про народження дитини.

NB! Медичний висновок про народження — електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я, містить висновок лікаря про факт народження дитини та є підставою для реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану (п. 3 Порядку формування та видачі медичних висновків про народження в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ «Деякі питання ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я» від 18.09.2020 № 2136; далі — Наказ № 2136, Порядок № 2136).

Медичні висновки про народження належать до первинної облікової медичної документації в електронній формі. Ураховуйте відомості, що в них містяться, коли складатимете відповідні звіти.

Якщо заклад охорони здоров’я має технічну можливість, він зобов’язаний вносити медичні висновки про народження до Реєстру медичних висновків (далі — Реєстр). Як це робити?

✅✅✅ Реєстр медичних висновків про народження

✎ На сайті НСЗУ розміщено дашборд «Статистика створення медичних висновків про народження дитини». Він складається з розділів:

1. Карта надавачів медичної допомоги, що створюють медичні висновки про народження
2. Деталізація створених медичних висновків про народження. Динаміка
3. Деталізація створення медичних висновків про народження. Таблиця
4. Деталізація створених медичних висновків про народження. Карта
 
 

 

 
Медичні висновки про народження дитини: коли і як заповнювати
 

 

 

 

Коли переходити від свідоцтва до висновку

 

Видавайте медичні висновки, щойно матимете таку технічну можливість.

Технічна можливість виникає з дати, коли на вебсайті електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) оприлюднили інформацію про підключені до центральної бази даних електронні медичні інформаційні системи та відповідне розширення їх функціональних можливостей, які передбачені технічними вимогами, які визначає НСЗУ (п. 6 Наказу № 2136).

NB! До того, як виникне технічна можливість формувати та вносити до Реєстру медичні висновки про народження, пологові будинки заповнюють паперове медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о). Загалом же Наказ № 2136 зобов’язує видавати медичні висновки про народження ще з 1 жовтня минулого року.

Медичні висновки категорії «за результатом огляду пологів» вносьте до Реєстру на підставі медичних записів про медичний огляд, надання консультації або лікування в Реєстрі медичних записів, записів про направлення та електронних рецептів щодо результатів первинного огляду новонародженого (п. 7 Порядку № 2136).

✅✅✅ Первинна облікова документація

Яку інформацію вказувати

Медичний висновок про народження містить відомості, як-от:

  • номер запису в Реєстрі
  • посилання на запис про новонародженого в Реєстрі пацієнтів
  • посилання на запис про жінку, яка народила дитину, в Реєстрі пацієнтів
  • посилання на запис про лікаря, що сформував та підписав медичний висновок, в Реєстрі медичних працівників
  • посилання на запис про суб’єкта господарювання в Реєстрі суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я
  • повне найменування суб’єкта господарювання (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) для фізичних осіб — підприємців)
  • адреса місця надання медичних послуг
  • посилання на запис в Реєстрі медичних записів, записів про направлення та електронних рецептів, на підставі якого формуєте та видаєте медичний висновок про народження
  • дата та час формування і реєстрації медичного висновку в Реєстрі
  • вид медичного висновку — «медичний висновок про народження»
  • категорія медичного висновку — «за результатом огляду пологів»
  • суть висновку лікаря —
    • дата народження дитини
    • стать новонародженого
  • строк дії медичного висновку — безстроковий (дату завершення дії медичного висновку не зазначайте)

Лікар підписує медичний висновок кваліфікованим електронним підписом.

 

Як унести зміни

Щоб унести зміни до медичного висновку про народження, створіть новий запис у Реєстрі. Одночасно проставте відмітку про скасування запису, до якого вносите зміни.

NB! Початковий зміст інформації, що міститься у медичному висновку, зберігається у центральній базі даних та не підлягає зміні чи видаленню.

Якщо виявите технічну неточність у висновку, який внесли до Реєстру, внесіть відповідні зміни до запису, а також повідомте про це пацієнта чи його законного представника. Це можна зробити телефоном, електронною поштою або іншим доступним способом зв’язку. Термін — три дні з дня внесення таких змін.

Технічну неточність або недостовірну інформацію в документі може виявити й сам пацієнт (його законний представник). Він має право попросити внести у медичний висновок відповідні зміни. Про те, що зміни таки внесені, теж сповістіть пацієнта у термін до трьох днів.

✅✅✅ Перевірки Держспоживслужби: акт та правила

Хто має доступ

Доступ користувачів до реєстрації медичних висновків про народження та ознайомлення з відомостями в Реєстрі регулюють:

  • Порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я, затверджений постановою КМУ від 25.04.2018 № 411
  • Порядок № 2136

Пацієнт або його законний представник має право просити надати йому інформацію про цього пацієнта, що міститься в Реєстрі. У такому випадку медичний працівник з правом доступу до відповідних даних надає йому відповідний витяг з Реєстру. Дотримуйте при цьому вимог Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 № 2297-VI.

Переглянути медичний висновок про народження у Реєстрі можуть користувачі системи, які мають право ознайомитися з медичним записом, на підставі якого зареєстровано цей висновок. Таке право надає Порядок ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 28.02.2020 № 587.

Індикатори якості ► розробка + зразки документів

Як надходять запити на отримання відомостей про народження дитини

Щоб зареєструвати народження дитини, до системи надходитимуть запити на отримання відомостей про народження. Їх можуть надсилати:

  • орган державної реєстрації актів цивільного стану — шляхом автоматизованого обміну відомостями між інформаційними ресурсами НСЗУ та Мін’юсту
  • Єдиний державний вебпортал електронних послуг — під час отримання комплексної послуги «єМалятко»

За запитом передаються:

  • електронний примірник медичного висновку про народження
  • номер запису у Реєстрі
  • дата народження дитини
  • стать дитини

Запит на отримання відомостей про народження дитини з Реєстру повинен містити відомості, достатні для пошуку в Реєстрі відповідного медичного висновку про народження та однозначної ідентифікації системою жінки, яка народила дитину, посилання на запис в Реєстрі пацієнтів, про яку зазначені в такому медичному висновку.

Отже, за наявності технічної можливості пологові будинки мають видавати медичні висновки про народження. Це форми первинної медичної документації, які діють безстроково. Щоб унести зміни до медичного висновку, створіть новий запис у Реєстрі і повідомте про це пацієнта або його законного представника.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді