Як дезінфікувати хірургічне відділення

UA RU
З’ясуємо, як правильно проводити дезінфекцію в хірургічному стаціонарі, які речі знезаражувати, як обробляти палату хворого на хірургічну інфекцію та все, що він використовує
Зміст статті:
Засоби догляду за хворим Кухонний та столовий посуд Постільна та натільна білизна Вимоги до ємкостей для дезінфекції Палата хворого на хірургічну інфекцію

Права і відповідальність медсестри, яка надає невідкладну допомогу

У палаті відділення хірургічного профілю знезаражуйте всі об’єкти внутрішнього середовища, з якими взаємодіє хворий. Знищити збудники інфекційних захворювань і запобігти їх поширенню допоможе поточна дезінфекція.

Персонал, який знезаражує інструментарій, обладнання та приміщення, має використовувати засоби індивідуального захисту і працювати в захисному одязі, рукавичках, шапочці, масці, захисних окулярах та водонепроникному взутті.

Режим дезінфекції для профілактики ВЛІ розчином засобу «Лізоформін 3000»

Як дезінфікувати хірургічне відділення

Скачати

Засоби догляду за хворим

Засоби догляду за хворими (грілки, міхурі для льоду, наконечники для клізм, підкладні клейонки, термометри тощо) із корозійностійких металів (низьковуглецевої сталі, нікельованих металів), скла, силікону, гуми, полімерних матеріалів знезаражуйте одним із таких методів:

  • занурюйте у ємкість із робочим розчином деззасобу (не допускайте, щоб об’єкти дезінфекції спливали на поверхню — щільно закривайте ємкість кришкою
  • протирайте ганчіркою, змоченою у робочому розчині деззасобу
  • зрошуйте робочим розчином деззасобу

По завершенню дезінфекції засоби догляду за хворим промийте проточною водою.

NB! Вироби медичного призначення дезінфікуйте у спеціальному приміщенні, обладнаному відповідно до вимог безпеки умов праці. Коли знезаражуєте методом занурення, стежте, аби товщина шару дезінфекційного розчину над виробами була не менше 1 см.

Термометри, шпателі, наконечники для клізм знезаражуйте після кожного використання і зберігайте в ємкостях із дезінфекційними розчинами.

Підкладні судна і горщики знезаражуйте після кожного використання методом занурення у ємкість із робочим розчином деззасобу або заповнюйте їх робочим розчином. По завершенню дезінфекції — мийте. Рідкі відходи (сеча, фекалії) зливайте у систему централізованої каналізації тільки після знезараження: у туалеті в підкладних суднах, нічних горщиках або спеціально пристосованих для цього ємкостях (баки, відра).

Кухонний та столовий посуд

Кухонний та столовий посуд, ємкості для зберігання харчових продуктів (зокрема, разовий посуд) очистіть від залишків їжі та повністю занурте у дезрозчин. Норма витрати розчину — 2 л на комплект столового посуду (глибока та мілка тарілки, чашка, блюдце, столова і чайна ложки, виделка, ніж). Дезінфекційний розчин готуйте у кількості, необхідній для повного занурення об’єктів дезінфекції.

По закінченню дезінфекції посуд та ємкості для зберігання харчових продуктів промивайте проточною питною водою протягом 3 хв. Разовий посуд та ємкості утилізуйте.

Вимитий посуд можна дезінфікувати у повітряних стерилізаторах. Наприклад, за температури 130 °С — протягом 45 хв. У такому разі після миття посуду обов’язково знезаражуйте змивні води.

NB! Заборонено мити столовий посуд з відділень у приміщенні харчоблоку.

Ганчірки для дезінфекції столів, мочалки або ганчірки для миття посуду використовуйте разово, потім кип’ятіть або занурюйте у дезінфекційний розчин. Після знезараження промивайте і висушуйте.

✅✅✅ Правила поведінки та роль медичної сестри хірургічного відділення

Постільна та натільна білизна

У відділеннях хірургічного профілю збирайте використану білизну та зберігайте чисту відповідно до Інструкції зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни у закладах охорони здоров’я, затвердженої наказом МОЗ від 30.04.2014 № 293.

Замінюйте постільну та натільну білизну хворим регулярно в міру забруднення, але не рідше разу на тиждень. Якщо білизна забруднена виділеннями хворих, негайно замініть її. Коли виконаєте цю маніпуляцію, зробіть відповідну позначку в історії хвороби.

Сортуйте використану лікарняну білизну у захисному одязі, гумових рукавичках, шапочці, масці, взутті, яке піддається дезінфекції. Після сортування складайте білизну у бавовняний мішок, його кладіть у гумовий або поліетиленовий разовий мішок. Білизну в мішках відносьте до пральні.

NB! М’який інвентар, спеціальний одяг і засоби індивідуального захисту з відділення гнійної хірургії обробляйте за режимами для білизни IV ступеня забруднення відповідно до Наказу № 293.

Інфекційний контроль: як працювати за новими вимогами

Періть білизну з хірургічного відділення у спеціальних пральнях, окремо від інших лікарень і відділень. Це допоможе забезпечити санітарно-гігієнічний і протиепідемічний режими, запобігти поширенню ВЛІ. Якщо у закладі немає спеціальної пральні, періть білизну з хірургічного відділення окремо від білизни інших відділень. Приймайте білизну в окремому приміщенні, поділеному на «брудну» і «чисту» зони.

Усю білизну, спеціальний одяг і засоби індивідуального захисту з хірургічних відділень дезінфікуйте і періть у прохідних пральних машинах з двома вікнами — «брудне» (для завантаження) і «чисте» (для вивантаження).

Перед пранням натільну та постільну білизну поштучно повністю замочуйте у робочому розчині деззасобу із розрахунку не менше 4 л розчину на 1 кг сухої білизни (експозиція залежить від виду деззасобу). Ємкість із замоченою у розчині білизною закривайте кришкою. По закінченню дезінфекції періть і полощіть білизну.

NB! Обирайте такий метод дезінфекції, який не пошкоджує білизну.

Подушки, ковдри, матраци:

  • обшиті клейонкою — обробляйте дезінфекційними засобами (клейонка має бути цілою)
  • не обшиті клейонкою — знезаражуйте у дезінфекційній камері

Домашню білизну пацієнтів відділень хірургічного профілю віддавайте додому без попереднього знезараження.

Вимоги до ємкостей для дезінфекції

Ємкості для дезінфекції мають бути з корозійностійких матеріалів, мати щільні кришки та чіткі написи на етикетках: назва засобу, концентрація розчину, дата виготовлення та строк придатності.

У хірургічному відділенні мають бути окремі ємкості (металеві або пластмасові, із решітками всередині) для дезінфекції інструментів багаторазового використання, разових виробів, м’якого інвентарю, перев’язувального матеріалу, гумових рукавичок, шприців, систем для переливання крові та розчинів.

✅✅✅ Прибирання приміщень для готування і приймання їжі в медзакладі

Палата хворого на хірургічну інфекцію

Вологе прибирання палат у відділенні хірургічного профілю проводьте двічі на добу з використанням мийних засобів. Під час одного з цих прибирань обов’язково використовуйте дезінфекційні засоби.

Замінюйте білизну хворим до вологого прибирання. Якщо заміну білизни проводили поза планом (у випадку забруднення), виконайте після цього вологе прибирання.

Обробляйте поверхні об’єктів внутрішнього середовища методом зрошування за допомогою розпилювальних пристроїв (установок) та/або методом протирання. Способом зрошування дезінфікуйте лише за відсутності у приміщенні людей. Замість кварцування палату із хворим на хірургічну інфекцію провітрюйте не менше чотирьох разів на день.

Протирайте поверхні об’єктів, прилади, устаткування. Для цього використовуйте дезінфекційні засоби, що не мають подразнювальної дії та сенсибілізувальних властивостей.

Не зберігайте ємкості з дезінфекційним розчином у приміщеннях, де постійно перебувають пацієнти. Коли проводите дезінфекцію в палаті, ємкості з дезінфекційним розчином ввозьте на візках безпосередньо перед маніпуляцією.

Аби якісно очищувати і дезінфікувати палати відділень хірургічного профілю, використовуйте систему двох відер: два промарковані пластикові відра на візку — для чистого розчину та для використаних мопів. Така система допоможе зменшити мікробну контамінацію дезінфекційного розчину та запобігти перенесенню резистентних штамів умовно патогенної мікрофлори з одного об’єкта внутрішнього середовища на інший.

Для прибирання палат мають бути окремі відра й мопи. Не використовуйте ті, якими прибирали інші приміщення (санітарні кімнати, коридор, маніпуляційні тощо). Якщо у хірургічному відділенні палати поділяють на «чисті» та «гнійні», спершу прибирайте «чисті» палати.

NB! Обов’язково використовуйте промаркований прибиральний інвентар.

Прибиральне устаткування системи двох відер або інший прибиральний інвентар (відра, швабри, мопи, ганчірки) після обробки приміщення ретельно вимивайте з мийними засобами, обполіскуйте і висушуйте. Зберігайте прибиральний інвентар у спеціально виділених місцях.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді