Тестові завдання
Перелік запитань та правильні відповіді
1 | Типова схема поводження з відходами містить інформацію про перелік відходів за категоріями, що утворюються у підрозділі.
|
2 | Збирати відходи можна спочатку в одну ємкість, а потім розподіляти в інші промарковані ємкості.
Вигадка. Збирайте відходи якомога ближче до місць їх утворення в окремі ємкості, що візуально чітко відрізняються за кольором та/або маркуванням. |
3 | Наповнені пакети або контейнери після первинного збирання потрібно одразу позначити біркою для маркування, потім перемістити у накопичувальні контейнери, що закриваються кришкою.
Вигадка. Наповнені пакети або контейнери після первинного збирання спочатку герметизуйте, а вже потім позначте біркою для маркування і перемістіть у накопичувальні контейнери, що закриваються кришкою. |
4 | Допускають незначне змішування відходів.
Вигадка. Ні в якому разі не змішуйте відходи. |
5 | До відходів категорії А належать відходи, що не мали контакту з біологічними рідинами пацієнтів, інфекційними та шкірно-венерологічними хворими.
Правда. До відходів категорії A належать:
|
6 | Збирати харчові відходи категорії А можна лише у разові пакети.
Вигадка. Збирайте харчові відходи категорії А окремо від інших відходів у багаторазові ємкості або разові пакети, встановлені у приміщеннях харчоблоків, їдальнях і буфетних. |
7 | Для відходів категорії В не можна застосовувати хімічний метод дезінфекції.
Вигадка. Застосовуйте хімічний метод дезінфекції тільки для знезараження харчових відходів з відділень інфекційних хворих, а також під час організації первинних протиепідемічних заходів в осередках інфекції. |
8 | Приміщення для зберігання та поводження з відходами має бути розташоване на відстані не менше 25 метрів від лікувальних корпусів та харчоблоку.
Правда. Мінімальну площу приміщень для зберігання та поводження з відходами визначає потужність закладу. |
9 | Приміщення для зберігання та поводження з відходами не обов’язково поділяти на зони.
Вигадка. Приміщення умовно поділяютья на такі зони:«Брудна». До неї належать приміщення прийому і тимчасового зберігання відходів, приміщення обробки відходів, обладнане установками для знезараження відходів категорії B, приміщення мийки та дезінфекції. Якщо відходів небагато, їх можна тимчасово зберігати і знезаражувати в одному приміщенні;«Чиста». До неї належать приміщення зберігання знезаражених відходів, вимитих і знезаражених засобів для переміщення відходів (можливе їх спільне розміщення в одному приміщенні), склад витратних матеріалів, кімната персоналу, санвузол. |
10 | Поточне прибирання проводять вологим способом не рідше разу на тиждень із застосуванням мийних і дезінфекційних засобів.
Правда. Генеральне прибирання проводять щомісяця. Обробці підлягають стіни, меблі, технологічне обладнання, підлога. Обробка здійснюється дезінфекційним розчином, протирають обладнання, видаляють видимі забруднення зі стін, потім миють підлогу. |
11 | Персонал, який контактує з відходами, проходить тільки попередні (під час прийому на роботу) медичні огляди.
Вигадка. Персонал, який контактує з відходами, проходить попередні (під час прийому на роботу) та періодичні медичні огляди відповідно до вимог законодавства України. |
12 | Поточне прибирання проводять вологим способом не рідше разу на тиждень із застосуванням мийних і дезінфекційних засобів.
Правда. Поточне прибирання проводять вологим способом не рідше разу на тиждень із застосуванням мийних і дезінфекційних засобів. Генеральне прибирання проводять не рідше разу на місяць. Обробці підлягають стіни, меблі, технологічне обладнання, підлога. Обробляють дезінфекційним розчином, протирають обладнання, видаляють видимі забруднення зі стін, потім миють підлогу. |
13 | Для «чистої» та «брудної» зони можна використовувати спільний інвентар, якщо він має чітке маркування і його добре дезінфікують.
Вигадка. Інвентар для прибирання має бути окремий для «чистої» та «брудної» зони, мати чітке маркування із зазначенням видів прибиральних робіт. Його використовують тільки за призначенням і зберігають окремо в коморах або шафах основних виробничих приміщень. |