Санітарно-гігієнічні заходи в харчовому блоці: обов'язки санітарки-буфетниці

Перегляньте інструкцію щодо проведення основних санітарно-гігієнічних заходів на дорученій ділянці для молодшої медичної сестри (санітарки-буфетниці).

Санітарно-гігієнічні заходи санітарки-буфетниціЧитайте: 

Документи для молодшої медичної сестри (санітарки-буфетниці)

Правила роботи з текстильними виробами та утилізації відходів категорій А, В

Нові правила радіаційної безпеки в брахітерапії
 

ІНСТРУКЦІЯ
проведення основних санітарно-гігієнічних заходів на дорученій ділянці для молодшої медичної сестри (санітарки-буфетниці)


1. При виконанні завдань і обов’язків у кімнаті роздачі їжі та їдальні з проведення основних санітарно-гігієнічних заходів молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) керується вимогами чинних наказів МОЗ:

  • «Про затвердження методичних рекомендацій «Хірургічна та гігієнічна обробка рук медичного персоналу» від 21.09.2010 No 798;
  • «Про організацію контролю та профілактики післяопераційних гнійно-запальних інфекцій, спричинених мікроорганізмами, резистентними до дії антимікробних препаратів» від 04.04.2012 No 236;
  • «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 No 931;
  • «Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків» від 05.11.2013 No 955;
  • «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами» від 08.06.2015 No 325.
  • Особи, які влаштовуються на посаду молодшої медичної сестри (санітарки-буфетниці), зобов’язані пройти медичний огляд, прослухати курс гігієнічної підготовки зі складанням заліку (санмінімум) згідно з наказом МОЗ «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 No 280.

Санітарно-гігієнічні заходи санітарки-буфетниціЧитайте: "Обработка рук медицинских работников"

2. Молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) зобов’язана:

  • ознайомитися під особистий підпис з посадовою інструкцією та виконувати наведені в ній вимоги;
  • працювати у чистому санітарному одязі (халаті, маркованому відповідно до виконуваної роботи, шапочці/косинці, взутті, що підлягає дезінфекції);
  • знати техніку миття посуду, оснащення кімнати роздачі їжі та їдальні, інструкцію з гігієнічної обробки рук, алгоритм прибирання приміщень за типом поточної дезінфекції, алгоритм прибирання приміщень за типом генерального прибирання;
  • дотримуватися методичних вказівок із застосування дезінфекційних засобів;
  • мати особову медичну книжку із записом про проходження періодичних медичних оглядів за формою первинної облікової документації No 1-ОМК, затвердженою наказом МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року No 280» від 21.02.2013 No 1501;

3. Для працівників харчоблоку, молодших медичних сестер (санітарок-буфетниць) та працівників дитячих стаціонарів: 

  • проходити навчання у секціях, брати участь у загальнолікарняних конференціях для молодших медичних сестер;
  • повторно вивчати нормативні документи та складати залік, якщо під час перевірки санітарно-гігієнічних знань на робочому місці виявили порушення;
  • щодня на харчоблоці брати меню для пацієнтів і розміщувати його у їдальні;
  • під час роздачі страв користуватися списком (гіпотрофіки, нормотрофіки, гіпертрофіки), який щодня оформлюють сестри медичні стаціонару (палатні), згідно з листками лікарських призначень;
  • за потреби проводити у їдальні та кімнаті роздачі їжі заходи з дезінсекції та дератизації згідно із затвердженим графіком;
  • отримувати перші та другі страви у відповідно промаркованих ємкостях (каструлях, відрах) з кришками;
  • транспортувати ємкості (каструлі, відра) на харчоблок із закритими кришками;
  • після доставлення їжі у відділення/центр ставити посуд на підставку та знезаражувати його дезінфекційним розчином згідно з методичними вказівками щодо застосування дозволеного до використання засобу для дезінфекції, ополіскувати посуд проточною водою, щоб змити залишки дезінфекційного розчину;

4. Знезаражувати посуд можна методом зрошування, використовуючи аерозольний дезінфекційний розчин.
роздавати їжу пацієнтам протягом години після її транспортування з харчоблоку у відділення/центр.

Санітарно-гігієнічні заходи санітарки-буфетниціЧитайте: "Бельевой режим в ЛПУ: основные принципы и обязанности персонала"

5. Молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) відповідає за:

  • чистоту всього посуду;
  • вчасне транспортування страв із харчоблоку та харчування пацієнтів;
  • вчасну роздачу їжі пацієнтам;
  • відповідність написів на ємкостях при отримуванні продуктів харчування на харчоблоці;
  • маркування на ємкостях, інвентарі для прибирання та його використання за призначенням;
  • загальний санітарний стан кімнати для роздачі їжі та їдальні, дотримання санітарно-гігієнічного режиму;
  • санітарний стан приліжкових тумбочок, холодильників у палатах, зберігання продуктів пацієнтів у них.

6. Молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) відповідає за:

  • дотримання графіків розморожування та миття холодильників у палатах;
  • проведення генерального та поточного прибирань приміщень їдальні та кімнати роздачі їжі.

Щоб запобігти кишковим інфекційним захворюванням, появі бактерій групи кишкової палички, молодша сестра медична (санітарка-буфетниця) має повідомляти керівництву про всі випадки кишкових інфекцій у своїй родині.

Санітарно-гігієнічні заходи санітарки-буфетниціЧитайте: "Ответственность медицинских работников: виды, причины наступления"

6. Правила миття рук:

  • кожна кімната роздачі їжі має бути обладнана зоною антисептики рук згідно з вимогами до табеля оснащення;
  • молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) перед роздачею їжі зобов’язана ретельно вимити руки відповідно до інструкції з гігієнічної обробки рук;
  • антисептичні засоби мають бути безпосередньо на робочому місці у зоні антисептики рук.

7. Молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) має дотримуватися правил особистої гігієни. Щодня перед початком роботи сестра медична старша оглядає відкриті поверхні тіла на наявність гнійничкових захворювань, порізів, опіків та ознак гострих респіраторних вірусних інфекцій, результати огляду записує у журнал «Здоров’я». У вихідні та святкові дні згідно з посадовою інструкцією сестри медичної стаціонару (палатної) такий огляд проводить чергова сестра медична стаціонару (палатна).

Молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) має:

  • приходити на роботу в чистому одязі та взутті;
  • залишати верхній одяг та особисті речі у сестринській кімнаті;
  • перед початком роботи ретельно помити руки згідно з інструкцією з гігієнічної обробки рук, підібрати волосся під шапочку або косинку та одягнути санітарний одяг;
  • перед відвідуванням туалету знімати робочий медичний одяг, після — проводити гігієнічну обробку рук.

Молодша медична сестра (санітарка-буфетниця) має бути постійно одягнена у чистий та випрасуваний маркований медичний одяг відповідно до виконуваної роботи (за необхідності слід одягати цератовий фартух.

Атестація медичних працівників — 2025

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді