Санітарні вимоги до приміщень для роботи з медичними відходами

UA RU
Автор
завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Дрогобицького міжміського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Дізнайтеся, як оснащувати приміщення для роботи з відходами та проводити поточне й генеральне прибирання
Зміст статті:
Де ЗОЗ мають право працювати з відходами На які зони поділяють приміщення для роботи з відходами Як обладнати приміщення Як проводити поточне та генеральне прибирання

Вимоги до приміщень для зберігання та поводження з відходами визначають Державні санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами, затверджені наказом МОЗ від 08.06.2015 № 325 (далі — Правила № 325).

Приміщення для поводження з відходами — це відповідне місце у закладі, де приймають, знезаражують або дезактивують, тимчасово зберігають (накопичують) відходи, миють і дезінфікують стійки-візки, контейнери та інше обладнання, що застосовують для переміщення відходів.

✅✅✅ Профілактика інфікування вірусним гепатитом С медпрацівників

Де ЗОЗ мають право працювати з відходами

Приймати, знезаражувати, тимчасово зберігати (накопичувати) відходи, мити та дезінфікувати стійки-візки, контейнери й інше обладнання, яке застосовують для переміщення відходів, можна в:

  • окремій будівлі у господарчій зоні з під’їзними шляхами
  • складі корпусу, в тому числі у підвальних приміщеннях з автономною витяжною вентиляцією (за винятком установок для знешкодження відходів методом спалювання, піролізу)

NB! Приміщення для роботи з відходами заборонено розміщувати у структурі підрозділів. Виняток — приміщення в лабораторіях, що працюють зі збудниками першої-четвертої груп патогенності.

Розташовуйте приміщення для роботи з відходами на відстані не менше 25 м від лікувальних корпусів та харчоблоку. Мінімальну площу приміщень визначайте залежно від потужності закладу, висоту — відповідно до габаритів обладнання, яке встановлюєте.

Мінімальні площі приміщень для роботи з відходами

Приміщення

Мінімальна площа, м2

Прийом і тимчасове зберігання (накопичення) незнезаражених відходів

6

Робоче приміщення для знезараження відходів

залежить від габаритів обладнання, але не менше 12

Тимчасове зберігання оброблених відходів (приміщення передбачають, якщо немає умов для зберігання на території)

залежить від потужності ділянки, але не менше 6

Мийка і дезінфекція контейнерів, стійок, візків

4

Приміщення тимчасового зберігання контейнерів, стійок, візків

8

Склад витратних матеріалів

4

Санітарно-побутові приміщення (гардеробна, душова, санвузол, зберігання прибирального інвентарю)

6

Кімната персоналу з робочим місцем

8

Примітка. Мінімальні площі приміщень наведені для будівель, які споруджують, та реконструйованих. За об’єму відходів до 200 л на добу можлива наявність мінімального набору приміщень у складі двох зон відповідно до пункту 6 розділу X Правил № 325.

Контейнери із безпечними відходами зберігайте на огородженому майданчику, що має тверде покриття. Контейнерний майданчик розташовуйте на території господарської зони закладу на відстані не менше 25 м від лікувальних корпусів та харчоблоку. Кількість контейнерів визначайте залежно від потужності закладу. Розмір контейнерного майданчика має перевищувати площу основи контейнерів на 1,5 м в усі боки.

Санітарні вимоги до приміщень для роботи з медичними відходами
Юрій Леоновпровідний фахівець клініки «Євролаб»
Аби правильно обрати дезінфектант, необхідно знати властивості хімічних елементів, які він містить, та чи відповідає такий засіб вимогам чинного законодавства. Дізнайтеся, на що звернути увагу під час вибору дезінфектанту та які переваги й недоліки найпоширеніших деззасобів

На які зони поділяють приміщення для роботи з відходами

Об’ємно-планувальні і конструктивні рішення приміщень мають забезпечувати потоковість технологічного процесу та можливість дотримувати принципу поділу на «чисту» та «брудну» зони.

Умовний поділ приміщень для роботи з відходами

Зона

Які приміщення входять до складу

«Брудна»

  • приміщення прийому та тимчасового зберігання відходів
  • приміщення обробки відходів, обладнане установками для знезараження відходів категорії В
  • приміщення мийки та дезінфекції
За невеликих об’ємів відходи можна тимчасово зберігати та знезаражувати в одному приміщенні

«Чиста»

  • приміщення зберігання знезаражених відходів, вимитих і знезаражених засобів для переміщення відходів (можна розміщувати їх спільно в одному приміщенні)
  • склад витратних матеріалів
  • кімната персоналу
  • санвузол

Як проводити знезараження речей хворих

Як обладнати приміщення

Поверхня стін, підлоги і стелі має бути гладкою, стійкою до впливу вологи, мийних і дезінфекційних засобів. Підлогу вкривайте не слизьким матеріалом, стійким до вологи і механічного впливу.

NB! Зовнішня і внутрішня поверхня меблів та обладнання має бути гладкою.

Забезпечуйте приміщення постачанням холодної та гарячої води, водовідведенням, системою автономної вентиляції. У всіх приміщеннях має бути сумісне або штучне освітлення відповідно до гігієнічних вимог щодо природного, штучного та поєднаного освітлення житлових і громадських будівель. Далі ознайомтеся з вимогами до мікроклімату приміщень.

Вимоги до мікроклімату в приміщеннях

Санітарні вимоги до приміщень для роботи з медичними відходами

Скачати

Вимоги до організації повітрообміну:

  • повітрообмін приміщень має підтримувати допустимі параметри мікроклімату
  • пристрій вентиляції має запобігати перетіканню повітряних мас з «брудних» зон у «чисті»
  • у приміщеннях встановлюйте автономну припливно-витяжну вентиляцію з механічним спонуканням
  • кратність повітрообміну за витяжкою та необхідність установки місцевих відсмоктувачів визначайте залежно від виду, кількості і потужності технологічного обладнання
  • встановлюйте витяжну вентиляцію з механічним спонуканням без влаштування організованого притоку з приміщень «брудної» зони

Розміщуйте обладнання так, щоб медичний персонал мав до нього вільний доступ. Приміщення тимчасового зберігання і знезараження відходів оснащуйте бактерицидними опромінювачами або іншими пристроями знезараження повітря.

Як проводити поточне та генеральне прибирання

Приміщення для поводження з відходами, обладнання та інвентар утримуйте у чистоті. Поточне прибирання проводьте вологим способом раз на тиждень із застосуванням мийних і дезінфекційних засобів, генеральне — раз на місяць. Обробляйте стіни, меблі, технологічне обладнання, підлогу. Обробку здійснюйте дезінфекційним розчином, протирайте обладнання, видаляйте видимі забруднення зі стін, мийте підлогу.

Використовуйте окремий прибиральний інвентар для «чистої» та «брудної» зони. На ньому має бути чітке маркування, зазначені види прибиральних робіт. Інвентар для прибирання використовуйте лише за призначенням і зберігайте окремо в коморах або шафах основних виробничих приміщень.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді