Перевірки Держспоживслужби: акт та правила

UA RU
Автор
Експертна редакція порталу
Як медзакладам успішно пройти перевірки Держпродспоживслужби під час карантину? Переглянути план перевірок на 2022 рік. Вивчити уніфікований акт з питаннями перевірки. Скористатися покроковою інструкцією

Держпродспоживслужба та її територіальні органи здійснюють:

  • ветеринарно-санітарний контроль
  • нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства
  • контроль за безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів
  • контроль за дотриманням законодавства про захист прав споживачів
  • державний нагляд у сферах карантину та захисту рослин

Які органи контролю мають право перевіряти санітарно-епідемічний стан медзакладу

Планові заходи державного нагляду (контролю) проводять у суб’єктів господарювання, діяльність яких належить до високого, середнього або незначного ступенів ризику (п. 2 ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V). Від ступеня ризику залежить частота планових перевірок:

Ступінь ризику

Частота перевірок

Високий

Що два роки

Середній

Що три роки

Незначний

Що п’ять років

NB! Мораторій на перевірки Держпродспоживслужби не поширюється на планові перевірки у сфері санітарного й епідемічного благополуччя населення. Перевірки Держпродспоживслужби під час карантину тривають.

У листопаді 2021 року Держпродспоживслужба затвердила річний план перевірок (наказ від 26.11.2020 № 764). Річний план-графік перевірок орган держнагляду оприлюднив на власному веб-сайті і вніс до Пілотного модуля планування заходів держнагляду (контролю) та збору інформації для запуску інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) — Інспекційного порталу. Доступ до цього ресурсу відкритий і безплатний, тому можете переглянути усі плани перевірок на 2022 рік на сайті inspections.gov.ua.

У річних планах вказують точну дату перевірки. Планові та позапланові перевірки проводять лише в робочий час суб’єкта господарювання, встановлений його правилами внутрішнього трудового розпорядку (п. 3 ст. 4 Закону № 877).

Також ознайомтеся із нормативно-правовими актами, відповідно до яких проводять санітарно-епідеміологічний нагляд.

✅✅✅ Плани перевірок МОЗ і Держлікслужби на 2022 рік

Санітарно-епідеміологічний нагляд: нормативні документи

Перевірки Держспоживслужби: акт та правила

Скачати

Повідомлення про проведення планової перевірки

Органи державного нагляду (контролю) мають попереджати про планову перевірку. Вони надсилають повідомлення про проведення планової перевірки за 10 днів до її початку. Таке повідомлення надсилають рекомендованим чи електронним листом або віддають особисто під розписку керівнику закладу (уповноваженій особі). У повідомленні зазначають:

  • дату початку та дату завершення планового заходу
  • найменування юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи — підприємця, діяльність якого перевіряють
  • найменування органу державного нагляду (контролю)

Перевірки Держпродспоживслужби без попередження. Що робити, якщо ви знайшли свій заклад у плані перевірок на офіційному сайті перевіряючого органу, а повідомлення про перевірку так і не отримали? Зверніться до перевіряючого органу самостійно. Якщо ви не отримали повідомлення, це не означає, що перевірки не буде. Повідомлення могло не надійти з різних причин. У будь-якому випадку не ігноруйте майбутню перевірку, це не зіграє на вашу користь.

Тривалість перевірки Держспоживслужби

Якщо інше не передбачено законом, перевірка може тривати:

  • планова — не більше 15 робочих днів, для суб’єктів малого підприємництва* — 5 робочих днів
  • позапланова — не більше 10 робочих днів, для суб’єктів малого підприємництва — 2 робочих днів

✅✅✅ Норми робочого часу на 2022 рік

Як підготуватися до перевірки

Під час перевірок посадові особи мають використовувати лише уніфіковані форми актів (ч. 15 ст. 4 Закону № 877).

Одна з умов, яка дозволяє органам державного нагляду (контролю) перевіряти суб’єкти господарювання — затверджені й оприлюднені на офіційних веб-сайтах уніфіковані форми актів з переліком питань. Орган державного нагляду (контролю), який не має таких актів або не оприлюднив їх на веб-сайті, не має права проводити перевірки.

NB! МОЗ нещодавно змінив уніфіковану форму акта. Тепер під час перевірки санітарного законодавства використовують акт, складений за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, затверджений наказом МОЗ від 04.08.2020 № 1788.

Акт перевірки Держпродспоживслужби

Перевірки Держспоживслужби: акт та правила

Скачати

Алгоритм підготовки до перевірки Держпродспоживслужбою

Якщо ви отримали повідомлення про перевірку, скористайтеся алгоритмом:

  1. З’ясуйте, що саме перевірятиме інспектор
  2. З’ясуйте тривалість перевірки
  3. Призначте відповідальну особу
  4. Дійте відповідно до рішень інспектора
  5. Простежте, аби інспектор правильно склав Акт перевірки
  6. Додайте документальні підтвердження
  7. Отримайте копію Акта перевірки
  8. Оберіть порядок дій, якщо інспектор виявив порушення

Чи законні планові перевірки у сфері захисту прав споживачів

Хто у закладі відповідає за порушення

Виявлені порушення перевіряльник зазначає у відповідному акті.

Два примірники такого документа підписують останнього дня перевірки, один з них залишають у закладі охорони здоров’я.

Якщо ви не погоджуєтеся з висновком, в акті потрібно вказати зауваження.

Орган контролю протягом п’яти робочих днів після розгляду заперечень на акт перевірки видає один із таких документів:

  • припис про усунення виявлених порушень
  • розпорядження або інший розпорядчий документ з вимогою усунути порушення

NB! Невиконання приписів, розпоряджень та інших розпорядчих документів органу державного нагляду (контролю) тягне за собою застосування штрафних санкцій до суб’єкта господарювання згідно із законом (п. 9 ст. 4 Закону № 877).

Більшість перевірок завершуються саме приписами, які перш за все стосуються керівника закладу, а не особи, що припустилася порушення.

За порушення вимог санітарного законодавства Держпродспоживслужба може накласти штраф. Так, за порушення санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм можуть накласти штраф у розмірі від 1 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб — від 6 до 25 (ст. 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків (п. 1 ст. 1172 Цивільного кодексу України). Потім роботодавець може повернути ці витрати за допомогою регресного позову до працівника, який вчинив правопорушення. Тобто, перш за все, відповідальність нестиме заклад в особі керівника (або приватний лікар, з яким працює медсестра), а не сам порушник.

Загалом сфера відповідальності медичних працівників набагато ширша. Медичну сестру можуть притягнути до відповідальності за неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинило зараження особи ВІЛ чи іншою невиліковною інфекційною хворобою (ст. 131 КК), за розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження ВІЛ чи іншою невиліковною інфекційною хворобою (ст. 132 КК) тощо. Однак, якщо ви знаєте свої права та обов’язки, це допоможе діяти правомірно та уникнути проблем не лише для роботодавця, а й для себе.

Перевірки Держспоживслужби: акт та правила
Олег Юдін, адвокат, голова Ради захисту прав лікарів, Київ
У річному плані перевірки Держпродспоживслужби чимало зак­ладів охорони здоров’я. Проте перелік питань для перевірки втратив чинність ще минулого року. Чи уповноважена Держпродспоживслужба проводити державний нагляд у сфері епідеміологічного контролю та як законодавство регулює таку діяльність, з’ясуємо у статті



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді